Ulkomailla solmittu avioliitto  

Jos olet solminut avioliiton ulkomailla, ilmoita siitä meille tällä sivulla annettujen ohjeiden mukaisesti. Tallennamme tiedon avioliitosta Suomen väestötietojärjestelmään, jotta henkilötietosi pysyvät ajan tasalla. Samalla voimme tallentaa avioliiton solmimisen yhteydessä muuttuneen sukunimen. Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään. 

Muuttuneen sukunimen tallentaminen 

Voimme tallentaa myös avioliiton solmimisen yhteydessä muuttuneen sukunimen. Sukunimen muutoksen tulisi ilmetä joko vihkitodistuksesta tai henkilöllisyystodistuksesta.

Jos uusi sukunimi ei kuitenkaan ilmene vihkitodistuksesta tai henkilöllisyystodistuksesta, voimme tietyin edellytyksin tallentaa sukunimenmuutoksen myös oman ilmoituksesi perusteella. Tämä on mahdollista, jos asut Suomessa tai olet Suomen kansalainen ja puolisosi on antanut suostumuksensa sukunimensä ottamiseen. Voimme tallentaa muuttuneen sukunimesi myös erillisen todistuksen perusteella. Lue lisää nimen muuttumisesta ulkomailla. 

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset 

Ruotsin viranomaiset välittävät tiedon avioliiton solmimisesta meille. Jos kuitenkin olet sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää sinua ainoastaan omana kansalaisenaan eikä ilmoita tietoja eteenpäin. Kaksoiskansalaisten täytyy siis itse huolehtia ilmoituksen tekemisestä. 

Toimi näin

1. Täytä alla oleva lomake.    

Ilmoita ulkomailla solmittu avioliitto  

2. Selvitä, pitääkö avioliittoosi liittyvät asiakirjat laillistaa tai käännättää.  

Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta

3. Toimita meille asiakirjat joko palvelupaikassa asioimalla, Suomen edustuston kautta tai postittamalla ne osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon.

Emme voi hyväksyä skannattuja asiakirjoja. Toimita kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, siten nopeutat asiasi käsittelyä. Tutustu huolellisesti tarvittaviin asiakirjoihin verkkosivuillamme.

Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

Tarvittavat asiakirjat: 

  • täyttämäsi lomake ulkomailla solmitusta avioliitosta  
  • vihkitodistus tarpeen mukaan laillistettuna, alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä 
  • tarvittaessa todistuksen käännös tarpeen mukaan laillistettuna, alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä.  

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat meiltä vahvistuksen, kun avioliittosi ja mahdollisesti muuttunut sukunimesi on tallennettu. Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

HUOM! Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Emme valitettavasti voi kiirehtiä yksittäisen asian käsittelyä kuin erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle.

Hinta

Maksuton

Usein kysyttyä

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 320.

Palveluajat:

  • ma 9-15
  • ti-pe 9-12

Katso myös

Suomen kansalaiset voivat toimittaa asiakirjat osoitteeseen: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND tai asioida Suomen edustustoissa. Jos toimitat asiakirjat edustustolle edelleen lähetettäväksi  Digi- ja väestötietovirastolle,  edustusto perii tästä palvelustaan hinnastonsa mukaisen maksun.

 Suomen edustustot