Katso-palvelun käyttö on päättynyt – siirry
Suomi.fi-palveluiden käyttäjäksi
Katso-palvelun korvaavat Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet. Katso-tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua, eivätkä Katso-palvelussa olevat roolit ja valtuudet ole enää voimassa.
Suomi.fi-valtuusasiat korvaavat Katso-palvelun roolit
Katso-palvelun valtuudet eivät siirry uuteen palveluun automaattisesti, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin. Parhaat ohjeet Suomi.fi-valtuuksien käytöstä löydät kunkin asiointipalvelun omista ohjeista:
- Verohallinnon ohjeet
- Tulorekisterin ohjeet
- Kela
- Tulli
- KEHA/TE-palvelut
- Työ- ja elinkeinoministeriö
- Keva
Katso-rooleja vastaavat valtuusasiat, Excel
Suomi.fi-tunnistus
Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse. Asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla.
- Huomaa: Katso-tunnistusta hyödyntäneiden ulkomaalaisten, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja jotka eivät voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä, tulee korvata Katso-tunnistus Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa.
Suurin osa organisaatioista voi korvata Katson omatoimisesti
Suomi.fi-valtuuksissa
Omatoimisesti valtuuksiaan Suomi.fi-valtuuksissa voivat hallinnoida
- kaikki suomalaiset yritykset, osakeyhtiöt, osuuskunnat, elinkeinonharjoittajat
- yhdistykset, joiden jäsenellä on yksinedustusoikeus (nimenkirjoitusoikeus)
- verotusyhtymät, joiden kaikilla osakkailla on suomalainen henkilötunnus ja sähköinen tunnistusväline
Valtuudet-palvelu tarkistaa tiedon ajantasaisesti rekisteristä eikä erillistä valtuushakemusta ei tarvita. Lisätietoja
Muiden yhteisöjen tulee ensin tehdä valtuushakemus virkailijavaltuuttamispalvelussa.
Omatoiminen valtuuttaminen Suomi.fi-valtuuksissa
- Yritykset: esimerkiksi osakeyhtiöt, kommandiittiyhtiöt, avoimet yhtiöt, asunto-osakeyhtiöt, elinkeinonharjoittajat, osuuskunnat
- Yhdistykset, joiden puheenjohtajalla tai muulla jäsenellä on oikeus edustaa yhdistystä yksin (nimenkirjoitusoikeus)
- Verotusyhtymät, joiden kaikilla osakkailla on suomalainen henkilötunnus ja sähköinen tunnistusväline (esimerkiksi verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne)
Katso alla olevista kuvista, miten Suomi.fi-valtuuksissa valtuutetaan henkilö tai toinen yritys.
Valtuusoikeuden rekisteröinti virkailijavaltuuttamispalvelussa
Katso alla olevasta kuvasta, miten yhteisö antaa valtuuttaa virkailijavaltuuttamispalvelussa.
Toimi näin virkailijavaltuuttamispalvelussa
1. Selvitä aina ohjeet ennen hakemuksen tekemistä, koska et voi tehdä hakemusta ilman ohjeita ja ne saattavat muuttua eri hakemusten välillä. Saat valintojesi perusteella toimintaohjeet ja listan tarvittavista asiakirjoista.
2. Täytä valtuushakemus virkailijavaltuuttamispalvelussa.
Virkailijavaltuuttamispalvelu
3. Jos Jos kaikilla nimenkirjoittajilla on sähköisen tunnistautumisen välineet, voi jokainen allekirjoittaja hyväksyä valtuushakemuksen vahvalla tunnistautumisella.
Jos vain osalla allekirjoittajista on mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen, allekirjoitettu paperihakemus ja kopio henkilöllisyystodistuksesta vaaditaan vain henkilöiltä, joilla tunnistautumisvälineitä ei ole.
4. Lähetä valtuushakemus käsiteltäväksi. Hakemus voidaan käsitellä vasta, kun olet antanut kaikki tarvittavat tiedot ja toimittanut hakemukseen tarvittavat liitteet.
Organisaatioiden asiakaspalvelu
Puhelinpalvelu
0295 53 5115 arkisin klo 10.00–15.00
Sähköposti
Sähköposti: [email protected]
Postiosoite:
Hakemukset Suomi.fi-valtuuksien rekisteröimiseksi: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo
Valtuustyypin valitseminen
Valtuuksia on neljä eri tyyppiä. Kaksi liittyy yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön omien asioiden hoitamiseen.. Kaksi valtuustyyppiä liittyy asiakkailta saatuihin valtuuksiin.
Valtuutusoikeuden saanut henkilö voi jatkossa hallinnoida valtuuksia itsenäisesti Suomi.fi-valtuuksissa
Yritys tai yhteisö voi hakea virkailijavaltuuttamispalvelun kautta työntekijöilleen ensisijaisesti valtuutusoikeuksia. Kun valtuutusoikeudet on rekisteröity, voivat nämä valtuutusoikeudelliset antaa asiointivaltuuksia omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa kyseisen yrityksen tai yhteisön puolesta. Hän voi myös mitätöidä asiointivaltuuksia.
Kun valtuutusoikeudet on rekisteröity, yritys tai yhteisö voi hallinnoida valtuuksiaan jatkossa siis ilman tukeutumista virkailijavaltuuttamispalveluun.
Asiointivaltuuden saaneet henkilöt voivat asioida palveluissa
Asiointivaltuuden saaneet henkilöt ja yhteisöt voivat asioida organisaation puolesta asiointipalveluissa.
Huomaa, että valtuutusoikeudella ei voi asioida asiointipalveluissa. Valtuutusoikeuden saaneen henkilön tulee antaa myös itselleen asiointivaltuus, jos hänen asioi palveluissa organisaation puolesta.
- Valitse tämä, kun haluat valtuuttaa henkilön tai organisaation hoitamaan edustamasi yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön asioita (esim. yritys valtuuttaa yksittäisen työntekijän tai tilitoimiston hoitamaan valtuudessa määriteltyjä asioita).
- Valitse tämä, kun haluat valtuuttaa henkilön antamaan edustamasi yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön asiointivaltuuksia (esim. yritys valtuuttaa talousjohtajan antamaan sen asiointivaltuuksia palkanlaskijoille ja tilitoimistolle).
- Valtuutusoikeuden saanut henkilö voi myös mitätöidä annettuja asiointivaltuuksia.
- Valtuutusoikeudella ei voi asioida asiointipalveluissa, vaan valtuutusoikeuden saaneen henkilön tulee antaa myös itselleen asiointivaltuus, jos hänen tarvitsee asioida yrityksen tai yhteisön puolesta.
- Valitse tämä, kun haluat valtuuttaa henkilön hoitamaan edustamasi yrityksen, yhdistyksen tai muu yhteisön asiakkaan asioita (esim. tilitoimisto valtuuttaa yksittäisen työntekijän asioimaan tilitoimiston asiakkaan puolesta).
- Valitse tämä, kun edustamasi yritys, yhdistys tai muu yhteisö on saanut asiakkaalta asiointivaltuuden ja haluat valtuuttaa henkilön antamaan toisille henkilöille asiakkaan edustamisvaltuuksia (esim. tilitoimisto valtuuttaa talousjohtajan antamaan palkanlaskijoille edustamisvaltuuksia asiakkaiden asioiden hoitamista varten).
- Edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi myös pyytää asiointivaltuuksia asiakkailta ja mitätöidä annettuja edustamisvaltuuksia.
- Edustajan valtuutusoikeudella ei voi asioida asiointipalveluissa, vaan edustajan valtuutusoikeuden saaneen henkilön tulee antaa myös itselleen edustamisvaltuus, jos hänen tarvitsee asioida asiakkaiden puolesta.
Katso myös
- Virkailijavaltuuttamispalvelu (hakemuksella valtuuttaminen)
- Ulkomaisten asiakirjojen oikeaksi todistaminen
- Finnish Authenticator tunnistuspalvelu ulkomaisille Katso-käyttäjille
Olemme koonneet omat ohjeensa verotusyhtymille, yhdistyksille ja kunnille:
Kysyttyjä kysymyksiä valtuushakemuksella valtuuttamisesta (Virkailijavaltuuttamispalvelu)
Virkailijavaltuuttamispalvelu mahdollistaa sähköisen valtuuttamisen ja toisen puolesta asioinnin niille tahoille, joiden edustamisoikeus ei ole selvitettävissä perustietorekisteristä. Virkailijavaltuuttamispalvelua tarvitsevia tahoja ovat esimerkiksi oppilaitokset, seurakunnat, kunnat ja valtio ja ulkomaiset yritykset.
Pitää. Jos haetaan uudenlaajuisia toimintavaltuuksia, tulee tähän saada todisteellinen hyväksyntä päättäjältä. Siihen tarvitaan uusi valtuushakemus.
Uudella hakemuksella. Kannattaa siis antaa ensin joillekin valtuutusoikeus, jolloin he voivat myöntää asiointivaltuuksia niille, jotka hoitavat varsinaisen asioinnin yhteisön puolesta.
Kyllä voitte. Voitte kirjautua virkailijavaltuuttamispalveluun osoitteessa suomi.fi/valtuudet/valtuushakemus. Hakemuksen tilan pääsee näkemään omilla tunnuksillaan henkilö, joka alun perin lähettänyt hakemuksen.
Valtuushakemukseen pääsee kohdasta Omat hakemukset. Kirjautumisen jälkeen voit avata hakemuksen klikkaamalla sitä Rekisteröitävät valtuudet -listasta.
Valtuuksien tarkenteista on kerrottu tarkemmin Valtuudet-palvelun ohjeissa: Anna valtuus yrityksenä tai yhteisönä.
Kyllä, asiointipalvelut ovat parhaita tietolähteitä tältä osin. Suomi.fi -palvelussa ei anneta varsinaisesti asiointipalvelukohtaisia ohjeita, vaikka valtuusasioiden selailupalvelussa voit selailla mitkä valtuusasiat hyväksytään missäkin asiointipalveluissa. Täällä ei ole tosin ole kaikkien asiointipalveuiden päivittämiä tietoja.
Kysymyksiä ulkomaisen yrityksen valtuuttamisesta
Saat ohjeet valtuuttamiseen virkailijavaltuuttamispalvelun ohjeista.
Sähköistä asiointia varten ulkomaalaisen asiamiehen on hankittava Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun avulla ulkomaalaisen tunniste (UID) sekä Finnish Authenticator -sovellus. Ohjeet Finnish Authenticator -palveluun löydät Suomi.fi-sivustolta Ohjeet ja tuki -kohdasta.
Finnish Authenticator-sovelluksen käyttö on pakollista, jos aikoo hyödyntää Suomi.fi-valtuuksia valtuuttamisessa ja puolesta-asioinnissa. Eli käytöstä ei voi kieltäytyä, jos haluaa hoitaa sähköisesti yrityksensä asioita Suomessa.
Myöhemmin mahdollistetaan myös eIDAS-tunnistautuminen.
Lisätietoa eIDAS-tunnistautumisesta
Saat toimintaohjeet virkailijavaltuuttamispalvelun ohjeesta.
Ulkomaalaisen yrityksen tulee hakea valtuuksia virkailijavaltuuttamispalvelun kautta, koska ulkomaalaisista yrityksistä ei ole olemassa perusrekisteriä, josta ulkomaalaisen yrityksen edustamisoikeudet kävisivät ilmi.
Vasta kun ulkomaalainen yritys on hakenut valtuutusoikeudet edustajalleen virkailijavaltuuttamispalvelun kautta, edustaja pääsee antamaan asiointivaltuuksia Suomi.fi-valtuuksissa omatoimisesti.
Ulkomaalaisen yrityksen tulee ensin hakea valtuutusoikeus jollekin yrityksen edustajalle virkailijavaltuuttamispalvelun kautta.
Kun yrityksen edustaja on saanut valtuutusoikeudet, hän pystyy itsenäisesti antamaan asiointivaltuuksia edelleen niitä tarvitseville työntekijöille Suomi.fi-valtuuksissa.
Jos yrityksen edustaja on ulkomaalainen, tulee hänen ensiksi hankkia Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa UID-tunniste ja tunnistussovellus.
Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu on tarkoitettu ainoastaan ulkomaalaisille.
Jos suomalainen haluaa hoitaa ulkomaalaisen yrityksen asioita sähköisesti, hänen tulee hankkia suomalainen tunnistusväline. Sen jälkeen ulkomaalainen yritys hakee hänelle edustajan valtuutusoikeuden virkailijavaltuuttamispalvelun kautta.
Finnish Authenticator -tunnistuspalvelua voi tarvita myös silloin, jos suomalaisen yrityksen ulkomaalaiselle toimitusjohtajalle halutaan antaa valtuusoikeudet ja tällä ulkomaalaisella toimitusjohtajalle ei ole suomalaista henkilötunnusta eikä tunnistusvälineitä. Tällaisessa tilanteessa ulkomaalaisen toimitusjohtajan tulisi hankkia UID-tunniste, koska hänestä tulee valtuuden osapuoli eli valtuutettu.
Jos taas tämä suomalaisen osakeyhtiön ulkomaalainen toimitusjohtaja ainoastaan allekirjoittaa hakemuksen ja valtuusoikeuksia haetaan vaikkapa suomalaiselle talousjohtajalle, niin silloin UID-tunnistetta ei tarvita. Mutta aina jos ulkomaalaisesta yrityksen edustajasta/työntekijästä tulee valtuutettu eli valtuuden osapuoli, niin silloin hänet pitää yksilöidä UID-tunnisteella, jos ei ole suomalaista henkilötunnusta ja vahvan sähköisen tunnistamisen välineitä.