Hoppa till innehåll

Hej studerande, ska du åka på utbyte?

Utgivningsdatum 17.4.2023 13.50 | Publicerad på svenska 2.5.2023 kl. 13.13
Pressmeddelande

Kolla in de här fem tipsen som Suomi.fi erbjuder.

Tillfällig flyttanmälan

En tillfällig flyttanmälan ska göras om utbytesperioden är längre än tre månader. När du gör en anmälan får myndigheterna (bl.a. FPA och Skatteförvaltningen), bankerna och försäkringsbolagen dina nya adressuppgifter automatiskt.

Gör anmälan om ändring av studiestöd i FPA:s e-tjänst

Med en anmälan om ändring av studiestöd säkerställer du att du får studieförmåner från FPA under utbytet. Förmåner som beviljas för utbytesstudier är studiepenning, bostadstillägg,  och borgen för studielån

Ge en närstående fullmakt att sköta myndighetsärenden för din räkning

Under utbytesstudierna är knappast det första man tänker på att fylla i skattedeklarationen. Lyckligtvis kan du överlåta detta till exempel till en familjemedlem eller en god vän med hjälp av en elektronisk fullmakt. När du ger en närstående en elektronisk fullmakt kan hen fylla i till exempel en skattedeklaration för din räkning.

Fullmaktens längd kan fastställas så att den är lika lång som utbytet, vilket innebär att du kan fokusera helt och hållet på utbytesstudierna.

Viktiga myndighetsmeddelanden också under utbytet, via mobilen!

Om du har lättare att själv fylla i skattedeklarationen istället för att överlåta det till någon annan, bör du dock se till att viktiga myndighetsmeddelanden når dig även under utbytesstudierna. Genom att ta i bruk avgiftsfria Suomi.fi-meddelanden  och Suomi.fi-mobilappen  får du myndighetspost elektroniskt direkt till mobilen.

Miljön tackar också!

Njut!

Puh, vilken lista! Miljöombytet är redan i sig spännande och ansökningsprocessen innebär redan mer än tillräckligt med pappersarbete. Kom dock ihåg att när du har orkat sköta dessa fem steg, kan du helt och hållet koncentrera dig på att vidga världsbilden.

Du hittar också nyttig information om att resa från Suomi.fi