Hoppa till innehåll

Se upp för bedrägerimeddelanden som skickats i Suomi.fi-tjänstens namn

Utgivningsdatum 21.4.2023 13.56 | Publicerad på svenska 21.4.2023 kl. 15.04

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bedrägerimeddelanden som skickats i Suomi.fi-tjänstens namn. Bluffmeddelanden sprids bland annat via textmeddelanden och sociala medier. Det är fråga om ett nätfiskemeddelande med vilket man försöker få användaren att klicka på länken i meddelandet.

I meddelandet som ser äkta står det att Suomi.fi-tjänsten är involverad i bedrägliga aktiviteter och användningen av tjänsten är begränsad. Mottagaren av meddelandet ombeds att returnera Suomi.fi -tjänsten i bruk via länken i meddelandet. Länken leder till bedrägeriwebbplatsen.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att myndigheter, banker och företag inte skickar länkar till sina webbplatser per e-post eller textmeddelande.

Gör så här

Klicka inte på länkarna i e-post eller textmeddelandena. Gå inte heller till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbplatsen i sin helhet i adressfältet, till exempel www.suomi.fi. Du kan också spara de viktigaste tjänsternas webbadresser i webbläsarens bokmärken eller favoriter.
Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och polisanmäla sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas.

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten.

Mer information om nätbedrägerier finns i Suomi.fi-webbtjänsten.

​​​​​​​

 

Störringmeddelanden