Hyppää sisältöön

Kuinka monta Mattia tai Teppoa on Suomessa? Digi- ja väestötietoviraston suosittu Nimipalvelu on uudistunut

Julkaisuajankohta 7.3.2024 11.59
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on uudistanut Nimipalvelunsa. Palvelussa voit tarkastella Suomen väestötietojärjestelmään tallennettujen etu- ja sukunimien määriä. Voit myös tutkia tilastoja yleisimmistä nimistä eri ajanjaksoilta. Vanhimmat tiedot ulottuvat jopa 1800-luvulle. 

Uudistuksessa parannettiin sivuston käytettävyyttä asiakaslähtöisemmäksi ja samalla uudistettiin palvelun visuaalinen ilme. Aiempien tilastojen lisäksi palvelu näyttää interaktiiviset graafiset esitykset nimitilastoista. Myös yleisimpien nimien listausten kattavuutta on lisätty ja esimerkiksi sukunimistä esitetään 100 yleisintä nimeä.  

Palvelu tarjoaa suuntaa antavaa tietoa nimien lukumääristä. Jos kuitenkin etsit palvelusta harvinaista nimeä, nimipalvelu ei anna tarkkoja lukumääriä nimestä yksityisyyden suojaamiseksi. Näin varmistetaan myös se, että palvelusta ei synny väärää kuvaa jonkin nimen vakiintumisesta tietylle sukupuolelle. Nimipalvelussa on tiedot niiden henkilöiden etu- ja sukunimistä, jotka on rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. 

Tutustu uudistuneeseen Nimipalveluun.

Suosituimmat nimet Suomessa 

Nimitrendit vaihtelevat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Digi- ja väestötietoviraston  henkikirjoittaja Laura Mattila kertoo, että suomalaisessa etunimistössä esiintyy esimerkiksi niin luontonimiä, kristillisiä nimiä kuin merkkihenkilöiden mukaan annettuja nimiä. Viime vuosina havaittuja etunimitrendejä ovat esimerkiksi yksilöllisyys ja kansainvälisyys. Toisaalta vanhat nimet palaavat usein uudelleen suosioon, ja esimerkiksi lapselle nimeä annettaessa vanhemmat saattavat hakea inspiraatiota omien isovanhempien ikäluokkien suosituista nimistä. 

Sukunimet periytyvät, joten suosituimpien sukunimien listalla suuria muutoksia nähdään harvemmin. Täysin uusien uudissukunimien suosio on kuitenkin noussut vuosi vuodelta. Uudissukunimien suosiossa näkyy yksilöllisyyden tavoite, ja esimerkiksi tuoreet aviopuolisot haluavat muodostaa itselleen yhteisen uuden nimen sen sijaan, että ottaisivat käyttöön esimerkiksi jommankumman puolison sukunimen.  

-Nimenmuutosta harkitsevat hyödyntävät usein Nimipalvelua nimen yleisyyden selvittämiseen. Jos harkitset nimesi muuttamista, suosittelemme tutustumaan ohjeistukseen Nimiasiat | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi) ja hakemaan nimen muutosta sähköisessä palvelussamme. Tietyissä asiatyypeissä, kuten haettaessa yleisesti käytössä olevaa etunimeä, hakemus voidaan ratkaista automaattisessa ratkaisumenettelyssä. Tällöin asiakas saa päätöksen Suomi.fi-viestinä nopeimmillaan jopa muutamassa minuutissa, kertoo Mattila.  

Suosituimmat väestötietojärjestelmään merkityt nimet  

Lukumäärissä on mukana kaikki väestötietojärjestelmään merkityt, myös kuolleet, henkilöt.  

Naisten suosituimmat etunimet  

 1. Maria 
 2. Helena 
 3. Johanna 
 4. Anneli 
 5. Kaarina 

Miesten suosituimmat etunimet  

 1. Juhani 
 2. Johannes 
 3. Olavi 
 4. Antero 
 5. Tapani 

Suosituimmat sukunimet   

 1. Korhonen 
 2. Virtanen 
 3. Mäkinen 
 4. Nieminen 
 5. Mäkelä 

Aineistot on poimittu Nimipalvelusta 5.3. 

Lisätietoja:

Tutustu uudistuneeseen Nimipalveluun.

Henkikirjoittaja Laura Mattila, Digi- ja väestötietovirasto, puh. +358 295 539 127, [email protected] 

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle