Hoppa till innehåll

Se upp för bluffmeddelanden!

Utgivningsdatum 24.1.2024 15.26

Uppdaterad 5.2.2024

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bluffmeddelanden som skickas i Suomi.fis namn.

 • I de senaste bluffmeddelandena kontaktas mottagaren i Suomi.fi kundtjänsts namn och uppmanas att uppdatera information till Suomi.fi.
 • Det finns också meddelanden i omlopp där
  • du uppmanas att uppdatera din hälsoinformation i OmaKanta. Länken tar dig till en sida som ser ut som Suomi.fi-identifikationen.
  • till exempel redovisas slutförandet av en automatisk skatteåterbäring. Meddelandet innehåller ett tillfälligt lösenord som kan användas för att se en sammanfattning av skatteåterbäringen.
 • Dessutom cirkulerar bedrägliga meddelanden med Suomi.fins namn eller ansikte i bland annat Justitieministeriets och TE-centrets namn.

Det är dock alla nätfiskemeddelanden som försöker få dig att klicka på en länk i meddelandet och lämna över ditt bank-ID till kriminella. Klicka inte på länken i meddelandet.

Gör så här

 1. Klicka inte på länkarna i e-post- eller textmeddelandena. Myndigheterna skickar inte länkar till sina webbplatser per e-post eller sms.

 2. Gå inte till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbplatsen i sin helhet i adressfältet (till exempel www.suomi.fi/meddelanden).

 3. Du kan spara webbadresserna till de tjänster som är viktigast för dig i webbläsarens bokmärken eller favoriter, då är det tryggt att gå till dem.

 4. Om du använder Suomi.fi-meddelanden och är osäker på om notifikationen är äkta lönar det sig att själv kontrollera i Suomi.fi-meddelanden om meddelandet som angavs i e-posten har kommit dit.

  • Du kan se inkomna meddelanden i Suomi.fi-mobilappen eller genom att skriva suomi.fi/meddelanden i webbläsarens adressrad och identifiera dig i tjänsten.

 5. Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och polisanmäl sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas.

Se även anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten: https://www.suomi.fi/guider/informationslacka

Störringmeddelanden