Hyppää sisältöön

Sukupuolen vahvistamista voi hakea omalla selvityksellä, kun uusi laki tulee voimaan

Julkaisuajankohta 7.2.2023 15.14
Tiedote

Jatkossa omalla selvityksellä voi hakea väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolen korjaamista omaa sukupuoli-identiteettiä vastaavaksi. Tähän asti se on edellyttänyt lääketieteellistä selvitystä. Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä hakijan henkilötunnus muuttuu.

Eduskunta on hyväksynyt lain sukupuolen vahvistamisesta eli niin sanotun translain 1.2.2023. Sen myötä muuttuvat sukupuolen vahvistamisen edellytykset ja tapa, jolla vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). Vielä ei ole tiedossa tarkkaa päivämäärää, milloin laki tulee voimaan.

Lain tultua voimaan täysi-ikäinen henkilö voi hakea väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolen korjaamista omalla selvityksellään. Aiemmin tähän on tarvittu lääketieteellinen selvitys, joten sukupuolen vahvistaminen on jatkossa vaivattomampaa. Lisäksi hakijan pitää olla Suomen kansalainen tai hänellä pitää olla asuinpaikka Suomessa. 

Hakemuksen voi tehdä helpoimmin DVV:n verkkosivuilta löytyvällä verkkolomakkeella, joka julkaistaan lain tultua voimaan. 

Sukupuolen vahvistaminen edellyttää myös hakemuksen vahvistamista 

Hakemuksen tekemisen jälkeen hakijan pitää vielä vahvistaa hakemuksensa. Senkin voi tehdä verkossa. 

Vahvistamisen voi tehdä aikaisintaan 30 päivän ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä. Jos hakija ei vahvista hakemustaan, DVV ei vahvista hakijan sukupuolta ja asia raukeaa. 

Uusi henkilötunnus ei ole ainoa sukupuolen vahvistamisen seuraus 

Kun sukupuoltaan vahvistava on tehnyt hakemuksen, DVV lähettää hänelle tietopaketin sukupuolen vahvistamisen vaikutuksista. Ne ovat sekä oikeudellisia että käytännöllisiä. Esimerkiksi hakijan henkilötunnus muuttuu, minkä takia hän tarvitsee uuden henkilöllisyystodistuksen. Hänen täytyy myös korjata uusi henkilötunnuksensa eri organisaatioille ja järjestelmiin. Lisäksi sukupuolen vahvistaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asevelvollisuuteen. 

Tällä hetkellä valmistellaan henkilötunnuksen uudistusta, jonka myötä jatkossa myönnettävät henkilötunnukset olisivat sukupuolineutraaleja. Niitä ei siis tarvitsisi vaihtaa esimerkiksi sukupuolen vahvistamisen yhteydessä, mikä sujuvoittaisi omien asioiden hoitamista. 

Sukupuolen vahvistaminen uudelleen

Henkilö, jonka sukupuoli on jo aiemmin vahvistettu, voi tehdä uuden hakemuksen sukupuolen vahvistamiseksi aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä sukupuolen vahvistamisesta. Näin on pyritty estämään lain epätarkoituksenmukaista hyödyntämistä. Hakemuksen voi kuitenkin tehdä jo aiemmin, jos sille on painava syy. 

Lue lisää verkkosivuiltamme: dvv.fi/sukupuolen-vahvistaminen 

Lisätietoja 

henkikirjoittaja Kaisa Myrsky, Digi- ja väestötietovirasto, p. 0295 537 358, [email protected]
 

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle