Hyppää sisältöön

Varo liikkeellä olevia huijausviestejä!

Julkaisuajankohta 24.1.2024 15.26

Päivitetty 5.2.2024

Digi- ja väestötietovirasto varoittaa liikkeellä olevista Suomi.fin nimissä tai ilmeellä lähetetyistä huijausviesteistä. Liikkeellä on useita erilaisia huijausviestejä.

 • Uusimmissa huijausviesteissä lähestytään vastaanottajaa Suomi.fi-asiakaspalvelun tai Suomen valtion asiakaspalvelun nimissä ja pyydetään päivittämään tietoja Suomi.fihin.
 • Liikkeellä on myös viestejä, joissa
  • kerrotaan, että Suomi.fi-viestit palvelun  mobiilisovelluksessa olisi tekninen häiriö, ja ohjataan klikkaamaan  viestissä olevaa linkkiä Suomi.fi-viestien verkkopalveluun. 
  • pyydetään päivittämään terveystiedot OmaKantaan. Linkki vie Suomi.fi-tunnistuksen näköiselle sivulle.
  • kerrotaan esimerkiksi automaattisen veronpalautuksen valmistumisesta. Viestissä tarjotaan tilapäistä salasanaa, jolla voi tarkastella yhteenvetoa veronpalautuksesta. 
 • Lisäksi Suomi.fin nimeä tai ilmettä hyödyntäviä huijausviestejä on liikkeellä myös muun muassa oikeusministeriön ja TE-keskuksen nimissä. 

Kaikissa näissä on kyse kalasteluviesteistä, jolla sinut yritetään saada klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä ja luovuttamaan pankkitunnuksesi rikollisille. 

Toimi näin:

 1. Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä.  
 2. Älä mene palveluihin linkkien tai hakukoneen tulosten kautta, vaan kirjoita verkkosivun osoite kokonaisuudessaan osoiteriville (esim. suomi.fi/viestit)
 3. Voit tallentaa sinulle tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, joiden kautta niihin on turvallista siirtyä.
 4. Jos käytössäsi on Suomi.fi-viestit ja olet epävarma sähköpostiin saamasi ilmoituksen aitoudesta, kannattaa käydä tarkistamassa itse Suomi.fi-viesteistä, onko sähköpostissa ilmoitettu viesti tullut sinne.
  • Saapuneet viestit pääset katsomaan Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai kirjoittamalla selaimen osoiteriville suomi.fi/viestit ja tunnistautumalla palveluun.
 5. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Ole ensin yhteydessä omaan pankkiisi, ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Katso myös toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta

Jos epäilet, että henkilötietojasi on joutunut vääriin käsiin, katso toimintaohjeet Suomi.fi-verkkopalvelusta: suomi.fi/oppaat/tietovuoto

Häiriötiedote - etusivun nosto, näkyy kaikilla etusivuilla