Hyppää sisältöön

Uusi verkkolomake sujuvoittaa edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista

Julkaisuajankohta 23.4.2024 12.15
Tiedote

Digi- ja väestötietovirastossa on otettu käyttöön uusi tapa hakea edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista. Verkkolomakkeen kautta saapuvat hakemukset ja niiden liitteet kirjataan saapuneiksi automaattisesti. Ainoastaan itse paperinen edunvalvontavaltakirja pitää toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon fyysisenä kappaleena.

Edunvalvontavaltuutettu hakee edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista silloin, kun valtuutus on tarpeen ottaa käyttöön eli kun valtuuttaja ei pysty enää hoitamaan niitä asioita, joita valtuutus koskee.

Hakemuksen tekemistä varten Digi- ja väestötietovirasto on ottanut käyttöön uuden verkkolomakkeen. Lomakkeelle kirjaudutaan vahvasti tunnistautuneena, jolloin hakijan eli valtuutetun tiedot täytetään hakemukselle valmiiksi väestötietojärjestelmään merkityillä tiedoilla. Samalla valtuutettu voi toimittaa tarvittavat liitteet sähköisessä muodossa (lääkärinlausunto ja mahdolliset valtuuttajan läheisten mielipiteet).

Koska edunvalvontavaltakirja täytyy lain mukaan tehdä kirjallisesti, alkuperäinen paperinen valtakirja täytyy vielä toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon joko postitse tai tuomalla se palvelupaikan postilaatikkoon tai itse palvelupaikkaan. Alkuperäinen valtakirja palautetaan hakijalle.

Hakemuksen voi edelleen tehdä myös paperisena.

– Tämä on meille suuri edistysaskel edunvalvontavaltuutusten käsittelyssä. Tavoitteemme on, että verkkolomakkeesta tulisi ensisijainen asiointikanava edunvalvontavaltuutusasioissa, kertoo johtava asiantuntija Suvi Malinen Digi- ja väestötietovirastosta.

 

Uusi verkkolomake helpottaa asian hoitamista sekä asiakkaan että viraston kannalta

Vuonna 2023 tuli vireille noin 11 000 hakemusta edunvalvontavaltuutuksen vahvistamiseksi, ja hakemusten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Samaa odotetaan tulevaisuudessa, ja siksi tietojen digitaalinen esikäsittely auttaa pitämään käsittelyajat kohtuullisina.

Digitaitoiselle asiakkaalle verkkolomakkeen täyttäminen ja toimittaminen Digi- ja väestötietovirastolle on yleensä sujuvampaa kuin paperisen. Se on myös nopein tapa saada asia eteenpäin. 

Virastossa verkkolomake vähentää kirjaajien työtä, sillä verkkolomakkeella saapunut hakemus edunvalvontavaltuutuksen vahvistamiseksi tulee vireille suoraan järjestelmään, jossa se käsitellään. Aiemmin kirjaaminen on tehty manuaalisesti.

– Saamme nyt ohjattua asiantuntijatyötä muihin asioihin, kun aikaa säästyy manuaaliselta työltä, Suvi Malinen kertoo.

 

Lisätietoa: johtava asiantuntija Suvi Malinen, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 029 5539 060, [email protected].
 

Lue lisää edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisesta