Nimenmuutos

Digi- ja väestötietoviraston kanssa voit asioida erilaisiin nimenmuutosasioihin liittyen. Yhteystietomme löydät alempaa tältä sivulta.

Suomessa etu- ja sukunimensä voi vaihtaa jokainen, joka asuu Suomessa ja on merkitty suomalaiseen väestötietojärjestelmään. Myös ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset voivat tehdä nimenmuutoksen Suomessa, jos asuinpaikka on muu kuin Norja, Ruotsi tai Tanska. Jos asut jossakin edellä mainituista maista, ole yhteydessä asuinmaasi viranomaisiin.

Nimenmuutoksiin liittyvien hakemusten käsittely on valitettavasti ruuhkautunut ja niiden käsittely kestää tällä hetkellä useita kuukausia. Pahoittelemme viivästystä.

Etunimi

Jokaisella tulee olla vähintään yksi ja enintään neljä etunimeä. Yhdeksi nimeksi lasketaan myös yhdysmerkillä yhdistettävät nimet. Etunimen tulee täyttää etu- ja sukunimilain vaatimukset.

Sukunimi

Sukunimenmuutoksia ovat esimerkiksi sukunimen vaihtaminen tai sen kirjoitusasun muokkaaminen.

Avioituessa sukunimenne pysyvät ennallaan, ellette ilmoita niiden muutoksesta. Sukunimenmuutosta ei naimisiin mennessä tarvitse erikseen hakea, vaan nimen vaihtumisesta ilmoitetaan esteiden tutkinnan yhteydessä.

Lapsen nimiasiat

Kyseessä on lapsen tietojen ilmoittaminen, kun olet ilmoittamassa lapsen nimiä ensimmäistä kertaa. Älä silloin tee nimenmuutoshakemusta, vaan ilmoita lapsesi tiedot sivujemme ohjeiden mukaan.

Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen, jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Jos vanhemmilla on eri sukunimet, lapsen sukunimi tulee ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle tai seurakunnalle lapsen tietojen rekisteröinnin yhteydessä. Jos vanhemmilla kuitenkin on aikaisempi yhteinen ja yhteisessä huollossa oleva lapsi, saa uusi lapsi saman sukunimen kuin hänen sisaruksellaan.

Jos kyse on alaikäisen lapsen etu- tai sukunimen muuttamisesta, löydät lisätietoja alla olevilta sivuilta.

Yhteystietomme

Autamme seuraavissa asioissa:

  • etunimen muuttaminen
  • sukunimen muuttaminen

Voit hoitaa nimeen liittyviä asioita kanssamme seuraavilla tavoilla:

1. Sähköposti

Otathan meihin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse. Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä. 

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Kirjoita viestiin ainakin henkilötietosi ja asia, mitä viestisi koskee. Jos viestisi koskee vireillä olevaa asiaa, kirjaa myös asian diaarinumero.

Lähetä sähköposti turvapostina

Huomio! Kun ilmoitat lapsen nimiä tai lapsen muita tietoja, valitsethan turvapostin vastaanottajaksi [email protected]

Lue lisätietoja lapsen tietojen ilmoittamisesta

2. Puhelin

Voit ottaa meihin yhteyttä myös puhelimitse arkisin kello 9-12.

Puhelinnumeromme on 0295 539 080.

Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

3. Palvelupisteessä asiointi

Jos et voi hoitaa asiaasi sähköpostitse tai puhelimitse, voit myös varata ajan palvelupisteellemme. Nimenmuutoshakemukset eivät kuitenkaan vaadi henkilökohtaista asiointia palvelupisteellä, vaan voit hoitaa ne aina sähköisesti. Henkilökohtainen asiointi ei nopeuta hakemuksen käsittelyä.

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Palvelupaikkojen ajanvaraukseen

4. Asiakirjojen postitus

Voit lähettää meille tarvittavat asiakirjat myös postitse.

Postiosoitteemme: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo

Linkit asiaan liittyviin lakeihin