Hyppää sisältöön

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus kannustavat suomalaisia:
Tehdään kansallinen ekoteko ja luovutaan paperipostista

Julkaisuajankohta 14.11.2019 8.00
Tiedote

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haastavat suomalaiset tekemään kansallisen ekoteon ja luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Kun ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, vastaanottaa viranomaisviestejä sähköisesti. Viestit tulevat tällöin paperipostin sijaan Suomi.fi-verkkopalveluun, josta ne voi lukea tunnistautumalla palveluun.

Väestörekisterikeskus ja Verohallinto aloittavat tänään Kansallinen ekoteko -kampanjan Suomi.fi-viestien markkinoimiseksi. Nyt onkin hyvä hetki siirtyä sähköiseen viestintään: kun ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön marraskuun loppuun mennessä, ensi vuoden verokortti ei enää tule paperipostissa kotiin vaan verokortista saa ilmoituksen omaan sähköpostiinsa heti, kun se on OmaVero-palvelussa. Verokortin saa OmaVerosta näppärästi sähköisessä muodossa. 

Suomen Luonnonsuojeluliitto pitää kampanjaa tervetulleena.

– Suomi.fi-viestien käyttöönotto auttaa luontoamme. Paperitulvan hillitseminen vähentää metsien hakkuita ja turhista kuljetuksista voidaan luopua. Tällaiset ekoteot tuovat hyvää mieltä ja helpottavat osaltaan ympäristöahdistusta, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Suomi.fi-viestit säästää aikaa, verorahoja ja luontoa

Verohallinto lähetti viime vuonna noin 15 miljoonaa paperikirjettä. Kaikkiaan Verohallinto kulutti yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa paperia. Jos tämä määrä A4-tulosteita laitettaisiin peräkkäin, niiden muodostama jono ylettyisi lähes 1,5 kertaa maapallon ympäri. Jo yksin Verohallinnon kirjepostista luopuminen säästäisi yhteiskunnan rahoja vähintään 10 miljoonaa euroa vuodessa. Siksi Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haluavat kampanjoida Suomi.fi-viestien käyttöönoton puolesta.

– Haluamme herätellä kansalaisia vaihtamaan paperiset, hitaasti kulkevat viranomaiskirjeet ekologisiin, turvallisiin ja vaivattomiin sähköisiin viesteihin, kehityspäällikkö Maria Juka-Lahdenperä Väestörekisterikeskuksesta kertoo.

– Kansalaisille on kätevää myös se, että palveluun tulleet viranomaisten viestit, todistukset ja tiedoksiannot löytyvät yhdestä paikasta. Ja kun lataa käyttöön Suomi.fi-mobiilisovelluksen, viestit kulkevat mukana myös omassa puhelimessa.

– Verohallinnon kirjeistä, painotuotteista ja tulosteista aiheutui viime vuonna yhteensä hiilidioksidipäästöjä noin 1 500 tonnia, toteaa Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki.

– Haluamme tehdä veroasioiden hoitamisesta vaivatonta ja luontoa säästävää hyvien verkkopalveluiden avulla. Asiakkaat ovatkin viime vuosina yhä vahvemmin siirtyneet hoitamaan veroasiansa sähköisesti OmaVerossa, jossa yleisimmät veroasiat voi hoitaa nopeasti ja sujuvasti. Veroasiat myös arkistoituvat OmaVeroon, joten paperia ei enää tarvita. Kun asiakas ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, hän saa sähköpostiinsa ilmoituksen heti, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa, Hietamäki sanoo.

Viestit-palvelun kautta viestejä lähettää jo noin 250 viranomaista. Esimerkiksi Traficom, monet kunnat ja TE-palvelut hyödyntävät sitä. Tähän mennessä Suomi.fi-viestit on ottanut käyttöönsä noin 270 000 suomalaista. Palvelun kautta on tänä vuonna lähetetty jo noin 2,3 miljoonaa tietoturvallista viestiä.

Lisätietoa

Tutustu  kansallinenekoteko.fi -kampanjaan

Seuraa somessa #kansallinenekoteko

Ota käyttöön Suomi.fi/viestit


Mikä on Suomi.fi-viestit?

 • Kun otat käyttöön Suomi.fi-viestit, annat yleisen suostumuksen sille, että kaikki viranomaisviestit voidaan toimittaa sinulle sähköisesti.
 • Viranomaiset ottavat sähköisen asioinnin käyttöön vaiheittain. Löydät Suomi.fi sivuilta tiedon siitä, mitkä viranomaiset jo käyttävät sähköistä asiointia. 
 • Jos olet antanut suostumuksesi sähköiseen viranomaisasiointiin marraskuun loppuun mennessä, Verohallinto ei enää lähetä sinulle vuoden 2020 verokorttia postissa. Asiakirjat löytyvät OmaVero-palvelusta ja saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun verokorttisi on valmis. Myös vuoden 2020 kiinteistöverotukseen liittyvät asiat löytyvät ensi keväänä vain OmaVerosta, mikäli viestit on otettu käyttöön.
 • Suomi.fi-viestit palvelun kehittämisestä vastaa Väestörekisterikeskus.

Näin otat Suomi.fi-viestit käyttöön

 • Tarvitset Suomi.fi-viestien käyttöönottoon verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
 • Kirjaudu palveluun osoitteessa Suomi.fi/viestit ja valitse sähköinen viestintäkanava.
 • Ilmoita sähköpostiosoite, johon haluat ilmoituksen saapuvista viesteistä.
 • Voit myös ladata Suomi.fi-sovelluksen Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.

Vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä

 • Suomi.fi-viestit on ottanut käyttöön 270 000 henkilöä.
 • Suomi.fi-sovelluksen on ladannut lähes 150 000 henkilöä.
 • Viestit-palvelua käyttää yli 250 viranomaista ja yli 400 asiointipalvelua.
 • Palvelun kautta lähetettiin noin 2,3 miljoonaa tietoturvallista viestiä.
 • Palvelun kautta lähteneistä viesteistä on syntynyt noin 2,3 miljoonan euron säästöt postitus- ja painatuskuluissa.

Lisätietoa:

Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, 050 461 9898, [email protected], Verohallinto

Kehityspäällikkö Maria Juka-Lahdenperä, 029 553 5334, [email protected], Väestörekisterikeskus

Asiakaskokemuspäällikkö Pirjo Koivunen, 050 549 2463, [email protected], Väestörekisterikeskus