Hoppa till innehåll

Suomi.fi-fullmakter: Elektronisk fullmakt underlättar besök på apoteket för någon annans räkning

Utgivningsdatum 17.3.2020 7.01 | Publicerad på svenska 20.3.2020 kl. 17.14
Pressmeddelande

På grund av coronasituationen rekommenderas att personer som hör till riskgrupperna och personer med förkylningssymtom inte rör sig ute för att uträtta ärenden. Om en person hör till dessa grupper kan han eller hon ge en annan person en elektronisk fullmakt att hämta receptbelagda läkemedel på apoteket. Fullmakten gäller i alla apotek i Finland.

Via Suomi.fi-fullmakter kan vem som helst befullmäktigas att hämta ut receptbelagda läkemedel – så väl make/maka, en släkting som en bekant eller en hjälpvillig granne. I tjänsten Fullmakter kan man själv bestämma hur länge fullmakten är i kraft. Fullmakten kan också återkallas.

En person med fullmakt kan uträtta ärenden på vilket apotek som helst. Personen behöver inte fullmaktsgivarens FPA-kort, recept eller patientanvisningar. Den befullmäktigades identitet kontrolleras på apoteket med hjälp av pass, identitetskort eller körkort. FPA-kortet kan inte användas för att styrka identiteten. En befullmäktigad person ska på apoteket uppge fullmaktsgivarens namn och personbeteckning samt vilka receptbelagda läkemedel han eller hon behöver.

Så här ger du en elektronisk fullmakt:

  1. Identifiera dig med bankkoder, mobilcertifikat eller chipförsett identitetskort i tjänsten på adressen suomi.fi/fullmakter.
  2. Välj ”Ge fullmakt” i menyn.
  3. Lägg till den befullmäktigade personens namn och personbeteckning.
  4. Välj "Apoteksärenden" i listan Fullmaktsärenden och ange giltighetstiden för fullmakten.
  5. Ge den befullmäktigade personen din personbeteckning och namnet på de receptbelagda läkemedel du behöver.

Vad är Suomi.fi-fullmakter?

Suomi.fi-fullmakter är en del av Suomi.fi-webbtjänsten som samlar alla offentliga tjänster. Från och med juni 2019 har det varit möjligt att uträtta apoteksärenden för någon annans räkning. Suomi.fi-tjänsterna utvecklas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Via Suomi.fi-fullmakter kan medborgare ge en annan person eller ett företag fullmakt att uträtta vissa ärenden åt dem. I tjänsten är det också möjligt att be om en fullmakt att få sköta ärenden på en annan persons eller ett företags vägnar och att hantera sina egna fullmakter centraliserat. Med hjälp av tjänsten Fullmakter kan man uträtta ärenden på någon annans vägnar till exempel i Traficoms och i flera av Skatteförvaltningens tjänster.

Suomi.fi-fullmakterna underlättar vardagen när man själv inte klarar av att uträtta sina ärenden, till exempel på grund av ålder, utlandsresa eller ett annat hinder. Då kan en betrodd person enkelt sköta ärendena med hjälp av en elektronisk fullmakt. 

Mer information och e-tjänster som utnyttjar Fullmakter finns på adressen suomi.fi/fullmakter.

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle