Hyppää sisältöön

Digituen tarve korostuu yhteiskunnan nojatessa yhä enemmän digipalveluihin – jokainen voi tukea läheistensä digitaitoja

Julkaisuajankohta 7.4.2020 14.00
Tiedote

Suomalainen yhteiskunta siirtyi koronarajoitusten myötä digitaaliseen vuorovaikutukseen muutamassa päivässä. Käynnissä on merkittävä kansallinen muutos, joka on tuonut meistä useimmat uudenlaisen digitaalisen arjen äärelle. Osalle digitaaliset palvelut ovat vielä vieraita ja he tarvitsevat nyt digitukea enemmän kuin koskaan.

Me kaikki joudumme nyt keksimään usealla elämän osa-alueella tapoja tehdä asiat digitaalisesti tai muuten totutusta poikkeavalla tavalla. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse osata itse – osaavammat meistä voivat auttaa niitä, joille digipalveluiden käyttö on vieraampaa.

Valtakunnallinen Digitukiverkosto tarjoaa tukea arkiseen sähköiseen asiointiin myös etänä usealla eri tavalla ja uusi tapoja keksitään koko ajan. Verkosto koostuu digituen tarjoajista ympäri Suomen. Digitukiverkoston jäsenet jakavat keskenään hyödyllistä tietoa ja noudattavat yhteistä digituen eettistä ohjeistusta.

– Nyt vallitsevassa tilanteessa digituen tarve on kasvanut merkittävästi. Digituen tarjoajat alueellamme kehittävät etädigitukea parhaansa mukaan. Kannustamme myös kaikkia muita digitaitoisia tukemaan läheisiään. Pieneltäkin tuntuva taito, kuten videopuhelun soittaminen, voi parantaa arkea huomattavasti, kertoo projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta. 

On hyvä muistaa, että digipalvelut eivät vielä ole kaikkien saatavilla: kirjastojen ja asukastalojen sulkeuduttua digitaalisten palvelujen ulkopuolelle on jäänyt joukko digitaitoisia ihmisiä, joilla ei ole pääsyä nettiin tai siihen tarvittavia laitteita. Mahdollisuuksien mukaan kannustamme kaikkia miettimään keinoja tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Minkä digitaidon sinä voisit opettaa toiselle?

Yhteishenkeä tarvitaan nyt meiltä kaikilta. Auttamalla toista niiden digipalveluiden pariin, joita osaat itse edes vähän, teet arjesta hänelle helpompaa.

Digitaaliset palvelut sujuvoittavat arkisten asioiden hoitamista ja monipuolistavat yhteydenpitoa etenkin nyt, kun kohtaamisia kasvokkain on syytä välttää.

Katso Suomidigi-sivustolta oman alueesi digituen tarjoajat ja vinkkejä etädigituen tarjoamiseen.

Digi- ja väestötietovirasto koordinoi valtakunnallisen Digitukiverkoston toimintaa.

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], 0295 553 5280

digituki