Nimenmuutos

Voit asioida meillä erilaisiin nimenmuutosasioihin liittyen. Yhteystietomme löydät alempaa tältä sivulta.

Suomessa etu- ja sukunimensä voi vaihtaa jokainen, joka asuu Suomessa ja on merkitty suomalaiseen väestötietojärjestelmään. Myös ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset voivat tehdä nimenmuutoksen Suomessa, jos asuinpaikka on muu kuin Norja, Ruotsi tai Tanska. Jos asut jossakin edellä mainituista maista, ole yhteydessä asuinmaasi viranomaisiin.

Etunimi

Jokaisella pitää olla vähintään yksi ja enintään neljä etunimeä. Yhdeksi nimeksi lasketaan nimet, jotka on yhdistetty väliviivalla. Etunimen pitää täyttää etu- ja sukunimilain vaatimukset. 

Sukunimi

Sukunimenmuutoksia ovat esimerkiksi sukunimen vaihtaminen tai sen kirjoitusasun muokkaaminen.

Avioituessa sukunimenne pysyvät ennallaan, ellette ilmoita niiden muutoksesta. Sukunimenmuutosta ei naimisiin mennessä tarvitse erikseen hakea, vaan nimen vaihtumisesta ilmoitetaan esteiden tutkinnan yhteydessä.

Lapsen nimiasiat

Kyseessä on lapsen tietojen ilmoittaminen, kun olet ilmoittamassa lapsen nimiä ensimmäistä kertaa. Älä silloin tee nimenmuutoshakemusta, vaan ilmoita lapsesi tiedot sivujemme ohjeiden mukaan.

Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen, jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Jos vanhemmilla on eri sukunimet, lapsen sukunimi täytyy ilmoittaa meille tai seurakunnalle lapsen tietojen rekisteröinnin yhteydessä. Jos vanhemmilla kuitenkin on aikaisempi yhteinen ja yhteisessä huollossa oleva lapsi, uusi lapsi saa saman sukunimen kuin hänen sisaruksellaan on.

Lue lisätietoja alaikäisen lapsen etu- tai sukunimen muuttamisesta alla olevilta sivuilta.

Yhteystietomme

Autamme seuraavissa asioissa:

  • etunimen muuttaminen
  • sukunimen muuttaminen.

Voit hoitaa nimeen liittyviä asioita kanssamme seuraavilla tavoilla:

1. Sähköposti

Ota meihin yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse. Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä. 

Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Kirjoita viestiin ainakin henkilötietosi ja asia, jota viestisi koskee. Jos viestisi koskee vireillä olevaa asiaa, kirjaa myös asian diaarinumero.

Lähetä sähköposti turvapostina

Huomio! Kun ilmoitat lapsen nimiä tai lapsen muita tietoja, valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected]

Lue lisätietoja lapsen tietojen ilmoittamisesta

2. Puhelin

Voit ottaa meihin yhteyttä myös puhelimitse arkisin kello 912.

Puhelinnumeromme on 0295 539 080.

Ethän kuitenkaan tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

3. Asiointi palvelupaikassamme

Jos et voi hoitaa asiaasi sähköpostitse tai puhelimitse, voit varata ajan palvelupaikkaamme. Nimenmuutoshakemukset eivät kuitenkaan vaadi henkilökohtaista asiointia palvelupaikassa, vaan voit hoitaa ne aina sähköisesti. Henkilökohtainen asiointi ei nopeuta hakemuksen käsittelyä.

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Palvelupaikkojen ajanvaraukseen

4. Asiakirjojen postitus

Voit lähettää meille tarvittavat asiakirjat myös postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo.

Linkit asiaan liittyviin lakeihin