Hoppa till innehåll

Olivia och Leo var favoritnamnen år 2021

12.4.2022 9.44 | Publicerad på svenska 12.4.2022 kl. 10.01
Pressmeddelande

Olivia och Leo var de populäraste namnen för barn som föddes under 2021. 312 flickor fick Olivia som första namn och 397 pojkar döptes till Leo.

De populäraste första namnen för flickor i fjol var Olivia, Lilja, Eevi, Sofia och Venla. Det populäraste namnet 2020, Aino, kom på plats 6. De populäraste första namnen för pojkar var Leo, Eino, Oliver, Elias och Väinö. Ordningen på de fyra populäraste pojknamnen var samma som år 2020.

Av alla förnamn som gavs åt flickorna var de fem populäraste Maria, Aurora, Sofia, Olivia och Emilia. De fem populäraste pojknamnen var Olavi, Juhani, Johannes, Oliver och Mikael.

- På listan över de populäraste namnen finns många bekanta namn från förra åren och särskilt pojknamnen har behållits. Å andra sidan syns inga stora favoriter, berättar Noora Riskilä vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

På till exempel 1960- ja 1970-talen kunde upp till 7 procent av åldersklassen få samma första namn. Sådana superpopulära namn var till exempel Mika och Sari i slutet på 1960-talet. Nuförtiden täcker de populäraste första namnen under 2 procent av åldersklassen.


Gamla och internationella namn är fortfarande populära

Namn från början av 1900-talet är fortfarande populära bland finländarna enligt senaste årens trend. Bland flicknamnen är gamla favoriter till exempel Lilja, Aino, Emma, Helmi och Kerttu och bland pojknamn Eino, Väinö, Onni, Toivo och Aatos.  

- Å andra sidan vill många föräldrar nuförtiden ge sina barn namn som är allmänna även annanstans i Europa. Till exempel är flicknamnen Olivia, Sofia och Emma för närvarande populära även i många andra länder. Bland pojknamnen är sådana här namn till exempel Oliver, Hugo och Emil, berättar Minna Saarelma-Paukkala, docent vid Helsingfors universitet.

- Därtill verkar namn som börjar på E vara populära för närvarande. Flickor får namn som Eevi, Emma, Ellen, Ella och Elli och pojkar döps till Eino, Elias, Eeli, Emil och Eetu.  

Att framhäva individualiteten har präglat namnvalen under hela 2000-talet.

- Fler och fler föräldrar vill ge sitt barn speciella namn, till och med namn som de hittat på. Många av dessa har naturtema, så som Havu, Vadelma, Syksy eller Tyrsky. Namn skapas också utifrån gamla namn, så som Lumia, Lumiina och Lumitähti från Lumi, konstaterar Saarelma-Paukkala.

Syskonnamn verkar bli populärare. 

- Föräldrarna vill att syskonskarans namn passar ihop. Därmed väljer man eller hittar på namn som rimmar med äldre syskons namn, berättar Noora Riskilä.


Saga och Liam populäraste svenskspråkiga namnen

Det populäraste svenskspråkiga flicknamnet i namnstatistiken förra året var Saga. De pojknamnen var Liam populärast. 35 flickor fick namnet Saga, medan 35 pojkar fick heta Liam.

Efter Saga var de populäraste första flicknamnen Stella, Ellen, Edith och Olivia. De populäraste första pojknamnen efter Liam var Oliver, Benjamin, William och Alvar.

- I namnen på svenskspråkiga barn syns klart ett inflytande från engelska. Bland de populäraste flicknamnen finns till exempel Stella, Olivia, Edith och Molly. Populära pojknamn är Liam, Oliver, Willliam och Max, berättar Minna Saarelma-Paukkala.


Sofia och Elias populärast i Helsingfors, i Uleåborg Aava och Leo

De populäraste namnen varier aningen regionalt. Då Sofia och Elias är de populäraste namnen i Helsingfors och Esbo, är de populäraste namnen i Vanda Olivia och Oliver.

I Uleåborg finns de flesta Aavon och Leon som föddes förra året och i Åbo är de populäraste namnen Oliva och Väinö.  I Kuopio var de populäraste namnen Helmi och Leo.
 

Namnforskare: Ritva och Reijo gör comeback

Docent i namnforskning Minna Saarelma-Paukkala uppskattar att namnens individualisering fortsätter under kommande år. Därtill kommer nya namn i och med invandring. Å andra sidan blir namn från de stora generationerna småningom populära.

- Bland barn som föddes på 1940-talet fanns många namn som började på R, så som Ritva, Raija, Raimo och Reijo. Kanske vissa av dem blir populära på nytt. Till exempel Reino har stigit upp bland de hundra populäraste namnen, konstaterar Saarelma-Paukkala.

Statistiken över de populäraste första namnen förra året kommer från befolkningsdatasystemet som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Statistiken grundar sig på uppgifter om 50 547 barn som föddes förra året, och i statistiken har beaktats namn som getts före den 31 mars 2022.


Mer information:
Gå till statistiken på de populäraste namnen 2021

Specialsakkunnig Noora Riskilä, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, tfn 0295 535 375, [email protected]

Docent i namnforskning Minna Saarelma-Paukkala, Helsingfors universitet, tfn 02941 22947, [email protected]