Hyppää sisältöön

Suomi.fi-valtuudet finalistiksi arvostetussa The Innovation in Politics Awards -kilpailussa

Julkaisuajankohta 9.11.2020 15.53
Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston kehittämä ja ylläpitämä Suomi.fi-valtuudet on sijoittunut kymmenen finalistin joukkoon eurooppalaisessa The Innovation in Politics Awards -kilpailussa. Valtuudet on mukana Digitalisaatio-kategoriassa.

Valtuudet-palvelu on yksi kansallisista yhteisistä digitalisaation tukipalveluista. ”Valtuudet on Euroopassa ja koko maailmassa ainutlaatuinen puolesta asioinnin ratkaisu. Palvelu mahdollistaa sujuvan ja turvallisen tavan antaa ja hallinnoida valtuuksia digitaalisesti koko yhteiskunnassa”, kertoo kehityspäällikkö Mika King Digi- ja väestötietovirastosta.

Palvelua voivat käyttää niin yksityishenkilöt kuin organisaatiotkin. Sen avulla käyttäjä voi valtuuttaa sähköisesti toisen henkilön, yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön asioimaan puolestaan niissä asiointipalveluissa, jotka ovat ottaneet Valtuudet-palvelun käyttöön. Palvelu mahdollistaa puolesta asioinnin myös rekisteritietojen perusteella, kuten huoltajan asioimisen alaikäisen lapsensa puolesta ilman erillisiä valtuuksia.

Palvelu voidaan liittää julkisen ja yksityisen sektorin asiointipalveluihin. Valtuudet-palvelua voidaan käyttää myös fyysisissä asiointipalveluissa. Esimerkiksi kaikissa Suomen apteekeissa voidaan Valtuudet-palvelun avulla tarkistaa oikeus asioida toisen henkilön kuten puolison, ikääntyneen vanhemman tai alaikäisten lasten puolesta.   

Valtuudet-palvelun avulla asioidaan toisen puolesta tällä hetkellä 3– 4 miljoonaa kertaa kuukaudessa. Palveluun on tehty jo yli 11 miljoonaa sähköistä valtakirjaa.

Kilpailun tuomareina noin tuhat kansalaista 47 maasta

The Innovation in Politics Awards -kilpailuun osallistui lähes 400 projektia eri puolilta Eurooppaa. Kilpailun tuomareina on toiminut noin tuhat kansalaista 47 eri maasta. Tuomariston arviointikriteereinä on ollut projektien innovatiivisuus, kestävyys ja käyttäjien osallistaminen.

Kilpailussa on yhdeksän kategoriaa: koulutus, ekologia, talous, digitalisaatio, elämänlaatu, koronakriisi, demokratia, ihmisoikeudet ja yhteisö.

Suomesta kilpailussa on Valtuudet-palvelun lisäksi mukana seitsemän muuta projektia eri kategorioissa.

Kilpailun Digitalisaatio-kategorian finalistit esittäytyvät yleisölle osoitteessa: https://innovationinpolitics.eu/en/awards/finalists-2020-digitalisation/

Suomi.fi-valtuudet on palkittu myös vuonna 2019 Euroopan komission Sharing and Reuse-kilpailussa ja kotimaisessa Blue Arrow Awards-kilpailussa.

The Innovation in Politics Awards

Vuosittain jaettavien Innovation in Politics Awards -palkintojen tavoitteena on tunnistaa kaikkein uraauurtavimmat hankkeet ja ohjelmat kaikilta keskeisiltä politiikan sektoreilta ympäri Eurooppaa. Kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Kilpailun järjestää yksityinen ja puolueeton The Innovation in Politics Institute.


Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa

  • Valtuudet-palvelussa voi antaa digitaalisesti toiselle henkilölle yritykselle tai yhteisölle oikeuden puolesta-asiointiin. Se tarjoaa käyttäjille sujuvaa ja tietoturvallista itsepalvelua ajasta ja paikasta riippumatta.
  • Valtuudet on turvallinen ja ajantasainen. Se tarkistaa oikeuden puolesta-asiointiin valtuusrekisteristä, kaupparekisteristä, yhdistysrekisteristä tai väestötietojärjestelmästä.
  • Palvelu on maksutta käyttöönotettavissa sekä julkisissa että yksityisissä asiointipalveluissa. Asiointipalvelu maksaa ainoastaan palvelun integroinnista aiheutuneet kustannukset.
  • Palvelun käyttö tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä asiointi- ja palveluprosessien digitalisoimisen kautta.
  • Vuonna 2016 lanseerattu palvelussa on luotu jo yli 11 miljoonaa valtuutta.
  • Kuukausittain Valtuudet-palvelussa tehdään 3–4 miljoonaa valtuustarkistusta.
  • Valtuudet on integroitu jo 135 asiointipalveluun, joita hyödyntää 235 yksityis- ja julkisen sektorin palveluntarjoajaa. Näiden lisäksi palvelu on käytössä muun muassa kaikissa Suomen apteekeissa.
suomi.fi suomi.fi-valtuudet valtuudet