Ositussopimuksen rekisteröinti  

Ositussopimuksen rekisteröinti antaa suojaa toisen puolison velkojia vastaan. Rekisteröinti ei ole pakollista, eikä se vaikuta osituksen pätevyyteen. 

Ositus voidaan suorittaa toisen puolison kuoleman jälkeen tai kun avioeroa on haettu. Osituksessa selvitetään avio-oikeuden alainen omaisuus ja tasataan se puolisoiden kesken. 

Osituksen yhteydessä laaditaan ositussopimus, johon omaisuuden jako kirjataan.  

Jos osituksessa toinen osapuoli on luovuttanut omaisuuttaan huomattavasti enemmän kuin mitä hän on ollut velvollinen luovuttamaan ja hän tekee myöhemmin konkurssin, myös osituksessa omaisuutta saaneelta puolisolta voidaan vaatia velkojen maksamista. Omaisuutta saanut osapuoli saa suojan omaisuutta luovuttaneen velkojia vastaan, jos ositussopimus on lähetetty meille rekisteröitäväksi. 

Voitte pyytää meitä rekisteröimään ositussopimuksenne milloin tahansa osituksen jälkeen.  

Toimikaa näin

1. Tehkää osituskirja. Saatte apua sen tekemiseen asianajajalta, valtion oikeusaputoimistolta tai muulta asiantuntevalta juristilta. Ammattilaista käyttämällä varmistatte, että sopimus täyttää lain asettamat vaatimukset ja muotoseikat. Emme valitettavasti voi auttaa sopimuksen laatimisessa. 

2. Tulostakaa ja täyttäkää osituskirjan rekisteröintihakemus. 

Hakemuslomake

3. Postittakaa hakemuslomake ja alkuperäinen osituskirja alempana olevaan osoitteeseen tai tuokaa ne minkä tahansa palvelupaikkamme postilaatikkoon. Älkää lähettäkö asiakirjoja sähköpostitse, sillä tarvitsemme alkuperäiset asiakirjat. 

4. Palautamme alkuperäisen osituskirjan teille postitse. Lähetämme myöhemmin todistuksen rekisteröinnistä ja laskun erikseen.  

Hinta

Vuonna 2023: 70 euroa.

Vuonna 2022: 65 euroa.

Lähetämme laskun ensisijaisesti Suomi.fi-palveluun ja toissijaisesti Omaposti-palveluun. Postitamme laskun vain silloin, jos teillä ei ole näistä kumpaakaan käytössä. 

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 244.

Palveluajat:

  • ma 9-15
  • ti-pe 9-12

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected]

Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet