Hyppää sisältöön

Hakkeroi laillisesti ja eettisesti – nuorten valkohattuhakkerihaaste ”Generation Z Challenge” käynnistyy

Julkaisuajankohta 9.3.2021 12.00
Tiedote

Kyberala ry käynnistää 9.3.2021 yhdessä viranomaisten ja yritysten kanssa "Generation Z Challenge – Hack With Industry" -valkohattuhakkerihaasteen, jonka toteutuksessa myös Digi- ja väestötietovirasto on mukana. Verkossa suoritettavista hakkerointitehtävistä koostuva haaste on suunnattu ensisijaisesti tietoturvallisuudesta ja hakkeroinnista kiinnostuneille 13–18-vuotiaille nuorille, mutta tehtävät soveltuvat kaikenikäisille.

Eettinen hakkerointi ohjaa nuoria tietoturvallisuuden pariin

Valkohattuhakkeri on luvallisesti haavoittuvuuksia tietojärjestelmistä etsivä tietoturvatestaaja. Haasteen tavoitteena on ohjata hakkeroinnista kiinnostuneita nuoria toimimaan eettisesti ja lainsäädäntöä noudattaen. Samalla heitä kannustetaan kouluttautumaan ja työllistymään tulevaisuudessa tietoturvallisuusalalle.

Haaste koostuu useista alan ammattilaisten laatimista hakkerointitehtävistä, jotka vaativat vaihtelevasti teknistä osaamista. Haaste toteutetaan lipunryöstö (capture the flag) -periaatteella, ja eritasoisten haasteiden suorittamisesta voi kerätä pisteitä. Parhaat 13–18-vuotiaiden suoritukset palkitaan.

Laillisen hakkeroinnin periaatteet tutuksi

Hakkerointi voi käsitteenä luoda mielikuvan laittomuuksista, mutta valkohattuhakkerit ovat verkossa aina hyvän puolella. Haasteen merkittävimpänä tarkoituksena on estää hakkeroinnista kiinnostuneita nuoria ajautumasta lain väärällä puolelle. Siksi mukana haasteen toteutuksessa on myös Keskusrikospoliisi.

”On tärkeää, että nuorille tarjotaan mahdollisuuksia tuoda esiin omaa osaamistaan ja samalla muistutetaan hakkerointiin liittyvästä vastuusta. Tempauksen avulla haluamme lisätä tietoa siitä, mikä toiminta on laillista ja missä menee lainsäädännön raja”, kertoo poliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö Mikko Rauhamaa.

Myös julkinen hallinto tekee yhteistyötä valkohattuhakkerien kanssa

Kun yhteiskunnan toiminnot digitalisoituvat vauhdilla, on tietojärjestelmien luotettavuus entistä tärkeämpää. Kyberturvallisuusalan yritykset työllistävät jo tällä hetkellä huomattavan joukon valkohattuhakkereita. Myös valtionhallinnossa järjestelmien turvallisuutta testataan ja kehitetään yhteistyössä valkohattuhakkerien kanssa. Osaajia tarvitaan jatkossa yhä enemmän.

”Suomessa on pitkät perinteet turvallisten digipalveluiden kehittämisessä, ja asiantuntijoitamme arvostetaan myös kansainvälisesti. Tukemalla tätä haastetta haluamme varmistaa, että meillä on jatkossakin huippuammattilaisia kehittämässä koko yhteiskunnan turvallisuutta”, toteaa johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.

Generation Z Challenge – Hack with Industry käynnistyy tiistaina 9.3.2021, ja haasteet avataan osoitteessa challenge.fi

Mukana haasteen toteutuksessa ovat Kyberala ry, Digi- ja väestötietovirasto, Keskusrikospoliisi, 2NS, Elisa, F-Secure, Fraktal, Nixu, Solita ja Visma. 

Lisätiedot

Kimmo Rousku, johtava erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], puh. 0295 535 120

Mika Susi, toiminnanjohtaja, Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry, [email protected], puh. 050 349 5008

digiturva