Hyppää sisältöön

DigiFinlandin kokemuksia Valtuudet-palvelun käyttöönotosta Omaolo-palvelussa

Julkaisuajankohta 8.12.2020 11.22
Tiedote

DigiFinland otti käyttöön Valtuudet-palvelun Omaolossa joulukuussa. Huoltaja voi asioida 7.12.2020 lähtien 1–14-vuotiaan lapsen puolesta Omaolossa. Puolesta-asiointi mahdollistaa huoltajalle koronavirustaudin oirearvion täyttämisen ja lomakkeen tietojen lähettämisen terveydenhuoltoon. Myös suora ajanvaraus Omaolon kautta on mahdollista, jos ajanvaraus on käytössä omalla alueella.

Kysyimme Omaolon tuoteomistajalta, Leena Latva-Raskulta,  miten palvelussa hyödynnetään Valtuudet-palvelua. 

Mihin tarpeeseen Valtuudet-palvelu tarjosi ratkaisun?

Omaolossa oli tarve tarjota lasten huoltajille mahdollisuuden puolesta-asiointiin vahvasti tunnistautuneena. Samalla täytyi keksiä keino siihen, miten terveydenhuolto voi varmistua, että tietoja lähettäneellä huoltajalla on oikeus asioida lapsen puolesta. Tähän Valtuudet-palvelu tarjosi ratkaisun, sillä palvelu tarkistaa huoltajuuden suoraan väestötietojärjestelmästä.

Mitä Valtuudet mahdollistaa Omaolossa?

Valtuudet-palvelu antaa 1-14-vuotiaan lapsen huoltajalle mahdollisuuden puolesta-asiointiin Omaolon koronavirustaudin oirearviossa. Valtuudet-palvelu mahdollistaa lasten huoltajille oirearvion täyttämisen ja tietojen lähettämisen ammattilaiselle vahvasti tunnistautuneena.

Mitkä ovat mielestänne Valtuudet-palvelun vahvuudet sote-alan asiointipalvelussa?

Valtuudet-palvelun vahvuudet ovat seuraavat: 1) Kansallinen palvelu, 2) Palvelu perustuu vahvaan tunnistautumiseen ja 3) Virallinen tapa varmistaa huoltajuus ja oikeus asioida lapsen puolesta.

Miten palvelun integrointi Omaoloon sujui?

Integrointi Omaoloon oli erittäin sujuvaa. DVV:n tekninen ja toiminnallinen taustamateriaali oli kattavaa niin meille DigiFinlandille kuin toimittajan tuotekehitystiimille. Lisäksi pidimme erillisen läpikäynnin DVV:n Valtuudet-palvelun asiantuntijoiden kanssa, jossa pääsimme keskustelemaan avoimista kysymyksistä. Näiden lisäksi kaikkiin kysymyksiimme on vastattu todella nopeasti Valtuudet-palvelun käyttöönoton sähköpostin kautta. Omaolossa oli poikkeuksellisen tiukka aikataulu integraation rakentamisessa, testaamisessa ja käyttöönotossa, mutta aikataulussa pysyttiin.

Onko Valtuudet-palvelun käyttöä tarkoitus laajentaa?

Jossakin vaiheessa Valtuudet-palvelun käyttöä Omaolossa on tarkoitus laajentaa koskemaan yli 14-vuotiaiden ja aikuisten puolesta-asiointia. Aikataulu tälle selviää myöhemmin.

Mitä muita Suomi.fi-palveluita hyödynnetään Omaolossa?

Tällä hetkellä meillä on Omaolossa Valtuudet-palvelun lisäksi Suomi.fi-tunnistautuminen käytössä.

Onko jotain, jota haluatte vielä nostaa esille?

Haluan kiittää DVV:n asiantuntijoita kaikesta avusta Valtuudet-palvelun käyttöönoton tukemisessa. Haluan lisäksi korostaa, että Valtuudet-palvelun käyttöönotto on erittäin helppoa ja tarvittaessa nopeaakin.


Löydät alueet, missä Omaolo on käytössä DigiFinlandin verkkosivuilta
 

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle