Hoppa till innehåll

Kommunalvalet flyttas och utskicket av meddelanden om rösträtt har avbrutits

9.3.2021 16.14 | Publicerad på svenska 9.3.2021 kl. 16.35
Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata upprättade ett rösträttsregister för kommunalvalet måndag 1.3 och beredningen av meddelanden om rösträtt inleddes därefter. Justitieministeriet informerade lördag 6.3 om att tidpunkten för valet flyttas till juni. Enligt ministeriets anvisningar avbröt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata omedelbart utskicket av meddelanden om rösträtt.

Enligt den ursprungliga planen hann dock cirka 150 000 brev med meddelanden om rösträtt skickas ut. Breven har anlänt eller kommer anlända till mottagarna. Förberedelserna för att skicka meddelanden elektroniskt till de över 550 000 röstberättigade som använder Suomi.fi-meddelanden hann avbrytas innan utskicket inleddes.
 
Regeringen lägger fram en proposition om att flytta kommunalvalet utifrån beredningen från justitieministeriet. Riksdagen beslutar om att flytta kommunalvalet. När valet flyttas skickas nya meddelanden till alla röstberättigade i maj. 
 
Mer information: 

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, överdirektör Timo Salovaara, tfn 0295 535 303, fornamn.efternamn[at]dvv.fi