Lapsen syntymä ja adoptio
Henkilötunnuksen saaminen Suomessa syntyneelle tai Suomessa adoptoidulle lapselle ei vaadi vanhemmilta toimenpiteitä
Terveydenhuollon ammattilainen ilmoittaa syntyneestä lapsesta. Jos lapsen synnyttäneellä vanhemmalla on henkilötunnus ja kotikunta Suomessa, lapsi rekisteröidään väestötietojärjestelmään ja hän saa henkilötunnuksen.
Henkilötunnuksen saamisen jälkeen vanhemmille lähetetään Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomake, jolla vanhemmat ilmoittavat lapsen nimet. Tämän jälkeen lapsi saa Kela-kortin.
Ulkomailla syntyneen lapsen tietoja ei tallenneta väestötietojärjestelmään automaattisesti.
Mikä on tilanteesi?
Lapsen nimen ja tietojen ilmoittaminen
Lapsen nimet ja äidinkieli täytyy ilmoittaa kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä joko Digi- ja väestötietovirastolle tai seurakunnalle. Ilmoitus DVV:lle on helpointa tehdä sähköisesti alla olevan linkin kautta.
Kotisynnytys
Jos lapsi syntyy ilman terveydenhuollon ammattihenkilön avustusta, synnyttäneen vanhemman tai sen, jonka huollossa lapsi on, on ilmoitettava syntymästä terveydenhuollon toimintayksikölle tai terveydenhuollon ammattihenkilölle, joka ilmoittaa syntymästä Digi- ja väestötietovirastoon.
Vanhemmuuden vahvistaminen ja kumoaminen
Jos äidin aviopuoliso on oikeudelliselta sukupuoleltaan mies, kun lapsi syntyy, hän on automaattisesti lapsen isä.
Jos äiti ei ole lapsen syntyessä avioliitossa miehen kanssa, vanhemmuus täytyy vahvistaa. Vanhemmuuden voi tunnustaa ennen lapsen syntymää neuvolassa tai lastenvalvojan luona tai vaihtoehtoisesti lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona. Vanhemmuuden vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto.
Lapsen toiseksi vanhemmaksi voidaan vahvistaa isä tai äiti. Äitiyden vahvistaminen on mahdollista, jos lapsi syntyy hedelmöityshoidon avulla ja äitiyden tunnustaja on yhteisymmärryksessä synnyttäneen äidin kanssa antanut suostumuksen hedelmöityshoitoon.
Ulkomailla syntynyt lapsi
Ilmoita ulkomailla syntyneestä lapsestasi meille, jotta voimme rekisteröidä hänet ja vanhemmuuden väestötietojärjestelmään.
Suomen kansalaisen ulkomailla syntynyt lapsi voi saada suomalaisen henkilötunnuksen automaattisesti, kun rekisteröimme hänen tietonsa väestötietojärjestelmään.
Ulkomaan kansalaisen ulkomailla syntynyt lapsi voi saada henkilötunnuksen vain, jos hän asuu Suomessa ja rekisteröinnin edellytykset täyttyvät. Jos lapsesi on syntynyt ja asuu ulkomailla, hän ei voi saada henkilötunnusta, mutta voimme merkitä hänet lapseksesi väestötietojärjestelmään.
Adoptio
Hae suomalaisen lapsen adoption vahvistamista tuomioistuimelta. Ennen kuin teet hakemuksen, sinun täytyy pyytää adoptioneuvontaa hyvinvointialueelta tai adoptiotoimistolta. Tuomioistuin vahvistaa myös täysi-ikäisen henkilön adoption tietyillä edellytyksillä.
Tuomioistuin ilmoittaa adoptiosta DVV:lle, joka tallentaa tiedot väestötietojärjestelmään.
Henkilötunnus
Henkilötunnusta käytetään Suomessa henkilöiden yksilöintiin. Se on jokaisella erilainen. Henkilötunnus on tarkoitettu pysyväksi.