Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen avslutar sin verksamhet – nya samarbetsstrukturer under beredning
Finansministeriets pressmeddelande 13.12.2019 14.10 | Publicerad på svenska 16.12.2019
Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen (JUHTA) som varit verksam sedan 1988 avslutade sin verksamhet vid det sista möte som ordnades i december. Delegationens arbete fortsätter emellertid inom andra samarbetsstrukturer.
Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen har varit ett av statsrådet tillsatts samarbets- och förhandlingsorgan för statliga myndigheter, FPA och kommunerna.
”Delegationen har under flera år spelat en viktig roll när det gällt förnyandet av den offentliga förvaltningens rutiner och sätten att producera service. Informationshanteringslagen som gäller förenhetligandet av informationshanteringen, datasäkerheten och digitaliseringen träder i kraft vid ingången av 2020, varvid JUHTAs lagstadgade uppgifter också upphör”, berättar JUHTAs generalsekreterare Heikki Talkkari.
Delegationen har främjat förnyandet av rutiner och sätt att producera service inom förvaltningen med hjälp av informations- och kommunikationsteknik: den har till exempel gått igenom utvecklingsplaner och lagstiftningsprojekt som påverkat den offentliga förvaltningens e-tjänster och informationsförvaltning. Den har dessutom utfärdat rekommendationer åt den offentliga förvaltningen, dvs. så kallade JHS-rekommendationer.
Beredningsgrupp bearbetar nya samarbetsstrukturer
Arbetet tar inte slut även om delegationen avslutar sin verksamhet. Finansministeriet tillsatte i september 2019 en beredningsgrupp för samarbete och informationsstyrning inom den offentliga förvaltningens informationsförvaltning som ska fundera på nya samarbetsstrukturer.
”Beredningsgruppen planerar samarbetsförfaringar och -strukturer som gäller informationshanteringen inom den offentliga förvaltningen samt produceringen av informations- och kommunikationstekniska tjänster. Beredningsgruppen planerar dessutom syftet med informationshanteringslagen, interoperabiliteten och beredningsprocesserna för information som främjar utvecklandet av produktionen av informations- och kommunikationstekniska tjänster”, berättar Talkkari.
Beredningsgruppen bedömer dessutom behovet av och aktualiteten hos de gällande JHS-rekommendationerna. År 2020 inleder man inte längre någon beredning av nya JHS-rekommendationer eller några nya åtgärder i syfte att uppdatera gällande rekommendationer, men rekommendationerna kommer fortfarande att finnas tillgängliga.
Av de nuvarande JHS-rekommendationerna kommer 17 stycken att slopas eftersom de antingen är föråldrade eller svåra att underhålla. När det gäller rekommendationer som fortfarande är nödvändiga har man identifierat de myndigheter som svarar för innehållet i rekommendationerna, och finansministeriet kommer att kontakta myndigheterna i fråga om den fortsatta beredningen.
Planering av en gemensam vision för den offentliga förvaltningen behövs fortfarande
Den allmänna skyldigheten att upprätta övergripande arkitekturbeskrivningar för den offentliga förvaltningen upphör i och med informationshanteringslagen som träder i kraft vid ingången av 2020. Behovet av arkitekturarbete som håller hög standard försvinner emellertid inte.
”Vi behöver fortfarande en gemensam övergripande uppfattning över förvaltningens uppgifter, aktörer och tjänster utöver de uppgifter och informationsflöden som behandlas och upprätthålls. Detta informationsunderlag behövs som ett ledningsverktyg så att vi kan producera analyserat material om kommande utvecklingstrender och förändringars konsekvenser till stöd för beslutsfattandet”, säger konsultativ tjänsteman Suvi Remes.
Arbetsgruppen för den offentliga förvaltningens övergripande arkitekturer bereder ett förslag till arkitekturarbetets och -informationens framtida roll med hänsyn till förändringarna som följer av informationshanteringslagen och beredningsarbetet i anslutning till genomföringen av lagen. Beredningsarbetet fokuserar i praktiken på behovet av gemensam samordning inom den offentliga förvaltningen och eventuella tillhörande uppgifter.
Det övergripande arkitekturarbetet har haft en egen omfattande informationshelhet av rekommendationsnatur som kallats JHKA 2.0. Denna rekommendationshelhet upphör i princip att gälla efter lagändringarna. Informationen inom JHKA 2.0 -helheten kommer i likhet med JHS-rekommendationerna att finnas tillgänglig även framöver.
Delegationens beslut inkluderar inte vissa rekommenderade verktyg, såsom till exempel Befolkningsregistercentralens Arkitekturbank. Beslut om dessas framtid fattas skilt. Delegationens beslut avslutar heller inte sådant arkitekturinnehåll som aktörerna utarbetat med hjälp av anvisningarna.
Ytterligare information:
Heikki Talkkari, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30096, heikki.talkkari(at)vm.fi
Suvi Remes, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30039, suvi.remes(at)vm.fi
- Privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Hindersprövning
- Vigsel
- Äktenskapsförord
- Makens släktnamn
- Äktenskap utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Registrering av avvittringsinstrument
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Upplösning av samboförhållande
- Uteslutande av giftorätt
- Utdrag ur vigselrättsregistret
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Medborgarinitiativ
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Registrering av anmälan om gåva
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Boende utomlands
- Äktenskap utomlands
- Registrering av ett barn som fötts utomlands
- Flytt
- Legalisering av utländska handlingar
- Registrering av medborgarskap
- Anmälan om behållande av finskt medborgarskap
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Flytt till Finland
- Blanketter
- Äktenskap och parförhållande
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvals- och analystjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Om myndigheten