Hyppää sisältöön

TAISTO-harjoitukset ovat parantaneet julkisen hallinnon valmiutta hallita kyberhyökkäyksiä

Julkaisuajankohta 29.1.2020 18.07
Tiedote

TAISTO-harjoitus on vakiinnuttamassa asemansa julkisen hallinnon keskeisenä digiturvaharjoituksena. Vuosina 2018 ja 2019 toteutettujen harjoitusten avulla julkisen hallinnon valmius hallita kyberhyökkäyksiä on parantunut merkittävästi. Digi- ja väestötietovirasto järjestää seuraavan TAISTO-harjoituksen marraskuussa 2020.

TAISTO19-harjoitukseen osallistui 235 julkisen hallinnon organisaatiota. Osallistuneista organisaatioista yli puolet olivat kuntia tai kuntayhtymiä. Harjoitukseen valmistautumiseen ja siihen osallistumiseen käytettiin yhteensä noin 4000 henkilötyöpäivää ja siihen osallistu noin 2400 johtajaa ja asiantuntijaa.

Harjoitukseen osallistuneet organisaatiot antoivat pääosin erittäin positiivista palautetta sekä harjoituksen järjestelyistä että omasta suoriutumisestaan harjoituksessa. Ennen harjoituspäivää osallistujien saamat tehtävät koettiin hyödyllisiksi, sillä ne ohjasivat organisaatioiden valmistautumista varsinaiseen harjoituspäivään. Harjoitusskenaario eli #Tietovuoto321-aktivistiryhmän toteuttama kiristys ja sen jälkeen toteuttama palvelunestohyökkäys koettiin realistisena. Varautuminen siihen koettiin tarpeelliseksi. 

TAISTO-harjoitus kasvaa osallistujien kykyjen kehittyessä

TAISTO-harjoitukseen osallistuneet toivovat harjoituksen kehittyvän samaa vauhtia kuin harjoittelijoiden kyvyt paranevat. 

– Huomioimme TAISTO2020-harjoituksen suunnittelussa harjoittelijoiden kyvykkyyden kasvun ja pyrimme tarjoamaan jatkossakin kaikille riittävän haastavia harjoituspäiviä, Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku vakuuttaa.

TAISTO20-harjoituksen ja harjoitustoiminnan kehittämiseksi Digi- ja väestötietovirasto kokoaa alkuvuoden aikana asiakkaista koostuvan ryhmän seuraavaa harjoitusta valmistelemaan.

Säännöllinen harjoittelu on tehokas tapa varautua häiriöihin

Digi- ja väestötietovirasto järjesti 23.1. seminaarin, joka käsitteli harjoitustoimintaa ja TAISTO19-harjoituksen palautetta. Tilaisuudessa purettiin auki marraskuussa järjestetty harjoitus sekä esiteltiin muita harjoitustoimintaan liittyviä tukimateriaaleja, kuten pian julkaistava ”Opas digitaalisen turvallisuuden harjoitusohjelman ja -toiminnan suunnitteluun”.

Tilaisuudessa kuultiin sekä harjoitukseen osallistuneiden organisaatioiden että harjoituksen toteutukseen osallistuneiden viranomaisten kokemuksia. Ääneen pääsivät edustajat Keskusrikospoliisin Kyberkeskuksesta, Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta ja Tietosuojavaltuutetun toimistosta, jotka ottivat harjoituksen aikana vastaan viranomaisilmoituksia. Omasta harjoituspäivästään kertoivat vastuuhenkilöt Lapin ELY-keskuksesta, HSY:ltä sekä Paraisten kaupungilta. Edellisten lisäksi harjoitustoiminnan aktiivisesta kehittämisestä kokemuksia kertoivat Poliisihallitus, Kyberturvallisuuskeskus, Espoon kaupunki ja harjoituksen järjestäjä Digi- ja väestötietovirasto. Kaikkien puhujien viesti oli selkeä: harjoitustoiminnan pitää olla säännöllistä ja se on kustannustehokas tapa varautua erilaisiin digimaailman häiriöihin.

Seuraava TAISTO-harjoitus järjestetään marraskuussa 2020. Ilmoittautuminen harjoitukseen avautuu vielä ennen kesää.

Katso 23.1. seminaarin videotallenne

Lisätietoa:
Johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku, [email protected], puh. 0295 535 120

JUDO-hanke TAISTO-harjoitus Tiedote - Organisaatioasiakkaat digiturva