Hoppa till innehåll

Bluffmeddelanden i Suomi.fi-meddelandenas namn – klicka inte på länken i meddelandet

Utgivningsdatum 27.10.2021 12.23 | Publicerad på svenska 28.10.2021 kl. 10.31
Pressmeddelande

I Suomi.fi-meddelandenas namn cirkulerar bluffmeddelanden. I meddelandena uppmanas man öppna dokumentet via knappen eller länken i meddelandet.

Länken leder till en webbplats som upprätthålls av brottslingar och som ser ut som Suomi.fi-webbtjänsten. Det är fråga om en nätfiskesida vars syfte är att skaffa personuppgifter och inloggningsuppgifter, såsom bankkoder.

Suomi.fi-meddelanden skickar aldrig länkar per e-post

Om medborgaren använder Suomi.fi-meddelanden får han eller hon ett meddelande till sin e-post eller Suomi.fi-mobilapplikationen om ett meddelande från den offentliga förvaltningen som kommit till tjänsten Meddelanden. 

Suomi.fi-meddelanden har aldrig en länk och i dem ombeds man aldrig ladda ner dokument eller ge personuppgifter. Suomi.fi-meddelanden skickar aldrig meddelanden via sms.

Om du har fått ett meddelande 

  • Klicka inte på länkarna i meddelandet.
  • Svara inte på meddelandet.
  • Mata inte in dina uppgifter på den webbplats där du har loggat in via länken du fått via e-post.
  • Om du misstänker att dina kreditkortsuppgifter eller bankkoder har hamnat i fel händer, kontakta din banks kundservice. Gör en polisanmälan.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, som upprätthåller Suomi.fi-webbtjänsten, utreder fallet tillsammans med säkerhetsmyndigheterna. 

Hur använder du Suomi.fi-meddelanden på ett säkert sätt?

Om du använder Suomi.fi-meddelanden, 

  • skriv adressen https://www.suomi.fi i webbläsarens adressfält. Via adressen kan du logga in i tjänsten Meddelanden eller ladda ner Suomi.fi-appen till din mobiltelefon: I appbutiken Google Play eller App Store.
  • gå aldrig till webbplatsen via ett meddelande som du fått per e-post eller sms. 
  • gå inte till Suomi.fi-meddelanden via sökmotorns resultat  

Suomi.fi-meddelanden är ett datasäkert sätt att ta emot meddelanden från olika myndigheter. Man loggar in i tjänsten Meddelanden med bankkoder, mobilcertifikat eller certifikat på identitetskort.  

När en person har tagit tjänsten i bruk får han eller hon elektroniska meddelanden från de e-tjänster inom den offentliga förvaltningen som använder Suomi.fi-meddelanden. Då kommer dessa meddelanden inte längre som papperspost.  Det är till exempel möjligt att ta emot meddelanden från Skatteförvaltningen, Traficom och många kommuner elektroniskt.   

Mer information