Hoppa till innehåll

Befolkningsregistercentralens e-tjänster har öppnats

Utgivningsdatum 13.2.2017 9.26
Pressmeddelande

Befolkningsregistercentralen (BRC) har förnyat kommunikationen med den offentliga förvaltningen, företagen och samfunden. Servicen som berör de viktigaste tillstånds- och avtalsprocesserna mellan BRC och dess organisationskunder har digitaliserats.

Kunderna kan nu sedan den 13 februari 2017 ta i bruk BRC:s tjänster, exempelvis befolkningsdatasystemets informationstjänster och certifikattjänster, digitalt.

E-tjänsterna ersätter helt nuvarande förfaranden som baserat sig på pappersansökningar och pdf-blanketter. Gällande tillstånd och avtal kan kunden inte se dem i e-tjänsterna, men i fortsättningen syns dokumenten som utarbetats via e-tjänsterna.

De traditionella underskrifterna har ersatts i e-tjänsterna med en stark elektronisk autentisering och underskrift. Färdiga beslut eller avtal skickas i fortsättningen i elektroniskt format via e-tjänsterna.

Reformen underlättar ärendehanteringen, förbättrar synligheten i hur behandlingen av ärendet framskrider och påskyndar dess behandling.

Användningen av e-tjänsterna kräver registrering. Adressen till e-tjänsterna, servicebeskrivningen och dataskyddsbeskrivningen finns på BRC:s kundsida Eevertti på adressen eevertti.vrk.fi/sv/e-tjanster. På webbplatsen finns också anvisningar för registrering i e-tjänsterna och en vägledande video. I fortsättningen utvecklas tjänsterna på basis av responsen.

Ytterligare information:

Utvecklingschef Reko-Aleksi Renvik, [email protected], tfn 0295 535 289.