Nina Majuri mahdollistaa turvallisen työskentelyn ja asiakkaiden asioinnin Digi- ja väestötietovirastossa
Erityisasiantuntija Nina Majuri huolehtii ja kehittää Digi- ja väestötietoviraston toimitilaturvallisuutta yhdessä viraston turvallisuusryhmän kanssa. Monista organisaatiomuutoksista huolimatta – tai niiden ansiosta – Nina on viihtynyt talossa jo vuodesta 1999.
Ninan vastuualueelle kuuluvat toimitilojen turvallisuuden eri osa-alueet. Tällaisia ovat esimerkiksi toimitilojen fyysiset turvallisuusratkaisut ja toimintatapoihin liittyvät asiat, kuten kulunvalvonta ja vierailijakäytännöt.
Nina työskentelee viraston toimipaikkoja ja valtion yhteisiä työympäristöjä koskevissa hankkeissa. Toimitilaturvallisuus varmistetaan moniammatillisella yhteistyöllä, ja Nina tekeekin läheistä yhteistyötä viraston oman turvallisuusryhmän sekä työsuojelun ja toimitilaryhmän kanssa. Yhdessä he suunnittelevat ja toteuttavat esimerkiksi uusia turvallisuusohjeistuksia ja koulutuksia.
Ninan työkenttää ovat viraston kaikki toimipaikat, joita on yli kolmekymmentä Raaseporista Kittilään. Vaikka hänen oma virkapaikkansa sijaitsee Helsingissä, Nina työskentelee pääosin kotoaan Espoosta tai kakkoskodistaan Oulusta.
Asiakkaiden turvallinen asiointi keskiössä
Turvallisuuteen liittyy ennustamattomia tekijöitä, mikä vaatii kykyä nopeaan tilannekuvan muodostamiseen ja reagointiin. Ninan mukaan koulutus, kokemus ja yhteistyöverkostot auttavat, mutta työssä tarvitaan myös resilienssiä ja kykyä kestää keskeneräisyyttä.
Työssä on sopivasti haasteita ja siinä pääsee kokemaan onnistumisen tunteita ja oppimaan kehittymistarpeistaan. Ninasta on myös tärkeää, että työn kautta pääsee vaikuttamaan yhteiskuntaan ja sen muutoksiin.
– Kansalaiset voivat jatkossakin luottaa, että heidän tietonsa ovat meillä turvassa ja he voivat turvallisin mielin hoitaa asioitaan kanssamme. Samalla huolehdin omalta osaltani siitä, että työntekijöillämme on turvallista työskennellä toimipaikoissamme ja valtion yhteisissä työympäristöissä, Nina kertoo.
Muutosten kautta kohti omia kiinnostuksen kohteita
Nina on päätynyt nykyisiin tehtäviin osin sattumusten, mutta pitkälti myös omien kiinnostusten kohteidensa ja niiden ääneen ilmaisemisen, kautta. Nina aloitti vuonna 1999 Espoon maistraatissa holhoustoimessa tarkastajana. Vuonna 2007 hän siirtyi tietohuoltoyksikön päälliköksi ja vastasi Espoon maistraatin tietosuoja- ja tietoturvatehtävistä. Tämän jälkeen Nina on työskennellyt myös Länsi-Uudenmaan maistraatin hallintopäällikkönä sekä Uudenmaan maistraatin ylitarkastajana. Kun Digi- ja väestötietovirasto aloitti 2020, tarjoutui Ninalle taas mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan uudessa tehtävässä.
– Minulta kysyttiin, millaisia haaveita ja toiveita minulla olisi vielä työurallani. Tiesin, että olen tehnyt paljon turvallisuuteen liittyviä asioita ja oma kiinnostus turvallisuustyötä kohtaan oli kova. Olen tosi kiitollinen siitä, että pääsin osaksi virastomme turvallisuusryhmää, joka on aivan huippu, Nina iloitsee.
Pitkästä kokemuksesta talossa on paljon hyötyä. Ninan mukaan aikaisemmat uravaiheet ovat valmistelleet häntä nykyiseen tehtävään.
– Vastasin aikanaan myös Länsi-Uudenmaan maistraatin arkistotoimesta. Kun olen itse joskus arkistoja siirtänyt, tiedän, miten henkikirjan siirtäminen arkistolaitokselle käytännössä tapahtuu. Siirrossa, hankinnassa ja kilpailutuksessa on monta huomioitavaa vaihetta, samoin kuin itse muutossa ja valvonnassa. Tunnen tuon ketjun ja sen osaset, joten ymmärrän myös prosessiin liittyvät mahdolliset turvallisuusriskit. Sama juttu toimii tietysti myös sähköisessä muodossa eli tietoturvapuolella huolehditaan, ettei mitään katoa, eikä ulkopuolinen pääse tietoihin käsiksi. Turvallisuus ei ole mikään irrallinen asia, vaan sisäänkirjoitettu kaikkeen tekemiseemme, Nina kertoo.
Koska Nina on käynyt läpi monta organisaatiomuutosta työuransa aikana, hän on nähnyt hyvin erilaisia muutostilanteita. Nina näkee muutostilanteissa aina myös positiivisia asioita:
– Organisaatiomuutokset kannattaa nähdä mahdollisuuksina vaikuttaa omaan uraansa ja kehittyä ammatillisesti. Jos tilaisuus tulee, niin aina kannattaa hypätä kohti uutta – jos ei kokonaan, niin ainakin jonkinlainen muutos on välillä hyvästä. Muutoksesta saa parhaimmillaan ihan uutta energiaa ja inspiraatioita, Nina sanoo.
Talossa jo 25 vuotta
Nina on viihtynyt samassa talossa pitkään. Hän nostaa esiin kaksi vaihetta, jotka ovat olleet uralla merkittävimpiä.
– Aloittaessani olin kahdeksan vuotta holhoustoimessa. Minulla kävi onni, kun esihenkilönäni oli erittäin asiantunteva ihminen – tuntui, että hän osasi kaiken. Pääsin erittäin hyvin työhöni sisään ja viihdyin hyvin mukavassa porukassamme, asiakkaidemme ja monipuolisten tehtävien parissa. Silloinen esihenkilöni antoi minulle hyvän potkun uralle, ja toivottavasti olen osannut antaa sitä samaa fiilistä myös itse eteenpäin.
Toinen merkittävä urakäänne on Digi- ja väestötietoviraston alku ja nykyisiin tehtäviin siirtyminen. Ninan mielestä Digi- ja väestötietovirastossa parasta on me-henki ja keskinäinen luottamus ja tuki.
– Asioiden kehittäminen kasvattaa ja ylläpitää luovuutta, mitä tarvitaan työssä. Jos kädet ovat liian sidotut, luovuuskin on lukossa. Virastossamme saa kehittää omaa työtään ja vaikuttaa viraston toimintaan, ja esihenkilöt tukevat tässä. Samalla tietysti tehdään merkityksellistä työtä koko yhteiskunnan ja kaikkien viraston kanssa asioivien eteen.
Vapaa-aikaansa Nina täyttää lasten ja lastenlastensa kanssa vuoroin Espoossa ja Oulussa. Urheilun, erityisesti pesäpallon, seuraaminen on myös tärkeää. Töissä hän kuitenkin viihtyy edelleen hyvin:
– Olen ylpeä siitä, että saan työskennellä virkamiehenä Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto on hyvä työpaikka siihen tehtävään. Tämä on hyvä ammatti, Nina lopettaa.
• Koulutus: Ensimmäiseltä koulutukseltaan sosiaalikasvattaja. Nina jatkoi Helsingin yliopistoon lukemaan kansainvälistä politiikkaa, valtio-oppia, sosiologiaa ja sosiaalipsykologiaa, mistä valmistui valtiotieteiden maisteriksi. Tällä hetkellä Ninalla on työn alla yhteiskuntatieteiden maisterin opinnot sosiaalityön puolella.
• Työura Digi- ja väestötietovirastossa: Aloitti Espoon maistraatissa holhoustoimessa tarkastajana vuonna 1999 ja siirtyi 2007 tietohuoltoyksikön päälliköksi. Vuonna 2012 organisaatiomuutoksen myötä Nina nimitettiin Länsi-Uudenmaan maistraatin hallintopäälliköksi ja vuonna 2016 Uudenmaan maistraattiin ylitarkastajaksi ja hallintopäällikön sijaiseksi. Toiminut nykyisessä tehtävässä DVV:n turvallisuusryhmässä vuodesta 2020 asti.
• Työtehtävä: Kehittää ja tukee viraston toimintaa toimitilaturvallisuuden sekä henkilöstöturvallisuuden osalta. Työ sisältää muun muassa viraston turvallisuuskoulutusten ja -ohjeistusten suunnittelua ja toteutusta sekä riskien arviointeja.
• Tiimi: Ninan lisäksi turvallisuusryhmässä on erilaisia turvallisuustehtäviin erikoistuneita asiantuntijoita. Viraston työsuojelun ja toimitilaryhmän lisäksi Nina tekee yhteistyötä yhteisissä työympäristöissä toimivien muiden virastojen sekä poliisin kanssa.
• Virkapaikka: Ninan virkapaikka on Helsingissä, mutta koska hänen tehtäväkenttänään ovat kaikki viraston toimipaikat Suomessa, hän työskentelee jopa 90 % ajasta etänä. Myös tiimiläiset työskentelevät eri puolilla Suomea.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kaupanvahvistus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö