Hyppää sisältöön

Hei opiskelija, oletko lähdössä vaihtoon?

Julkaisuajankohta 8.10.2019 13.55
Tiedote

Tsekkaa nämä viisi Suomi.fin tarjoamaa vinkkiä.

Väliaikainen muuttoilmoitus

Väliaikainen muuttoilmoitus tulee tehdä, jos vaihtojakson pituus on yli kolme kuukautta. Kun teet ilmoituksen, viranomaiset (mm. Kela ja Verohallinto), pankit ja vakuutusyhtiöt saavat uudet osoitetietosi automaattisesti.

Tee opintotuen muutosilmoitus Kelan asiointipalvelussa

Opintotuen muutosilmoituksella varmistat, että saat Kelasta opintoetuuksia vaihdon ajalle. Vaihto-opiskeluun myönnettäviä etuuksia ovat opintoraha, asumislisä sekä korotettu takaus opintolainalle. Muutosilmoitusta varten tarvitset liitteeksi vaihtoaikatodistuksen, jonka saat oppilaitokseltasi. On myös hyvä tietää, että Kela myöntää nykyiseen asuntoosi yleistä asumistukea korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi, mikäli et ole alivuokraamassa tai luopumassa siitä kokonaan.

Valtuuta läheinen hoitamaan viranomaisasiat puolestasi

Vaihto-opiskeluiden aikana tuskin ensimmäisenä pyörii mielessä veroilmoituksen täyttäminen. Onneksi voit ulkoistaa tämän vaikkapa perheenjäsenelle tai hyvälle ystävälle. Käytännössä ulkoistaminen tapahtuu sähköisen valtuuden avulla. Kun annat sähköisen valtuuden läheisellesi, hän pääsee täyttämään esimerkiksi veroilmoituksen puolestasi. Valtuuden keston voi määrittää hyvin vaihto-opiskelun mittaiseksi, jolloin voit keskittyä täysillä vaihto-opintojen suorittamiseen.

Tärkeät asiakirjat mukana myös vaihdossa, mobiilisti!

Mikäli veroilmoituksen täyttäminen luonnistuu paremmin itseltä kuin apulaiselta, on sinun syytä kuitenkin pitää huolta, että tärkeät asiakirjat tavoittavat sinut myös vaihto-opiskelun aikana. Ottamalla käyttöösi ilmaisen Suomi.fi -viestit ja suomi.fi -mobiilisovelluksen saat viranomaispostin sähköisenä suoraan kännykkään. Ympäristökin kiittää!

Nauti

Huh mikä lista! Maisemanvaihto on jo itsessään jännittävä paikka, ja paperihommia on saanut tehdä jo hakuprosessin suhteen enemmän kuin tarpeeksi. Pidä kuitenkin mielessä se, että kun olet nämä stepit jaksanut hoitaa, niin voit keskittyä maailmankuvan avartamiseen täysin.