Hyppää sisältöön

Sujuvoitamme lapsiperheen arkea: vanhemmuuden tunnustamisen voi tehdä sähköisesti neuvolassa

Julkaisuajankohta 21.6.2023 15.58
Tiedote

Vanhemmuus voidaan tunnustaa jo odotusaikana neuvolakäynnin yhteydessä. Vuoden vaihteessa voimaan tullut vanhemmuuslaki sujuvoitti menettelyä aiempaan verrattuna. Uudistus koskee lähes puolta perheistä, joille syntyy Suomessa lapsi. VanhemmuusWeb löysi nopeasti käyttäjänsä, sillä yli 95 prosenttia neuvolassa vastaanotetuista ilmoituksista on tehty onnistuneesti palvelussa.

Vuoden 2023 alusta lähtien neuvoloissa on voitu sähköisesti vastaanottaa avioliiton ulkopuolella syntyneiden lapsien vanhempien isyyden tai toisen äitiyden tunnustaminen. Neuvoloiden terveydenhoitajat ja kätilöt lähettävät tiedon VanhemmuusWebin kautta Digi- ja väestötietovirastoon (DVV).

Uudistuksen mahdollisti vuoden alussa voimaantullut uusi vanhemmuuslaki, jonka myötä vanhemmuuden vahvistaminen nopeutui. Lapselle voidaan muun muassa rekisteröidä vahvistetun vanhemman sukunimi ja myöntää passi halutulla nimellä aiempaa nopeammin. Vanhemmuuden vahvistaminen vaati monen viranomaisen toimenpiteitä ja aikaa kului: vanhemmuuden vahvistamisessa oli mukana niin neuvolat, lastenvalvojat kuin DVV. Nyt asian voi hoitaa suoraviivaisemmin ja nopeammin jo ennen lapsen syntymää.

Vanhemmuuden vahvistamisella on suuri vaikutus koko perheelle. Vasta vahvistamisen jälkeen toinen vanhempi on oikeudellisesti yhtälaisessa asemassa lapsen synnyttäneen kanssa. Vanhemmuuden vahvistamisella on myös välittömiä vaikutuksia esimerkiksi lapsen huoltajuuteen.

– Tavoitteena on ollut helpottaa perheiden arkea ja edistää lapsen etua, sanoo johtava asiantuntija Heidi Keskinen. Uudistuksen myötä tuore perhe on voinut keskittyä uuteen arkeen lapsen kanssa, kun viranomaisasiat on voitu hoitaa etukäteen, hän lisää.

Palvelu toteutettiin yhdessä neuvoloiden kanssa

DVV toteutti uuden sähköisen palvelunsa tiiviissä yhteistyössä äitiysneuvoloiden terveydenhoitajien ja kätilöiden kanssa. Useat terveydenhoitajat eri puolilta Suomea olivat mukana kehitystyössä tuomassa ymmärrystä neuvoloiden toimintaympäristöistä ja tarpeista. Yhteistyössä syntynyt palvelu auttaa hoitajia palvelemaan perheitä paremmin. Digilomakkeeseen valmiiksi täydentyvät tiedot vähentävät virheitä ja varmistavat, että ihmisten henkilötietoja käsitellään luotettavasti viranomaisten järjestelmissä. VanhemmuusWeb löysin nopeasti käyttäjänsä, sillä yli 95 prosenttia neuvolassa vastaanotetuista ilmoituksista on tehty onnistuneesti palvelussa.

VanhemmuusWebin mahdollisti lain ja toimintatapojen yhtäaikainen kehittäminen

Vanhemmuuslaki on esimerkki uudistuksesta, jossa asiakkaiden, eli tässä tapauksessa perheiden, palvelua julkishallinnossa voidaan parantaa digitalisaation avulla. Lainsäädännön uudistusten rinnalla DVV kehittää omissa palveluissaan digitaalista asiointia sekä taustapalveluiden, tietojärjestelmien, prosessien ja digitaalisen tietopohjan kehittämistä. Jo nyt monissa palveluissa asiakkaalle tarjotaan mahdollisuus sähköiseen asiointiin ja virkatyön asianhallinta on sähköistetty.

Tulevaisuudessa digitaalinen asiointi mahdollistaa asiakkaille helpon asioiden vireillepanon, ajasta ja paikasta riippumattoman asioinnin ja oman asioinnin seurannan. Asioinnin sujuvuuden lisäksi tavoitteena on saavuttaa kohtuulliset käsittelyajat, päätöksenteon virheettömyys sekä taata palvelujen toimintavarmuus ja luotettavuus. Palvelujen digitalisoinnilla pystytään myös ennakoimaan tulevaa palveluntarvetta, kuten väestön ikääntymisestä johtuvaa lisääntynyttä edunvalvontaa.

Tuleva vanhempi – näin vanhemmuutesi vahvistetaan

  1. Varatkaa aika yhdessä synnyttävän äidin kanssa äitiysneuvolasta, jolloin tunnustaminen tehdään. Ota mukaasi voimassa oleva henkilöllisyystodistus.
  2. Lapsen synnyttyä Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa neuvolassa tunnustetun vanhemmuuden.
  3. Vahvistetun vanhemmuutesi näet Suomi.fi:stä.

Lisätiedot: Heidi Keskinen, johtava asiantuntija, [email protected], puh. 0295 535 076