Hoppa till innehåll

En betydande del av finländarna kommer i framtiden att få sina fordonsskattsedlar elektroniskt

Utgivningsdatum 5.9.2023 8.58
Pressmeddelande

Transport- och kommunikationsverket Traficom kommer från och med den 1 november 2023 att börja skicka fordonsskattsedlar till Suomi.fi-meddelanden. Om du för närvarande får din fordonsskattsedel i pappersformat och använder Suomi.fi-meddelanden kommer du i framtiden endast att få den via Suomi.fi-meddelanden.

Elektroniska fordonsskattsedlar är en betydande ekogärning


Att ta emot fordonsskattsedlar i elektronisk form förenklar vardagen: dokumenten är elektroniskt tillgängliga överallt och de förblir i säkert förvar. Dessutom handlar det om en betydande ekogärning som sparar miljontals sidor papper.

Traficom skickar årligen cirka 7,5 miljoner fordonsskattsedlar. Av dessa skickas drygt hälften per post, som traditionella pappersfakturor. Traficom har beräknat att det årligen kostar samhället över fyra miljoner euro att skicka fakturor i pappersform. Målet är därför att uppmuntra så många som möjligt till att använda elektroniska tjänster, till exempel e-fakturor eller Suomi.fi-meddelanden.  
För närvarande använder över en miljon personer Suomi.fi-meddelanden. Därför kommer allt fler i fortsättningen att få fordonsskattsedeln i elektronisk form. Varje elektronisk fordonskattsedel sparar både gemensamma skattemedel och miljön.

Du kommer att få fordonsskattsedeln i elektronisk form när du tar i bruk Suomi.fi-meddelanden senast den 31 oktober

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata uppmuntrar till att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden senast den 31 oktober 2023. Då får du i fortsättningen automatiskt fordonsskattesedeln i elektronisk form.

Du kan börja använda Suomi.fi-meddelanden genom att ladda ner Suomi.fi-mobilappen och identifiera dig på https://suomi.fi/meddelanden. Identifieringen sker med bankkoder, mobilcertifikat eller elektroniskt certifikat på identitetskort. Genom att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden får du i fortsättningen elektronisk post också från flera andra myndigheter.

Alternativt kan du beställa fordonsskattsedeln som e-faktura, varvid debetsedeln skickas direkt till nätbanken i stället för till Suomi.fi-meddelanden. Du får tillgång till e-fakturan genom att ingå ett avtal om e-faktura med din nätbank. För detta behöver du ett kundnummer för fordonsbeskattningen som syns på fordonsskattsedeln. Du kan kontrollera kundnumret i Traficoms tjänst Transportärenden i tjänsten Mina ärenden (Egna uppgifter).

Bekanta dig med Suomi.fi-meddelanden och ta i bruk tjänsten

Läs mera från Statkontorets meddelande "Har du redan tillgång till Suomi.fi-meddelanden? Debetsedlarna för fordonsskatt överförs till Suomi.fi-meddelanden i november 2023"

Vad är Suomi.fi-meddelanden?

Suomi.fi-meddelanden är en informationssäker elektronisk postlåda som ersätter myndighetspost som kommer som brevpost. Åtskilliga myndigheter använder tjänsten och antalet ökar hela tiden. Du kan läsa mottagna meddelanden i Suomi.fi-mobilappen eller genom att identifiera dig i Suomi.fi-webbtjänsten på adressen https://www.suomi.fi/meddelanden. Då kan du läsa mottagen post oavsett var du befinner dig. Notifikationer om nya meddelanden skickas till den e-postadress som användaren har uppgett i tjänsten. Användare av Suomi.fi-mobilappen får notifikationen också direkt via appen.