Hoppa till innehåll

Suomi.fi-webbredaktionen är Årets klargörare 2022!

Utgivningsdatum 11.10.2022 12.21 | Publicerad på svenska 12.10.2022 kl. 16.17
Pressmeddelande

Vår Suomi.fi-webbredaktion har valts till Årets klargörare! Institutet för de inhemska språken delar vartannat år ut priset till en organisation som har främjat ett bra myndighetsspråk.

Vi fick erkännande för Suomi.fi-guiderna som hjälper till i olika livssituationer och som innehåller tydlig information och hjälp i praktiska frågor. Det finns flera guider och deras teman är bland annat intressebevakning, skilsmässa och situationer där ett företag har råkat ut för dataintrång. De är alltså skrivna för att hjälpa till även i svåra livssituationer, med anvisningar som passar just användarens egen situation.

Minna Karhunen som valt vinnaren konstaterar att Suomi.fi-guiderna bra uppfyller kriterierna för språklig tillgänglighet. "Tjänsterna beskrivs tydligt och begripligt – texten har en människonära ton och tilltalar läsaren direkt". Valet motiverades också av verksamhetsmodellen bakom guiderna.

Webbredaktionen har utarbetat guiderna tillsammans med olika myndigheter samt aktörer inom den privata och tredje sektorn. På så sätt har man kunnat samla mycket viktig information för läsaren i dem. Med samma modell kan man också skriva nya guider.

Vi är tacksamma och glada över erkännandet och hela vår byrå fortsätter med att använda mer klarspråk!

Suomi.fi-webbredaktionen fungerar vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och ansvarar bland annat för guiderna i Suomi.fi-webbtjänsten.