Hoppa till innehåll

Se upp för bluffmeddelanden som skickats i Suomi.fi:s namn – klicka inte på länkarna i meddelandet

Utgivningsdatum 10.8.2023 10.14

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bedrägerimeddelanden som skickats ut i Suomi.fi:s namn.

Det är fråga om ett nätfiskemeddelande med vilket man försöker få användaren att klicka på länken i meddelandet. 

I de bedrägerimeddelanden som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i vecka 30 fått kännedom om har Finlands statsråds engelskspråkiga logotyp använts. Tidigare i juni påträffades bedrägerimeddelanden med Suomi.fi:s utseende.

Senare meddelanden i vecka 31 uppmanas att genast läsa meddelandet genom att logga in på Suomi.fi-Meddelanden via länken. I meddelandet påstås felaktigt att det finns ett tekniskt fel i Suomi.fi-applikationen, vilket innebär att meddelandet endast kan läsas i webbläsaren. I texten i meddelandet anges Justitieministeriet, räddningsverket och dokumentcentralen som avsändare (meddelanden är på finska).  

Det senare meddelandet, där avsändaren i texten anges som "Justitieministeriet / Räddningsmyndighetens dokument", återpublicerades i slutet av vecka 31, bland annat mellan torsdagen den 3 augusti och fredagen den 4 augusti. 

I veckan 32 har det förekommit igen bedrägerimeddelanden som skickats ut i Suomi.fi:s brand och i olika myndigheternas namn. Meddelanden försöker få användaren att klicka på länken i meddelandet. 

Vecka 35 har det förekommit bedrägerimeddelanden i Suomi.fi:s namn. I meddelanden ber man användaren identifiera sig på nätet och ber om identitetsbevis.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att myndigheter, banker och företag inte skickar länkar till sina webbplatser per e-post eller textmeddelande.

Gör så här

Klicka inte på länkarna i e-post eller textmeddelandena. Gå inte heller till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbadressen i sin helhet i adressfältet.

Du kan också spara webbadresserna till de tjänster som är viktigast för dig i webbläsarens bokmärken eller favoriter.

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten.  

Läs också mer om nätbedrägerier i Suomi.fi-webbtjänsten.

 

Uppdatedad den 4.8. med ny information. 

Störringmeddelanden