Hoppa till innehåll

Se upp för skattebedrägerimeddelanden som skickats i Suomi.fi-tjänstens namn

Utgivningsdatum 11.4.2023 15.53 | Publicerad på svenska 12.4.2023 kl. 13.42

Iltalehti har varnat för skattebedrägerimeddelanden som skickats i Suomi.fi-tjänstens namn. Bluffmeddelanden sprids förutom via e-post även via textmeddelanden och sociala medier. Det är fråga om ett nätfiskemeddelande med vilket man försöker få användaren att klicka på länken i meddelandet. 

I meddelandet som ser äkta står det att mottagaren kommer att få skatteåterbäringar. Mottagaren av meddelandet ombeds bekräfta återbäringen via länken i meddelandet för att återbäringen ska kunna överlåtas. Länken leder till webbplatsen som fiskar person- eller bankuppgifter. 

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att myndigheter, banker och företag inte skickar länkar till sina webbplatser per e-post eller textmeddelande.  

Gör så här

Klicka inte på länkarna i e-post eller textmeddelandena. Gå inte heller till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbplatsen i sin helhet i adressfältet, till exempel www.suomi.fi. Du kan också spara de viktigaste tjänsternas webbadresser i webbläsarens bokmärken eller favoriter.

Om du använder Suomi.fi-meddelanden och är osäker på meddelandets äkthet lönar det sig alltid att själv kontrollera i Suomi.fi-meddelanden (https://suomi.fi/meddelanden), om meddelandet kommit dit.

Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och polisanmäla sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas.

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten

Mer information om nätbedrägerier finns i Suomi.fi-webbtjänsten

Störringmeddelanden