Hyppää sisältöön

Merkittävä osa suomalaisista saa jatkossa ajoneuvoveroliput sähköisesti

Julkaisuajankohta 5.9.2023 8.58
Tiedote

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom lähettää ajoneuvoveroliput 1.11.2023 alkaen Suomi.fi-viesteihin. Jos saat tällä hetkellä ajoneuvoverolipun paperisena ja sinulla on käytössä Suomi.fi-viestit, saat sen jatkossa vain Suomi.fi-viesteihin.

Sähköiset ajoneuvoveroliput ovat merkittävä ekoteko

Ajoneuvoverolipun vastaanottaminen sähköisenä sujuvoittaa arkea: asiakirjat ovat sähköisenä saatavilla kaikkialla ja ne pysyvät tallessa. Lisäksi kyse on merkittävästä ekoteosta, joka säästää miljoonia sivuja paperia.

Traficom lähettää vuosittain noin 7,5 miljoonaa ajoneuvoverolippua. Näistä reilusti yli puolet lähetetään postitse, perinteisenä paperisena laskuna. Traficom on laskenut, että paperisten laskujen lähettäminen maksaa yhteiskunnalle vuosittain yli neljä miljoonaa euroa. Siksi tavoitteena on saada mahdollisimman moni käyttämään sähköisiä palveluita, esimerkiksi e-laskua tai Suomi.fi-viestejä.  
Suomi.fi-viestejä käyttää tällä hetkellä yli miljoona ihmistä. Näin ollen jatkossa yhä useampi saa ajoneuvoverolipun sähköisessä muodossa. Jokainen sähköisesti toimitettu ajoneuvoverolippu säästää paitsi yhteisiä verovaroja, myös ympäristöä.

Saat ajoneuvoverolipun sähköisenä, kun otat Suomi.fi-viestit käyttöön 31.10. mennessä

Digi- ja väestötietovirasto kannustaa ottamaan Suomi.fi-viestit käyttöön 31.10.2023 mennessä. Tällöin saat jatkossa automaattisesti ajoneuvoverolipun sähköisenä.

Suomi.fi-viestit saa käyttöön lataamalla Suomi.fi-mobiilisovelluksen tai tunnistautumalla osoitteessa https://suomi.fi/viestit. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä varmenteella. Ottamalla Suomi.fi-viestit käyttöön saa jatkossa myös useiden muiden viranomaisten lähettämän postin sähköisenä.

Vaihtoehtoisesti voit tilata ajoneuvolipun e-laskuna, jolloin verolippu toimitetaan Suomi.fi-viestien sijaan suoraan verkkopankkiin. Saat e-laskun käyttöösi tekemällä e-laskusopimuksen verkkopankissasi. Sitä varten tarvitset ajoneuvoverotuksen asiakastunnuksen, joka näkyy ajoneuvoverolipussa. Voit tarkistaa asiakastunnuksen Traficomin Liikenteen oma asiointi -palvelusta (Omat tiedot).

Tutustu Suomi.fi-viesteihin ja ota palvelu käyttöön

Lue aiheesta lisää myös Valtiokonttorin uutisesta "Ajoneuvoveroliput siirtyvät Suomi.fi-viesteihin marraskuussa 2023"

Mikä Suomi.fi-viestit?

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen sähköinen postilaatikko, joka korvaa kirjepostina saapuvan viranomaispostin. Palvelua käyttää useat viranomaiset ja määrä kasvaa jatkuvasti. Saapuneet viestit voi lukea Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai tunnistautumalla Suomi.fi-verkkopalveluun osoitteessa https://suomi.fi/viestit. Näin saapunut posti on luettavissa kaikkialla, missä kuljetkin. Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun. Suomi.fi-mobiilisovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen myös suoraan sovelluksen kautta.

Haluatko pysyä ajan tasalla Suomi.fi-palveluiden kehityksestä? – Tilaa Suomi.fi-uutiskirje

Suomi.fi-uutiskirje on palveluiden kehittäjille suunnattu uutiskirje, joka kokoaa Suomi.fi-palveluiden tuoreet kuulumiset kuusi kertaa vuodessa.