Hoppa till innehåll

Var en hackare på ett lagligt och etiskt sätt – white hat -hackareutmaningen ”Generation Z Challenge” för unga drar igång

Utgivningsdatum 9.3.2021 12.00 | Publicerad på svenska 12.3.2021 kl. 16.07
Pressmeddelande

Cyber Industri Finland rf (Kyberala ry) inleder 9.3.2021 tillsammans med företag och myndigheter utmaningen ”Generation Z Challenge – Hack With Industry” för white hat -hackare. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata deltar också i genomförandet av utmaningen. Utmaningen som består av hacking-uppgifter på webben är i första hand riktad till ungdomar i åldern 13–18 år som är intresserade av datasäkerhet och hackande, men uppgifterna lämpar sig för personer i alla åldrar.

Etiskt hackande leder unga till datasäkerhet

En white hat -hackare är en datasäkerhetstestare som med tillstånd söker sårbarheter i datasystem. Målet med utmaningen är att vägleda unga som är intresserade av hackande att agera etiskt och följa lagstiftningen. Samtidigt uppmuntras de att utbilda sig och få sysselsättning inom datasäkerhetsbranschen i framtiden.

Utmaningen består av flera hacking-uppgifter som utarbetats av yrkespersoner inom branschen och som i varierande grad kräver tekniskt kunnande. Utmaningen genomförs enligt principen om ”fånga flaggan” (capture the flag) och man kan samla poäng för utmaningar i olika svårighetsgrader. De bästa prestationerna bland 13–18-åringarna belönas.

Bli bekant med principerna för lagligt hackande

Hackande kan som begrepp skapa en bild av olagligheter, men white hat -hackare står alltid på den goda sidan. Det viktigaste syftet med utmaningen är att förhindra att ungdomar som är intresserade av hackande hamnar på fel sida av lagen. Därför deltar också Centralkriminalpolisen i genomförandet av utmaningen.

”Det är viktigt att de unga erbjuds möjligheter att lyfta fram sitt eget kunnande och samtidigt påminns om ansvaret för hackande. Med hjälp av utmaningen vill vi öka kunskapen om vilken verksamhet som är laglig och var gränsen för lagstiftningen går”, berättar Mikko Rauhamaa, chef för polisens Cyberbrottscentrum.

Även den offentliga förvaltningen samarbetar med white hat -hackare

När samhällets funktioner digitaliseras i snabb takt är datasystemens tillförlitlighet allt viktigare. Företag inom cybersäkerhetsbranschen sysselsätter redan nu ett betydande antal white hat-hackare. Även inom statsförvaltningen testas och utvecklas säkerheten i systemen i samarbete med white hat-hackare. I fortsättningen behövs allt fler experter.

”Finland har långa traditioner när det gäller att utveckla säkra digitala tjänster, och våra experter uppskattas också internationellt. Genom att stödja denna utmaning vill vi säkerställa att vi även i fortsättningen har de bästa av proffsen som utvecklar säkerheten i hela samhället”, konstaterar ledande specialsakkunnig Kimmo Rousku vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Generation Z Challenge – Hack with Industry drar igång tisdag 9.3.2021 och utmaningarna öppnas på challenge.fi

I genomförandet av utmaningen deltar Cyber Industri Finland rf, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Centralkriminalpolisen, 2NS, Elisa, F-Secure, Fraktal, Nixu, Solita och Visma.

Tilläggsuppgifter:

Kimmo Rousku, ledande specialsakkunnig, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, [email protected], tfn. 0295 535 120

Mika Susi, verksamhetsledare, Finnish Information Security Cluster – Cyber Industri Finland rf, [email protected], tfn. 050 349 5008

digital säkerhet