Hoppa till innehåll

Nu kan man beställa ett elektroniskt hemvistintyg i tjänsten Intyg från Befolkningsdatasystemet

Utgivningsdatum 11.4.2019 10.44
Pressmeddelande

I tjänsten Intyg från Befolkningsdatasystemet kan man nu beställa ett elektroniskt hemvistintyg genom självbetjäning. Ett intyg kostar 6 euro, och man får intyget direkt i tjänsten.

Intyg som beställs i tjänsten är förmånligare än pappersversionerna som beställs vid magistraten, eftersom intygen som beställs genom självbetjäning inte kräver åtgärder av en tjänsteman.

Elektroniska intyg har ett annat utseende än nuvarande intyg på papper. Elektroniska intyg undertecknas eller stämplas inte av en tjänsteman vid magistraten. Däremot har de magistratens och Befolkningsregistercentralens logotyper samt en identifieringskod som senare kan användas för att verifiera intygets riktighet på magistraten. Man kan bekanta sig med intygsmodellerna och tjänsten mer ingående på magistratens webbplats.

Befolkningsregistercentralen har i samarbete med magistraterna utvecklat tjänsten Intyg från Befolkningsdatasystemet. I tjänsten kan en person beställa elektroniska intyg om sig själv genom självbetjäning. För tillfället kan man utöver ett hemvistintyg även beställa ett levnadsintyg.

Tjänsten är fortfarande i utvecklingsskede och kommer att kompletteras med andra typer av intyg och egenskaper. Till näst utökas tjänsten med engelskspråkiga intyg.