Nina Majuri gör det möjligt för anställda att arbeta säkert och för kunder att uträtta ärenden på ett säkert sätt vid MDB

Specialsakkunnig Nina Majuri sörjer för och utvecklar lokalsäkerheten vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata tillsammans med ämbetsverkets säkerhetsgrupp. Trots många organisationsförändringar - eller tack vare dem - har Nina trivts i huset sedan 1999.
Ninas ansvarsområde omfattar olika delområden inom säkerhet i lokaler. Sådana är till exempel fysiska säkerhetslösningar i lokalerna och frågor som gäller verksamhetssätt, såsom passerkontroll och besökspraxis.
Nina arbetar med projekt som gäller ämbetsverkets verksamhetsställen och statens gemensamma arbetsmiljöer. Lokalsäkerheten säkerställs genom multiprofessionellt samarbete och Nina har nära samarbete med ämbetsverkets egen säkerhetsgrupp samt med arbetarskyddet och lokalgruppen. Tillsammans planerar och genomför de till exempel nya säkerhetsanvisningar och utbildningar.
Ninas arbetsfält är ämbetsverkets alla verksamhetsställen, som från Raseborg till Kittilä är över trettio stycken. Även om Nina har sitt eget tjänsteställe i Helsingfors arbetar hon huvudsakligen från sitt hem i Esbo eller från sitt andrahem i Uleåborg.
Säker ärendehantering för kunderna i centrum
Säkerhet är förknippad med oförutsägbara faktorer, vilket kräver förmåga att snabbt skapa en lägesbild och reagera. Enligt Nina är utbildning, erfarenhet och samarbetsnätverk till stöd i arbetet, men i arbetet behövs också resiliens och förmåga att tåla ofullständighet.
Arbetet är lagom utmanande, och man får uppleva känslor av att lyckas och lära känna sina utvecklingsbehov. Nina tycker också att det viktigt att man genom arbetet kan påverka samhället och förändringar i samhället.
– Medborgarna kan även i fortsättningen lita på att deras uppgifter är trygga hos oss, och att de kan känna sig trygga när de sköta sina ärenden med oss. Samtidigt ser jag för egen del till att det är tryggt för våra anställda att arbeta på våra verksamhetsställen och i statens gemensamma arbetsmiljöer, berättar Nina.
Genom förändringar mot egna intressen
Nina har hamnat i de nuvarande uppgifterna delvis genom tillfälligheter, men i stor utsträckning också genom sina egna intressen och genom att tala om dem. År 1999 började Nina arbeta som inspektör för förmyndarverksamheten vid magistraten i Esbo. År 2007 blev hon chef för enheten för informationsförsörjning och ansvarade för dataskydds- och informationssäkerhetsuppgifterna vid magistraten i Esbo. Därefter har Nina också arbetat som förvaltningschef vid magistraten i Västra Nyland och som överinspektör vid magistraten i Nyland. När Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata började 2020 erbjöds Nina en möjlighet att utveckla sin egen kompetens i den nya uppgiften.
– Jag tillfrågades om vilka drömmar och önskemål jag ännu har för min karriär. Jag visste att jag har gjort många säkerhetsrelaterade saker och att mitt intresse för säkerhetsarbete var stort. Jag är så tacksam för att jag fick bli en del av ämbetsverkets säkerhetsgrupp, som är alldeles toppen, säger Nina med glädje.
Ninas omfattande erfarenhet är till stor nytta i huset. Enligt Nina har tidigare skeden i karriären förberett henne för den nuvarande uppgiften.
– I tiderna ansvarade jag också för arkivfunktionen vid magistraten i Västra Nyland. Eftersom jag själv någon gång har överfört arkiv vet jag hur överförandet av en mantalslängd till arkivverket går till i praktiken. Vid överföring, upphandling och konkurrensutsättning finns det många skeden som ska beaktas, liksom vid själva ändringen och övervakningen. Jag känner till kedjan och dess delar, så jag förstår också eventuella säkerhetsrisker i processen. Samma sak görs naturligtvis också i elektronisk form, dvs. på informationssäkerhetssidan ser man till att inget försvinner och att utomstående inte kommer åt uppgifterna. Säkerhet är inte något separat, utan en del av allt vi gör, berättar Nina.
Eftersom Nina har genomgått många organisationsförändringar under sin karriär har hon sett många mycket varierande förändringssituationer. Nina hittar också alltid positiva saker i förändringssituationer:
– Det lönar sig att se organisationsförändringarna som möjligheter att påverka sin egen karriär och utvecklas yrkesmässigt. Om ett tillfälle uppstår lönar det sig alltid att ta ett steg mot något nytt – om inte helt, så är åtminstone någon slags förändring ibland bra. Förändringen ger i bästa fall helt ny energi och inspiration, säger Nina.
I huset redan 25 år
Nina har trivts länge i samma hus. Hon lyfter fram två skeden som har varit de viktigaste i hennes karriär.
– När jag började arbetade jag åtta år inom förmyndarverksamheten. – Jag hade tur eftersom min chef var mycket sakkunnig, det kändes det som om hen kunde allt. Jag kom mycket bra in i mitt arbete och trivdes med vårt trevliga gäng, våra kunder och de mångsidiga uppgifterna. Min dåvarande chef gav mig en bra knuff i karriären och förhoppningsvis har jag också själv kunnat ge samma känsla vidare.
Arbetet vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och övergången till de nuvarande uppgifterna är en annan betydande vändning i min karriär. Nina anser att det bästa med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata är vi-andan och det ömsesidiga förtroendet och stödet.
– Kreativiteten utvecklas och upprätthålls av att man utvecklar saker, vilket behövs i arbetet. Om händerna är bundna är också kreativiteten låst. Vid vårt ämbetsverk får man utveckla sitt eget arbete och påverka ämbetsverkets verksamhet, och cheferna stöder detta. Samtidigt gör man naturligtvis ett arbete som är betydelsefullt för hela samhället och för alla som uträttar ärenden hos ämbetsverket.
Sin fritid fyller Nina med barn och barnbarn turvis i Esbo och Uleåborg. Att följa med idrott är också viktigt för mig, särskilt boboll. Hon trivs dock fortfarande bra i arbetet:
– Jag är stolt över att få arbeta som tjänsteman i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata är en bra arbetsplats för den uppgiften. Det här är ett bra yrke, avslutar Nina.
Nina Majuri arbetar som specialsakkunnig i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas säkerhetsgrupp vid enheten för juridiska ärenden.
• Utbildning: Socialpedagog till sin första utbildning. Nina fortsatte till Helsingfors universitet för att studera internationell politik, statslära, sociologi och socialpsykologi. Därifrån utexaminerades hon som politices magister. För närvarande håller Nina på med magisterstudier i samhällsvetenskaper med inriktning på socialt arbete.
• Yrkeskarriär vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata: Började 1999 som inspektör inom förmyndarverksamheten vid magistraten i Esbo som inspektör inom förmyndarverksamheten och blev 2007 chef för enheten för informationsförsörjning. I och med organisationsförändringen 2012 utnämndes Nina till förvaltningschef för magistraten i Västra Nyland och 2016 till överinspektör vid magistraten i Nyland och ställföreträdare för förvaltningschefen. Har arbetat i den nuvarande uppgiften i MDB:s säkerhetsgrupp sedan 2020.
• Arbetsuppgift: Utvecklar och stöder ämbetsverkets verksamhet i fråga om lokalsäkerhet och personalsäkerhet. Arbetet omfattar bland annat planering och genomförande av verkets säkerhetsutbildningar och -anvisningar samt riskbedömningar.
• Team: I säkerhetsgruppen deltar utöver Nina olika sakkunniga som är specialiserade på säkerhetsuppgifter. Utöver arbetarskyddet och lokalgruppen vid ämbetsverket samarbetar Nina med andra ämbetsverk som verkar i gemensamma arbetsmiljöer samt med polisen.
• Tjänsteplats: Ninas tjänsteställe är i Helsingfors, men eftersom hennes uppgiftsområde är ämbetsverkets alla verksamhetsställen i Finland arbetar hon upp till 90 % av tiden på distans. Teammedlemmarna arbetar också på olika håll i Finland.