Hyppää sisältöön

Huijausviestejä liikkeellä Suomi.fi-viestien nimissä – älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä

Julkaisuajankohta 27.10.2021 12.23
Tiedote

Suomi.fi-viestien nimissä on liikkeellä huijausviestejä. Viesteissä kehotetaan avaamaan dokumentti viestissä olevasta painikkeesta tai linkistä.

Linkki ohjaa rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle, joka on Suomi.fi-verkkopalvelun näköinen. Kyseessä on tietojenkalastelusivu, jonka tarkoituksena on hankkia henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnuksia.

Suomi.fi-viestit ei lähetä koskaan linkkejä sähköpostitse tai tekstiviestillä

Jos kansalaisella on käytössään Suomi.fi-viestit, hän saa ilmoituksen Viestit-palveluun tulleista julkishallinnon viestistä sähköpostiinsa tai Suomi.fi-mobiilisovellukseen. 

Suomi.fi-viestien sähköpostiin lähettämissä  ilmoituksissa ei ole koskaan linkkiä, eikä niissä pyydetä lataamaan dokumentteja tai antamaan henkilötietoja. Suomi.fi-viestit ei koskaan lähetä ilmoituksia tekstiviestillä.

Jos olet saanut viestin, 

  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Älä vastaa viestiin.
  • Älä syötä tietojasi sivustolle, johon olet mennyt sähköpostin kautta saamastasi linkistä.
  • Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Tee rikosilmoitus.

Suomi.fi-verkkopalvelua ylläpitävä Digi- ja väestötietovirasto selvittää tapausta turvallisuusviranomaisten kanssa. 

Miten käytät Suomi.fi-viestejä turvallisesti

Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, 

  • kirjoita selaimen osoitekenttään osoite https://www.suomi.fi, jonka kautta pääset kirjautumaan Viestit-palveluun tai lataa matkapuhelimeesi Suomi.fi-sovellus: Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta
  • älä koskaan siirry sivustolle sähköpostiisi tai tekstiviestillä tulleen viestin kautta. 
  • älä siirry Suomi.fi-viesteihin hakukoneen tulosten kautta.  

Kun olet kirjautunut Viestit-palveluun tai käytät Suomi.fi-sovellusta, voit turvallisesti avata Saapuneet-kansiossa olevia liitetiedostoja ja linkkejä.

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen tapa vastaanottaa viestejä eri viranomaisilta. Viestit-palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortissa olevalla varmenteella.  

Kun henkilö on ottanut palvelun käyttöönsä, hän saa viestejä sähköisesti niistä julkishallinnon asiointipalveluista, jotka käyttävät Suomi.fi-viestejä. Tällöin nämä viestit eivät tule enää paperipostina.  Esimerkiksi Verohallinnon, Traficomin sekä monien kuntien viestejä on mahdollista vastaanottaa sähköisesti.   

Lisätietoja