Nytt: I Intressebevakningens e-tjänst kan du lämna in egendomsförteckningar och slutredovisningar samt ansöka om tillstånd elektroniskt.
Vanliga frågor om intressebevakning för minderåriga
Frågor som gäller intressebevakning för minderåriga har delats in i olika teman.
Den minderårigas egendom
Pengar som har sparats på en minderårigs konto är medel som överförts till honom eller henne som gåva. Det är den minderårigas medel och kan inte senare tas tillbaka och användas av en förälder, även om förälder tidigare har gett den minderåriga pengarna som gåva.
Samma sak gäller även annan egendom som skänks till den minderåriga.
Som utgångspunkt ansvarar föräldern för sitt barns försörjning med sina egna medel. Pengar som sparats på en minderårigs konto kan användas till hans eller hennes eget uppehälle endast om förälderns underhållsförmåga har minskat. En minderårig är aldrig skyldig att bidra till sina föräldrars eller andra familjemedlemmars försörjning.
Barnbidrag betalas till föräldern som ersättning för barnets levnadskostnader.
Om barnbidraget sparas på barnets bankkonto eller placeras i barnets namn, blir det barnets egendom.
Barnpension betalas till barn under 18 år som har förlorat sin vårdnadshavare. Denna pension kan användas för barnets levnadskostnader.
Om pensionen i sin helhet går åt till levnadskostnaderna, kan pensionsinkomsterna styras direkt till förälderns konto. I annat fall ska de sparas i den minderårigas namn.
Barnpension undanröjer inte en förälders underhållsansvar.
En minderårig som fyllt 15 år får själv bestämma över sina arbetsinkomster, dvs. om den egendom som han eller hon har förtjänat genom eget arbete. Han eller hon får till exempel bestämma hur sommarjobbslönen ska användas.
Utgångspunkten är att föräldern ansvarar för sitt barns underhåll och kostnader för personliga behov, såsom boende, kläder, mat, hygien, utbildning, sedvanliga hobbyutgifter och hälsovård. En minderårigs egendom kan i regel inte användas för dessa kostnader, förutom om förälderns underhållsförmåga är nedsatt.
En minderårigs sparade medel kan efter övervägande
- Användas för skäliga anskaffningar (t.ex. dator eller moped) och för skäliga kostnader (t.ex. hobbyutgifter) som inte omfattas av underhållet. Vi kan begära utredningar om dessa anskaffningar och kostnader, så förvara deras verifikat.
- Överlåtas till en minderårig för att användas för ändamål som motsvarar hans eller hennes fördel och ålder.
- Använda sin ägarandel till exempel till att betala ägarens nödvändiga renoveringskostnader. Spara även då verifikaten och ge en utredning över den minderårigas andel i årsredovisningen om du måste göra en årsredovisning.
Utgångspunkten är att intressebevakaren inte kan låna den minderårigas medel. Om det dock är motiverat att låna medel och det ligger i den minderårigas intresse, ska intressebevakaren ansöka om en ställföreträdare för sig själv. Ställföreträdaren överväger om det ligger i den minderårigas intresse att låna ut medel. Dessutom kommer hen överens med intressebevakaren om lånevillkoren: på lånet ska betalas ränta och det ska ställas en säkerhet för det.
Efter det ansöker ställföreträdaren om tillstånd för uppdraget hos oss. Tillståndsbeslutet är avgiftsbelagt.
Läs mer om att söka en ställföreträdare.
Man måste anteckna den minderåriga som ägare till fordonet när fordonet har köpts med hans eller hennes medel.
Om den minderåriga inte har körrätt ska Traficom underrättas om den innehavare som använder fordonet och som har körrätt (exempelvis en förälder).
Försäkringsersättningen är den minderårigas egendom och den betalas in på ett bankkonto i den minderårigas namn. Om den minderåriga inte har ett eget bankkonto ska ett sådant öppnas för att försäkringsersättningen ska kunna deponeras hos honom eller henne. Ersättningen kan alltså inte deponeras på intressebevakarens konto.
Om du avsäger dig arvet ersätts du av dina egna bröstarvingar, såsom dina barn.
Arvet blir barnets egendom och denna egendom ska förvaltas som vilken annan minderårigs egendom som helst – dvs. omsorgsfullt, planmässigt och med beaktande av den minderårigas intresse. Arvet kan alltså inte användas för exempelvis familjens gemensamma eller andra familjemedlemmars enskilda utgifter.
Att vara intressebevakare för en minderårig
Vårdnadshavaren till ett minderårigt barn kan befrias från uppdraget som intressebevakare endast av vägande skäl.
Vi kan göra en ansökan till tingsrätten där vi föreslår att intressebevakaren befrias och en ny intressebevakare förordnas, till exempel när intressebevakaren
- använt den minderårigas medel för egna eller andra personers behov
- försummat att lämna in årsredovisning.
Domstolen behandlar och avgör ärendet. Den befriar intressebevakaren från uppdraget om
- intressebevakaren visar sig vara oförmögen eller olämplig för uppdraget
- det finns något annat särskilt skäl till befrielsen.
En förälder som är vårdnadshavare för ett minderårigt barn kan också själv begära att han eller hon befrias från uppdraget som intressebevakare. Han/hon kan dock endast befrias från sin uppgift om det finns särskilda skäl. Detta kan till exempel vara förälderns försämrade hälsotillstånd. Däremot är till exempel enbart ovilja att sköta uppgiften inte en tillräcklig orsak.
Om ett minderårigt barn har två vårdnadshavare och därmed två intressebevakare, ansvarar vårdnadshavarna tillsammans för förvaltningen av den minderårigas egendom. Båda undertecknar alltså till exempel ansökningar, anmälningar och redovisningsblanketter.
Den ena föräldern kan dock ge den andra föräldern fullmakt att sköta något av intressebevakarnas gemensamma uppdrag, såsom att upprätta en årsredovisning åt oss. I praktiken kan befullmäktigandet göras med fullmakt. Detta tar dock inte bort fullmaktsgivarens ansvar.
Vårdnadshavaren till en minderårig har inte rätt att ta ut arvodet i fråga.
Det är dock möjligt att skötseln av intressebevakaruppdraget orsakar kostnader för vårdnadshavaren för vilka han eller hon har rätt att få ersättning av den minderårigas medel. Ersättningar kan endast tas ut för kostnader för skötsel av egendom eller ekonomiska ärenden, inte för kostnader som orsakas av förälderns uppgifter.
Vi stryker anteckningen i registret när vi utifrån en anmälan har beslutat att värdet på den minderårigas egendom permanent har minskat till 15 000 euro eller mindre på godkänt sätt. Intressebevakaren kan själv med en fritt formulerad ansökan meddela oss att den minderårigas egendom är under 15 000 euro. Till ansökan ska du bifoga ett verifikat eller kontoutdrag där minskningen av egendomen framgår. Intressebevakaren kan också begära avförande ur registret samtidigt som han eller hon lämnar in årsredovisningen. Om den minderårigas egendom har minskat på grund av intressebevakarens åtgärder avför vi inte den minderårigas intressebevakning ur registret.
Exempel: Vi har antecknat intressebevakningen för en minderårig i registret över förmynderskapsärenden på grund av att den minderårigas andel av dödsboets tillgångar utan avdrag för den avlidnes eller boets skulder (bruttovärde) har överskridit 20 000 euro. Den avlidnes och boets skulder betalas, varefter dödsboet delas. Vid arvskiftet får den minderåriga 10 000 euro i egendom. Han/hon har ingen annan egendom.
Då kan vi ta bort intressebevakningen för en minderårig ur registret över förmynderskapsärenden, eftersom
- Värdet på den minderårigas egendom har permanent minskat till under 15 000 euro och
- Egendomens värde har minskat på grund av att skulder har betalats och inte på grund av intressebevakarens handlingar som skulle strider mot den minderårigas intresse.
Vi kan dock spara anteckningen i registret om det finns särskilda skäl till det.
Vårdnadshavarna till en minderårig är barnets intressebevakare. Intressebevakaren för en minderårig är jävig, dvs. behöver en ställföreträdare om den minderårigas motpart i åtgärden – såsom vid arvskiftet – är
- Intressebevakaren själv
- Intressebevakarens make/maka
- Intressebevakarens barn
- En annan huvudman som intressebevakaren företräder
- Ett bolag, där du är inblandad i ledningen.
Motparter är exempelvis köpare och säljare, hyresvärd och hyresgäst samt änka/änkling och arvingar i ett dödsbo.
Intressebevakaren för en minderårig är också jävig när hans eller hennes och den minderårigas intressen på något annat sätt står i konflikt med varandra.
Vårdnadshavare som fungerar som intressebevakare för en minderårig måste agera tillsammans. Om den ena vårdnadshavaren är jävig kan ingendera vara intressebevakare i uppdraget i fråga.
Observera att minderåriga syskons gemensamma intressebevakare kan företräda syskon vid arvskiftet om deras intressen inte står i konflikt med varandra. Syskonens intressen kan stå i konflikt med varandra exempelvis när det är meningen att en egendom ska delas upp så att minderåriga får olika egendomar. Då behöver intressebevakaren en ställföreträdare.
Bland annat i dessa situationer behöver intressebevakaren en ställföreträdande intressebevakare:
- Intressebevakarens minderåriga barn och myndiga barn är dödsbodelägare i ett dödsbo för vilket arvskifte ska förrättas. Då behöver intressebevakaren en ställföreträdare även om intressebevakaren inte är delägare i dödsboet.
- Den minderåriga är delägare i ett dödsbo, som har en bil som man har för avsikt att sälja till intressebevakaren eller dennes myndiga barn.
- Den minderåriga har en bostad som han eller hon inte behöver för sitt eget boende. Intressebevakaren vill hyra ut bostaden till sitt myndiga barn.
- Om det är meningen att den bostadsaktie som intressebevakaren och den minderåriga äger gemensamt ska säljas kan intressebevakaren i regel sälja egendomen för bådas räkning. Intressebevakaren behöver dock en ställföreträdare om hans eller hennes och den minderårigas intressen i frågan inte är förenliga exempelvis på grund av att den minderåriga behöver bostaden för sitt boende och intressebevakaren inte gör det.
- Intressebevakaren eller dennes anhöriga har otydliga fordringar på dödsboet som den minderåriga är delägare i. Intressebevakaren behöver en ställföreträdare för boutredningen.
Du kan söka ändring i beslutet enligt anvisningarna för sökande av ändring. Anvisningar har bifogats till beslutet.
Förteckning över egendom
Lämna in egendomsförteckningen till oss
- på eget initiativ, när den minderårigas egendom överstiger 20 000 euro
- När vi ber dig om det när vi utreder den minderårigas egendom
- När vi i vårt beslut om anteckning av intressebevakning har ålagt dig att ge oss den inom tre månader från det att beslutet meddelades.
Ange alltid den minderårigas hela egendom, alltså inte enbart den egendom som vi eventuellt redan har fått kännedom om, såsom försäkringsersättning eller gåva.
Årsredovisning och slutredovisning
Redovisningsperioden är i allmänhet ett kalenderår.
Undantag till detta är den första och sista redovisningsperioden: Den första redovisningsperioden börjar dagen intressebevakningen förordnas och upphör den 31 december. Den sista räkenskapsperioden börjar den 1 januari och slutar den dag då intressebevakningen upphör. Vi har också kunnat fatta ett separat beslut om räkenskapsperiodens längd.
Års- och slutredovisningen kan göras upp av
- den vårdnadshavare som är intressebevakare eller
- någon person som han eller hon har befullmäktigat. Då ska redovisningen innehålla intressebevakarens underskrift eller en fullmakt för upprättande av redovisningen som bilaga till den.
Intressebevakaren undertecknar års- och slutredovisningarna. Om det finns flera intressebevakare undertecknar de alla redovisningarna i fråga.
Räkna och specificera inkomsterna för alla bankkonton som du förvaltar utifrån kontoutdragen. Om en minderårig får pension ska du alltid uppge den i årsredovisningen även om pensionen betalas in på ditt konto.
Om pensionsinkomster som betalas till en minderårig överförs från den minderårigas konto till vårdnadshavarens konto för att de ska kunna användas för den minderårigas levnadskostnader, räkna ihop och ange summan av alla pensioner som överförts till ditt konto under punkten levnadskostnader på blanketten.
Om pensionerna i sin helhet betalas in på vårdnadshavarens konto, ange summan av alla pensioner som erhållits under räkenskapsperioden under punkten levnadskostnader på blanketten.
Bifoga inte verifikat över normala levnadskostnader till redovisningen.
Du behöver inte anmäla vanligt hemlösöre. Ange fordon och egendom av värde, såsom tavlor, smycken och värdeföremål.
Med verkligt värde avses återförsäljningspriset, dvs. till vilket pris objektet kan säljas.
Det är intressebevakarens uppgift att utreda det verkliga värdet. Som intressebevakare behöver du dock inte be en sakkunnig om ett utlåtande om det verkliga värdet för egendomsförteckningen eller års- och slutredovisningen, utan du kan själv ta reda på det till exempel på följande sätt:
- Du kan använda föregående års verkliga värde om det är ungefär likadant. Om en renovering eller andra åtgärder har gjorts i objektet kan det dock vara nödvändigt att utreda ett nytt verkligt värde.
- I statistiken över köpeskillingar kan man jämföra hur mycket som betalats för en motsvarande lägenhet/fastighet.
- Du kan motivera värdet med hjälp av renoveringar och ombyggnader.
- Du kan ta reda på värdet i bouppteckningsinstrumenten eller arvskiftesinstrumenten om de har upprättats för en kort tid sedan.
- Mer information om skogslägenheter hittar du i tjänsten Minskog.fi.
Om du ändå behöver en expertbedömning för att sköta dina ärenden kan du be en fastighetsmäklare, disponent eller en expert inom skogsbranschen om det.
Till årsredovisningen ska du alltid bifoga
- Kontoutdrag för alla depositioner i den minderårigas namn under räkenskapsperioden (bankkonton, placeringar, värdepapper osv.)
- Det senaste beskattningsbeslutet.
Bifoga dock inte kontoutdrag från den minderårigas eget brukskonto till årsredovisningen.
Om pensionerna du tidigare anmält har ändrats ska du bifoga notifikationer och beslut om dem till årsredovisningen.
Om kontoutdragen innehåller intäkter eller utgifter som avviker från de normala transaktionerna ska du bifoga verifikat över dem till årsredovisningen. De vanligaste utgifterna är enskilda större anskaffningar, såsom datorer, hobbyavgifter eller körkort.
I regel ska intressebevakaren lämna in årsredovisningen till oss.
Om intressebevakaren inte gör det, bedömer vi vilka fortsatta åtgärder vi vidtar.
Vi kan göra en ansökan till tingsrätten där vi föreslår att intressebevakaren befrias och att en ny intressebevakare förordnas. Domstolen behandlar och avgör ärendet. Den befriar intressebevakaren från uppdraget om
- intressebevakaren visar sig vara oförmögen eller olämplig för uppdraget
- det finns något annat särskilt skäl till befrielsen.
Det är i allmänhet inte längre möjligt att använda e-tjänster efter att intressebevakningsuppdraget upphört. Du som intressebevakare har dock rätt att få exempelvis de kontoutdrag som gäller tiden uppdraget varade från banken.
När kan vi förlänga redovisningsperioden eller befria intressebevakaren från skyldigheten att upprätta årsredovisning?
Vi kan befria intressebevakaren från redovisningsskyldigheten eller bestämma att redovisningsperioden är längre än ett år. Det kan vi göra endast om huvudmannens egendom är av ringa omfattning eller av sådan art att huvudmannens intresse inte kräver att en redovisning görs årligen. Det kan exempelvis handla om när huvudmannens egendom till största delen består av en fastighet eller bostadsaktier som intressebevakaren inte kan sälja utan tillstånd som sökts hos oss.
I allmänhet kan vi befria intressebevakaren från årsredovisningsskyldigheten eller förlänga redovisningsperioden först efter att den första årsredovisningen har lämnats in. Befrielse från årsredovisningsskyldighet gäller i allmänhet tills vidare.
Intressebevakaren måste ändå göra en slutredovisning
Även om intressebevakaren inte behöver göra en årsredovisning till oss varje år, ska intressebevakaren ändå göra en slutredovisning när intressebevakningen upphör. Slutredovisningen görs för den tid för vilken redovisning inte tidigare har gjorts, dvs. också för den tid då intressebevakaren har varit befriad från årsredovisningsskyldigheten. Redovisningsperioden för slutredovisningen kan alltså vara flera år.
Vad händer om huvudmannens egendom förändras?
Vi kan återställa redovisningsskyldigheten eller förkorta redovisningsperioden om det sker förändringar i huvudmannens egendom, till exempel om huvudmannens egendom säljs, om hen får ny egendom eller om hen blir delägare i ett dödsbo. En intressebevakare som befriats från redovisningsskyldighet ska alltid meddela oss om sådana förändringar inom en månad.
Gör så här
1. Fundera på om din huvudmans egendom till sin art och omfattning uppfyller ovan nämnda kriterier.
2. Om du kan och vill ansöka om befrielse från årsredovisningsskyldighet eller om förlängning av redovisningsperioden ska du fylla i ansökan. Kom ihåg att motivera din ansökan.
3. Skicka den undertecknade ansökan till oss per post till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata/Förmyndarverksamheten, PB 1004, 00531 Helsingfors
4. Vi behandlar din ansökan och beaktar årsredovisningarna för föregående år. Vid behov ber vi dig om tilläggsinformation.
5. Vi avgör ärendet. Vi skickar beslutet till dig i Suomi.fi-meddelanden om du har tagit tjänsten i bruk. I annat fall skickar vi det per post eller e-post om du har gett tillstånd till det i ansökan.
Skötseln av dödsboets ärenden
Medlen deponeras på ett bankkonto i dödsboets namn. Om det inte finns något bankkonto i dödsboets namn ska ett sådant öppnas.
Bytet av bostad innebär två olika åtgärder: att sälja en bostad och att köpa en bostad. Den minderårigas intresse ska tillgodoses i båda åtgärderna.
Även om en intressebevakare i regel kan representera minderåriga vid försäljning och köp av en bostad kan intressebevakarens och den minderårigas intressen i försäljnings-/köpsituationen i anslutning till dödsboet leda till motstridigheter. Konflikten orsakas till exempel av en situation där man överväger om den minderårigas medel ska användas för att skaffa en gemensam bostad för familjen. Även lån- och pantsättningssituationer i anslutning till köpet av bostaden kan orsaka intressekonflikter. Då behöver intressebevakaren en ställföreträdare. Läs mer om att söka en ställföreträdare.
För att sälja och köpa en bostad krävs ett tillstånd som intressebevakaren ansöker om. Om intressebevakaren dock själv är jävig på grund av en konfliktsituation måste han eller hon endast ansöka om en ställföreträdare för sig själv. Då förordnar vi en ställföreträdande intressebevakare som i sin tur ansöker om tillstånd för åtgärden hos oss.
När vi behandlar tillstånds- eller ställföreträdarärendet i fråga tar vi också reda på den minderårigas, som fyllt 15 år, åsikt i ärendet.
Gränsen för avregistrering är 15 000 euro.
Läs om när vi kan avföra en minderårigs intressebevakning ur registret i frågan här under.
Vi får inte bouppteckningsinstrumentet automatiskt, så vårdnadshavaren ska skicka det till oss inom en månad från bouppteckningen. Om den avlidne har haft ett testamente eller äktenskapsförord är det bra att skicka det till oss samtidigt som bouppteckningen.
Vi får inte uppgifterna automatiskt. Därför måste vårdnadshavaren själv meddela oss när den minderårigas egendom överstiger 20 000 euro.
Myndig huvudman
Diskutera först saken med din intressebevakare. I allmänhet kan han eller hon visa dig varför ärendena har skötts på ett visst sätt.
Om du efter diskussionen har anledning att anse att din intressebevakare har orsakat dig skada genom sin verksamhet, kan du framställa ett skadeståndsyrkande till tingsrätten inom tre år från det att du tagit del av slutredovisningen.
Behöver du hjälp?
Läs vanliga frågor som gäller intressebevakning för minderåriga.
Telefontjänst: 0295 536 305.
Servicetider: mån–fre 9–15.
Vår chattjänst är tillfälligt ur bruk.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Flyttning i utlandet
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Registrering av utländska studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Personbeteckning
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Spärrmarkering
- Övervakning och loggföring av användningen av informationen i befolkningsdatasystemet
- Fastställande av annan könstillhörighet
- Utträde ur och inträde i ett religionssamfund
- Förbud mot utlämning av personuppgifter
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- BDSförfrågans urvalstjänster
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Europeiska digitala identitetsplånboken
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Registerutdrag
- Om myndigheten
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Jobba med oss
- Kommunicera elektroniskt med oss
- Kontakt
- Aktuellt
- Automatiskt avgörandeförfarande
- Kvalitetspolicy
- Likabehandlingsplan för kunder
- Dataskydd
- Befolkningsdatasystemet
- Till medier
- Broschyrer och publikationer
- Projekten
- Förutseende och forskningssamarbete