Hoppa till innehåll

Se upp för bluffmeddelanden som skickats i Suomi.fi:s namn – klicka inte på länkarna i meddelandet

Utgivningsdatum 20.6.2023 13.31 | Publicerad på svenska 26.6.2023 kl. 15.19

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bluffmeddelanden som skickats i Suomi.fi:s namn. Klicka aldrig på länkar i e-postmeddelanden.

Det är fråga om ett nätfiskemeddelande med vilket man försöker få användaren att klicka på länken i meddelandet och logga in på en bluffsida som ser ut som Suomi.fi. Bluffmeddelandena har kommit från adressen [email protected] eller [email protected], som inte hör till myndigheterna.

E-postmeddelandena uppmanar dig att logga in i Suomi.fi-portalen och ge en engångskod. I meddelandet finns mottagarens personuppgifter (t.ex. personbeteckning, adress). En del av adressuppgifterna i meddelandena har varit gamla.

En del av dem som fått ett bedrägerimeddelande har uttryckt att de varit offer för dataintrånget mot Vastaamo. De uppgifter som syns i meddelandena härstammar på basis av nuvarande uppgifter inte från myndigheternas system.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att myndigheter, banker och företag inte skickar länkar till sina webbplatser per e-post eller textmeddelande.

Gör så här

Klicka inte på länkarna i e-post eller textmeddelandena. Gå inte heller till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbadressen i sin helhet i adressfältet.

Du kan också spara webbadresserna till de tjänster som är viktigast för dig i webbläsarens bokmärken eller favoriter.

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten.

Läs också mer om nätbedrägerier i Suomi.fi-webbtjänsten.

Uppdatering 26.6.2023: Bedrägerimeddelanden har skickats också från e-postadressen [email protected]

HÄIRIÖtiedote: VAIN henkilöasiakkaat etusivulle Störringmeddelanden