Hyppää sisältöön

Viidennes vuoden muutoista rekisteröidään elo-syyskuun aikana

Julkaisuajankohta 21.8.2023 11.00
Tiedote

Loppukesä on vilkasta muuttoilmoitusten aikaa Digi- ja väestötietovirastossa, kun kymmenet tuhannet opiskelijat ja lapsiperheet muuttavat opiskelujen ja koulujen alettua. Muuttajalle yksi tärkeimmistä hoidettavista asioista on muuttoilmoituksen tekeminen. Alla vinkit muuttoilmoituksen tekoon.

Digi- ja väestötietovirastossa  rekisteröidään elo-syyskuun aikana viidesosa koko vuoden muutoista eli noin 160 000 muuttoilmoitusta. Normaalisti muuttoilmoituksia rekisteröidään noin 50 000 kuukaudessa ja koko vuoden aikana yli 730 000. 
Muuttoilmoitusten määrä vaikuttaa käsittelyaikaan. Kun normaalisti rekisteröinti tehdään kahdessa viikossa, nyt rekisteröintiin kuluu neljästä viiteen viikkoa. Käsittelyaika lasketaan muuttopäivästä alkaen, ei siis ilmoituksen jättämisestä. 

 

Muutto voidaan rekisteröidä aikaisintaan muuttopäivänä


Muuttoilmoitus kannattaa tehdä ajallaan eli kuukautta ennen ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Kun muuttoilmoituksen tekee ohjeiden mukaan, tiedot päivittyvät mahdollisimman pian muuttopäivän jälkeen väestötietojärjestelmään ja posti tulee heti oikeaan osoitteeseen.
Digi- ja väestötietovirastossa muutto voidaan rekisteröidä väestötietojärjestelmään aikaisintaan muuttopäivänä. Tämä johtuu siitä, että väestötietojärjestelmässä on aina oltava ajantasainen tieto huoneistossa asuvista, eikä tietoja voida siksi syöttää ennalta. 
Osa käsittelystä tehdään automaattisesti. Erityisesti alkusyksyn muutoista suurin osa on opiskelijoiden muuttoja toiselle paikkakunnalle, jotka vaativat virkailijan käsittelyn kotikunnan muuttumisen vuoksi. Viivästyksiä rekisteröinnissä aiheuttavat erityisesti puutteelliset tiedot ja niiden tarkistaminen.

 

Vinkit muuttoilmoituksen tekemiseen 

 

  • Tee muuttoilmoitus aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta DVV:n ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Tarvitset tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 
  • Tee vakinainen muuttoilmoitus, jos muutat esimerkiksi lapsuudenkodistasi toiselle opiskelupaikkakunnalle pysyvästi, etkä aio muuttaa sinne takaisin vuoden sisällä. Lue lisää myös tilapäisestä muuttoilmoituksesta muuttosivuiltamme
  • Kirjaa osoitetiedot ja täytä lomake huolellisesti. Tarvittaessa kerro tilanteestasi lisätiedoissa tarkemmin. Näin vältyt lisätietopyynnöiltä, ja käsittely etenee sujuvammin. 
  • Tee ainoastaan yksi muuttoilmoitus. Jos tuleva osoite muuttuu ilmoituksen tekemisen jälkeen ennen muuttopäivää, tee muuttoilmoitus uuden osoitteen mukaisesti. Lisätietoihin voi laittaa, että aikaisempi muuttoilmoitus on aiheeton ja sen voi hylätä.
  • Kun olemme käsitelleet muuttoilmoituksesi, uusi osoitteesi päivittyy väestötietojärjestelmään. Voit tarkistaa omat tiedot Suomi.fi-henkilötiedot -palvelussa .Jos joskus olet ottanut käyttöön muuttoeston, käy napsauttamassa se pois samassa palvelussa ennen muuttoilmoituksen laatimista.