Hyppää sisältöön

Miten Suomi.fi-valtuudet ja edunvalvontavaltuutus eroavat toisistaan?  

Julkaisuajankohta 31.10.2022 12.48
Tiedote

Suomi.fi-valtuuksien, edunvalvontavaltuutuksen ja edunvalvonnan välillä on merkittäviä eroavuuksia.

Suomi.fi-valtuuksilla yksityishenkilö voi antaa luottohenkilölleen valtuuden asioida puolestaan niissä sähköisissä asiointipalveluissa, jotka hyödyntävät Suomi.fi-valtuuksia. Suomi.fi-valtuudet on siis kahden henkilön välinen määräaikainen valtuutus, joka tulee voimaan heti. Tähän saakka valtuuden antaminen on edellyttänyt sähköisiä tunnistusvälineitä, mutta tähän uudistus tuo muutoksen.

Edunvalvontavaltuutus annetaan valtakirjalla, jonka henkilö voi tehdä ennakkoon siltä varalta, että hänen toimintakykynsä heikkenee, eikä hän voi enää itse hoitaa omia asioitaan. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa sen.

Edunvalvontavaltuutus antaa luottohenkilölle toimivallan toimia valtuuttajan puolesta kaikissa valtakirjassa ilmoitetuissa asioissa. Edunvalvontavaltakirjassa ilmoitettuihin asioihin ei synny automaattisesti sähköistä Suomi.fi-valtuutta.

Kun edunvalvontavaltuutus vahvistetaan, kaikki aiemmin annetut Suomi.fi-valtuudet säilyvät kuitenkin voimassa. Jos valtuuttaja kykenee ymmärtämään asian, hän voi myös antaa uusia Suomi.fi-valtuuksia senkin jälkeen, kun edunvalvontavaltuutus on vahvistettu.

On myös huomioitava, että edunvalvontavaltuutus ja edunvalvonta ovat kaksi eri asiaa. Jos henkilölle määrätään edunvalvoja, hänen aiemmin antamansa Suomi.fi-valtuudet päättyvät automaattisesti, eikä hän voi enää antaa uusia Suomi.fi-valtuuksia.

Lisätietoa toisen henkilön puolesta asioinnin vaihtoehdoista löydät verkkosivuiltamme.

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle