Övervakning av fullmäktigens verksamhet
I intressebevakningsfullmakten kan fullmaktsgivaren själv meddela närmare föreskrifter om hur fullmäktigens verksamhet övervakas. Dessutom är fullmaktsgivaren skyldig att rapportera om sin verksamhet till myndigheterna.
Egendomsförteckning
Fullmäktigen ska inom tre månader från det att fullmakten fastställts till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata lämna in en egendomsförteckning över fullmaktsgivarens tillgångar och skulder som fullmakten berättigar honom eller henne att sköta. Fullmaktsgivaren kan inte i fullmakten befria fullmäktigen från skyldigheten att lämna en egendomsförteckning till förmyndarmyndigheten. Egendomsförteckningen upprättas enligt situationen vid den tidpunkt då fullmakten fastställs. Om fullmaktsgivaren senare får egendom som fullmäktigen har behörighet att företräda fullmaktsgivaren för (t.ex. blir delägare i ett dödsbo), ska en förteckning över den erhållna egendomen (t.ex. bouppteckningen) lämnas in inom en månad.
Egendomsförteckning - fullmaktsgivare
Bokföringsskyldighet
Om en intressebevakningsfullmakt gäller företrädande av fullmaktsgivaren i hans eller hennes ekonomiska angelägenheter, ska fullmäktigen föra bok över fullmaktsgivarens tillgångar och skulder samt över vad som hänt under redovisningsperioden. Han eller hon behöver dock inte göra upp en separat årsredovisning för skötseln av ärendena till myndigheten, om inte fullmaktsgivaren har krävt detta i fullmakten.
Om en intressebevakningsfullmakt gäller företrädande av fullmaktsgivaren i andra än ekonomiska angelägenheter, är fullmäktigen skyldig att göra anteckningar som gör det möjligt att redogöra för de åtgärder som vidtagits för fullmaktsgivarens räkning.
Skyldighet att lämna uppgifter till förmyndarmyndigheten
Om en intressebevakningsfullmakt gäller företrädande av fullmaktsgivaren i hans eller hennes ekonomiska angelägenheter, kan i fullmakten förordnas att fullmäktigen regelbundet, dock högst en gång om året, ska ge in en redovisning till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Även om fullmakten inte innehåller en bestämmelse om att ge in en redovisning, får förmyndarmyndigheten begära att fullmäktigen lämnar redovisning för uppdraget, om det finns anledning till det.
Fullmäktigen ska på begäran lämna Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata den redovisning som avses ovan och andra nödvändiga uppgifter, verifikat och handlingar som gäller uppdraget samt visa upp de värdepapper som han eller hon förvaltar. En sådan situation kan uppstå till exempel när banken har kontaktat förmyndarmyndigheten och anmält oklarheter i skötseln av fullmaktsgivarens ärenden eller när en närstående till fullmaktsgivaren har meddelat myndigheten att fullmäktigen sköter sin uppgift på ett osakligt sätt. Enbart det faktum att en nära anhörig inte får information av fullmäktigen om skötseln av fullmaktsgivarens ärenden innebär inte nödvändigtvis att uppdraget sköts på ett osakligt sätt. Fullmäktigen är också bunden av tystnadsplikt.
Årsredovisning - fullmaktsgivare
Privata övervakningsarrangemang
Fullmaktsgivaren kan i fullmakten också bestämma om privata övervakningsarrangemang. Han eller hon kan till exempel bestämma att fullmäktigen med jämna mellanrum ska redovisa till någon närstående eller till en privat revisionsbyrå. Fullmaktsgivaren kan också i fullmakten ålägga fullmäktigen att regelbundet visa kontoutdrag för någon närstående, till exempel sina övriga barn.
Vanliga frågor
En anmälan kan göras till förmyndarmyndigheten och myndigheten utreder ärendet.
Om fullmäktigen avlider upphör uppdraget vid tidpunkten för dödsfallet. Fullmaktsgivarens dödsbo ger en slutredovisning och överlåter fullmaktsgivarens egendom antingen till fullmaktsgivaren själv, till en ny fullmäktige eller intressebevakaren. Slutredovisningen behöver inte ges om detta har fastställts i fullmakten.
Om fullmäktigen varaktigt blir förhindrad att sköta sitt uppdrag till exempel på grund av sjukdom och det inte finns någon andrahandsfullmäktige som ansöker om fastställande av fullmakten, kan förmyndarmyndigheten underrättas om fullmaktsgivarens behov av intressebevakning.
Om du är intressebevakningsfullmäktig och fullmaktsgivaren har avlidit upphör ditt uppdrag på dödsdagen. Du ska utan dröjsmål överlåta fullmakten och den egendom som du har skött till delägarna i fullmaktsgivarens dödsbo. Du ska också ge dödsbodelägarna en slutredovisning för tiden för ditt uppdrag, om det inte i fullmakten har fastställts att en slutredovisning inte behöver ges. Redovisningsperioden börjar när fullmakten fastställs och upphör på fullmaktsgivarens dödsdag, om inte fullmakten fastställer att redovisning ska ges på något annat sätt.
Gör så här
- När uppgiften inleds ska du göra upp en egendomsförteckning över de tillgångar och skulder som du ska sköta. Skicka egendomsförteckningen jämte bilagor till förmyndarmyndigheten inom tre månader.
Egendomsförteckning - fullmaktsgivare
-
Förvara verifikat omsorgsfullt även om det inte behövs någon redovisning till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.Om intressebevakningsfullmakten gäller ekonomiska ärenden och redovisningsskyldigheten fastställs i fullmakten. Fyll i fullmäktigens årsredovisning.
Årsredovisning - fullmaktsgivare
-
Även om fullmakten inte innehåller något förordnande om givande av redovisning, kan förmyndarmyndigheten förelägga att fullmäktigen lämnar redovisning för uppdraget, om det finns anledning till det.
-
Fullmäktigen är på begäran skyldig att lämna förmyndarmyndigheten en redovisning och andra nödvändiga uppgifter, verifikat och handlingar som gäller uppdraget samt visa upp de värdepapper som han eller hon förvaltar. Detta bara på begäran.
Vanliga frågor om redovisningsskyldighet och skyldighet att lämna uppgifter
Fullmäktigen ska inom tre månader från det att fullmakten fastställts ge förmyndarmyndigheten en egendomsförteckning över de av fullmaktsgivarens tillgångar och skulder som fullmakten gäller. Om fullmaktsgivaren senare får egendom, ska en förteckning över den erhållna egendomen ges inom en månad efter att den erhållits.
Om fullmaktsgivaren blir delägare i ett dödsbo, ska fullmäktigen lämna in bouppteckningen till förmyndarmyndigheten inom en månad efter bouppteckningen.
Förmyndarmyndigheten har alltid rätt att begära en utredning om hur du har skött fullmaktsgivarens ärenden.
Om intressebevakningsfullmakten gäller ekonomiska ärenden, är fullmäktigen skyldig att förvara kontoutdrag, verifikat och andra handlingar som hänför sig till skötseln av fullmaktsgivarens egendom. Det är nödvändigt att göra anteckningar och förvara handlingar så att fullmäktigen vid behov kan utreda hur han eller hon har skött fullmaktsgivarens egendom. Fullmäktigen kan också bli tvungen att utreda skötseln av fullmaktsgivarens egendom för förmyndarmyndigheten.
Om fullmakten gäller andra än ekonomiska ärenden, är fullmäktigen skyldig att förvara de anteckningar och handlingar som hänför sig till dem, så att han eller hon vid behov kan utreda vilka åtgärder han eller hon har vidtagit för fullmaktsgivarens räkning.
Kontrollera i intressebevakningsfullmakten om den omfattar en bestämmelse om årsredovisning. Spara dock kvitton och verifikat även om en årsredovisning inte behöver göras.
Om intressebevakningsfullmakten gäller ekonomiska ärenden, kan det i fullmakten fastställas att fullmäktigen ska ge en redovisning till förmyndarmyndigheten. Även om fullmakten inte innehåller en bestämmelse om redovisning, får myndigheten begära att fullmäktigen lämnar redovisning för uppdraget, om det finns anledning till det. Fullmäktigen ska på begäran lämna myndigheten en redovisning och andra nödvändiga uppgifter, verifikat och handlingar som gäller uppdraget samt visa upp de värdepapper som han eller hon förvaltar.
När en intressebevakningsfullmakt har upphört att gälla, ska fullmäktigen ge en slutredovisning för skötseln av sitt uppdrag till den som har rätt till egendomen. Slutredovisningen behöver inte ges om detta har fastställts i fullmakten. Slutredovisningen lämnas aldrig till förmyndarmyndigheten.
I samband med slutredovisningen ska fullmäktigen överlämna fullmakten och den egendom som han eller hon förvaltar till fullmaktsgivaren eller någon annan som har rätt till egendomen. Andra som har rätt till egendom kan till exempel vara en intressebevakare som förordnats för fullmaktsgivaren, en andrahandsfullmäktig eller en delägare i fullmaktsgivarens dödsbo. Mottagaren av redovisningen har rätt att av fullmäktigen få tillgång till kontoutdrag, verifikat och andra handlingar som hänför sig till skötseln av uppdraget.
När fullmakten upphör att gälla på grund av fullmaktsgivarens död och egendomen inte utan dröjsmål kan överlämnas till delägarna i dödsboet för samförvaltning, kan fullmäktigen överlämna egendomen för att förvaltas av en sådan bodelägare som kan vårda boets egendom. Fullmäktigen ska underrätta alla de bodelägare vilkas identitet och vistelseort är känd om överlämnandet av egendomen.
Slutredovisningen lämnas till den som har rätt att ta emot egendomen, inte till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Minneslista
- Kontrollera och läs beslutet om fastställande av fullmakt och intressebevakningsfullmakt.
- Kontrollera om årsredovisningsskyldighet har fastställts i beslutet eller intressebevakningsfullmakten.
Vanliga frågor
Kontrollera i intressebevakningsfullmakten om den omfattar en bestämmelse om årsredovisning. Spara dock kvitton och verifikat även om en årsredovisning inte behöver göras.
Förmyndarmyndigheten har alltid rätt att begära en utredning om hur du har skött fullmaktsgivarens ärenden.
Slutredovisningen skickas till den som har rätt till den, inte till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
Postadress
Returnera den ifyllda egendomsförteckningen och dess bilagor till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1004, 00531 Helsingfors. Skicka in kopior av bifogade dokumenten, inte originaldokumenten. Använd till exempel inte häftklamrar, gem eller plastfickor eftersom dokumenten skannas
Returnera årsredovisningarna jämte bilagor till det serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som ligger närmast din huvudmans hemort.
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 0295 536 305
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet. Skicka bilagorna i pdf-format.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Information till bl.a. läkare, myndigheter och andra instanser
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten