Hoppa till innehåll

Med det nya innehållet i mobilspelet Digital säkerhet i livet lär du dig om digital säkerhet vid distansarbete

Utgivningsdatum 15.10.2021 12.23
Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har publicerat nytt innehåll i spelet Digital säkerhet i livet. Med hjälp av mobilspelet kan man lära sig om digital säkerhet på ett enkelt och roligt sätt. I de nya uppgifterna fokuserar man på hot mot den digitala säkerheten vid distansarbete. Prova hur du klarar dig!

Vad gör du om du hittar en minnessticka på marken? Kan man låna ut en arbetstelefon till en familjemedlem? Hur förstör man pappersmaterial som hör till arbetet på ett säkert sätt? Hur delar du en presentation på ett tryggt sätt på webbmötet?


I ett samhälle som håller på att digitaliseras är det viktigt att var och en av oss kan agera säkert i hotfulla situationer i den digitala världen. Dessa situationer möter alla både i arbetslivet och på fritiden. 


Spelet Digital säkerhet i livet fokuserar på de färdigheter i digital säkerhet som behövs under en arbetsdag på distans. Spelaren tar rollen som arbetare i vardagen för den fiktiva kommunen Tyrskylä. Klarar du en arbetsvecka som är full av digitala säkerhetsutmaningar?


Spelifieringen av utbildningen i digital säkerhet gör det möjligt att lära sig på ett roligt sätt


Spelet Digital säkerhet i livet, som publicerades i slutet av 2020, kompletterar och livar upp utbildningshelheten som organisationerna kan använda för att introducera digital säkerhet för sin egen personal. Det är effektivt att lära sig genom att spela spel, eftersom situationerna i spelet motsvarar de hot mot den digitala säkerheten som vi möter i vardagen. På så sätt är det lätt att i praktiken använda och komma ihåg det man lärt sig.


Spelets första del finns på finska, svenska och engelska. Det nya innehållet finns på finska och de andra språkversionerna publiceras senare. Man kan välja spelets språk i inställningarna.


Det avgiftsfria spelet kan laddas ner på iOS-enheter från App Store och på Android-enheter från Google Play.


Spelet har fått mycket positiv respons


Spelet Digital säkerhet i livet har fått betyget 4,2/5 av användarna i App Store och 4,8/5 i Google Play. I responsen tackar man för att spelet är praktiskt och att man lär sig:
•    Ett fantastiskt spel! Ett bra spel för att utveckla ens färdigheter i informationssäkerhet!
•    Ett nyttigt och roligt spel för alla! Här utreds vad man tryggt kan göra på nätet, vad man inte kan göra och varför.
 

Mer information om spelet och utbildningarna >