Blogit

Blogit

Digitaalisen turvallisuuden haasteisiin voidaan vastata yhteistyöllä

Erja Kinnunen Julkaisupäivä 28.1.2021 11.00 Blogit

Vuosi 2020 nosti digitaalisen turvallisuuden tärkeyden esiin toden teolla. Suomessa Vastaamon tietomurto ja ulkomailla monet valtion viranomaisiin kohdistuneet hyökkäykset ovat saaneet myös organisaatioiden johdon kiinnostumaan laajasti digitaalisesta turvallisuudesta. Kun digitaalisen turvallisuuden merkitys yhteiskunnalle kasvaa entisestään, kasvavat todennäköisesti myös siihen tehtävät rahalliset panostukset.

Julkinen hallinto yrittää tasapainotella kehittämispaineiden ja rajallisten resurssien kanssa. Osaamista tarvittaisiin, mutta aina sitä ei ole saatavilla. Kaikki organisaatiot eivät pysty rekrytoimaan, eikä osaajiakaan riitä kaikkien tarpeisiin. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) pyrkii omalta osaltaan helpottamaan tätä taakkaa tuottamalla keskitetysti yhteisiä palveluita ja apuvälineitä digitaalisen turvallisuuden kehittämiseen.

Digiturvan materiaaleista hyötyvät monenlaiset toimijat

DVV:n digiturvatiimin asiakkaana on koko julkinen hallinto, ja myös yritykset voivat hyödyntää tuotoksiamme. Kaikki tuottamamme materiaali sopii niin pienille kuin isoille organisaatiolle. Tarkoitus on auttaa erityisesti niitä, joilla omia resursseja ei ole riittävästi. Yhtenä painopisteenä ovat kunnat, joista monilla on isoja kehittämistarpeita.

Monet tuntevat jo työmme TAISTO-harjoituksen, Digiturvallinen elämä -mobiilipelin ja -verkkokoulutusten tai seminaarien kautta. Näiden lisäksi Digiturvaviikko oli yksi viime vuoden näkyvimpiä tuotoksiamme.

Vuoden 2021 osalta suunnitelmat ovat nyt selvillä ja työ täydessä vauhdissa. Tänä vuonna tuotamme uusia menettelyitä mm. riskienhallintaan, kriittisten kohteiden tunnistamiseen ja häiriöihin varautumiseen. Uutta sisältöä on luvassa myös olemassa oleviin palveluihimme, kuten Digiturvallinen elämä -peliin ja -koulutuksiin.

Digiturvallinen organisaatiokulttuuri rakennetaan yhdessä

Palveluidemme ensisijainen kohderyhmä on digitaalisen turvallisuuden asiantuntijat, mutta materiaalia tuotetaan myös organisaatioiden johdolle ja koko henkilöstölle. Digiturvallisuuden kehittäminen lähtee asenteista, ja organisaatiokulttuuria rakennetaan pienin askelin.

Organisaatioiden johdon digiturvatietoisuus, asenne ja osaaminen ovat tässä ratkaisevan tärkeitä tekijöitä. Kun johto antaa vahvan viestin digitaalisen turvallisuuden merkityksestä, myös henkilöstö kiinnittää digiturvaan enemmän huomiota, arvioi riskejä ja toimii turvallisemmin.

Paljon on tapahtumassa digiturvan saralla. Toivomme, että julkinen hallinto hyödyntää mahdollisimman laajasti DVV:n digiturvapalveluiden tuottamia materiaaleja. Laittakaa DVV:n digiturvasivusto seurantaan.

Tehdään yhdessä Suomesta maailman digiturvallisin maa!

Erja Kinnunen, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], puh. 0295 535230

Erja Kinnunen digiturva

Suomen väkiluku 5 626 476