Se upp för bluffmeddelanden!

Utgivningsdatum 2.4.2025 9.00

Uppdaterad 2.4.2025

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bluffmeddelanden som skickas i Suomi.fis namn. Det finns flera olika typer av bluffmeddelanden som skickas via e-post, sms eller Whatsapp.

Suomi.fi skickar aldrig meddelanden via Whatsapp eller SMS.
Ett notifikation om ett nytt meddelandet skickas till din e-post när en du har fått ett nytt meddelande till Suomi.fi-meddelanden.
​​​​​​​Dessa e-postmeddelanden innehåller aldrig en länk som mottagaren ombeds att klicka på.

Exempel på olika typer av bluffmeddelanden:

  • I Whatsapp-meddelandet som har skickats i Suomifis namn, ombeds användaren att att klicka på länken i meddelandet.
  • I meddelandet, som har skickats i Suomifis namn, ombeds användaren att uppdatera sitt Suomi.fi-konto via länken i e-postmeddelandet.
  • Bluffmeddelanden som använder namnet eller bilden suomi.fin cirkulerar i flera operatörers namn, bland annat OP, Patent- och registerstyrelsen (PRS), justitieministeriet, MittKanta och TE-centralen.
    • Meddelandena innehåller ofta en länk till en falsk sida som imiterar Suomi.fi-identifikation.
  • De andra bluffmeddelandet efterliknar det meddelande som Suomi.fi-meddelanden skickar och berättar att du har fått ett nytt meddelande i Suomi.fi-meddelanden. Meddelandet påkallar känsligheten i meddelandet och försöker få mottagaren att klicka på en länk i meddelandet.

  • Det är även falska meddelanden på gång, där man

    • närmar man sig mottagaren i Suomi.fi-kundservicens namn. I meddelanden uppmanas användaren att logga in på sitt Suomi.fi-konto inom 48 timmar för att fortfarande ha tillgång till kontot.

    • närmar sig mottagaren mottagaren i namn av Suomi.fi kundtjänst, finska statens kundtjänst eller Finland.

      • I meddelandena uppmanas att uppdatera information till Suomi.fi.
      • Några av meddelandena berättar att en ny enhet har loggats in på din nätbank och ber dig gå till adressen suojausprofiili.com
  • Det finns också meddelanden i omlopp där
    • du blir ombedd att "autenticera" dig själv på grund av att "verifieringsmetoden" löper ut. Länken i meddelandet tar dig till bluffsidan. 
    • du uppmanas att uppdatera din hälsoinformation i OmaKanta. Länken tar dig till en sida som ser ut som Suomi.fi-identifikationen.
    • till exempel redovisas slutförandet av en automatisk skatteåterbäring. Meddelandet innehåller ett tillfälligt lösenord som kan användas för att se en sammanfattning av skatteåterbäringen.

Det är dock alla nätfiskemeddelanden som försöker få dig att klicka på en länk i meddelandet och lämna över ditt bank-ID till kriminella. Klicka inte på länken i meddelandet.

Gör så här

  1. Klicka inte på länkarna i e-post- eller textmeddelandena. Myndigheterna skickar inte länkar till sina webbplatser per e-post eller sms.

    • Suomi.fi skickar inte textmeddelanden till mottagare.

  2. Gå inte till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbplatsen i sin helhet i adressfältet (till exempel www.suomi.fi/meddelanden).

  3. Du kan spara webbadresserna till de tjänster som är viktigast för dig i webbläsarens bokmärken eller favoriter, då är det tryggt att gå till dem.

  4. Om du använder Suomi.fi-meddelanden och är osäker på om notifikationen är äkta lönar det sig att själv kontrollera i Suomi.fi-meddelanden om meddelandet som angavs i e-posten har kommit dit.

    • Du kan se inkomna meddelanden i Suomi.fi-mobilappen eller genom att skriva suomi.fi/meddelanden i webbläsarens adressrad och identifiera dig i tjänsten.

  5. Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och polisanmäl sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas.

Se även anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten: https://www.suomi.fi/guider/informationslackaLänk till en annan webbplatsyja-external-link-opens-in-a-new-tab

Störringmeddelanden