Suomen ja Viron välisen valtiosopimuksen soveltaminen etenee – Virossa asuvia suomalaisia kannustetaan tarkistamaan osoitetietonsa
Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.
Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet 21.9.2022 valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Sopimuksen myötä Suomen ja Viron välillä muuttavilla henkilöillä voi jatkossa olla vakinainen asuinpaikka eli osoite ainoastaan yhdessä valtiossa kerrallaan. Vastaava sopimus on ollut voimassa Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä jo 1960-luvulta alkaen.
Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.
Asumistietojen päivittäminen koskee tuhansia suomalaisia
Osana tietojen vaihdon valmisteluja Viron ja Suomen väestörekisteriviranomaiset ovat selvittäneet molempien maiden tietoihin perustuen, kuinka monella henkilöllä on osoite molemmissa maissa. Tietojen vertailun perusteella on todettu, että noin 5000 Suomen kansalaisella on vakinainen osoite rekisteröitynä sekä Suomeen että Viroon.
Valtiosopimuksen täytäntöönpanon osana väestörekisteriviranomaiset tulevat myöhemmässä vaiheessa olemaan yhteydessä kaikkiin niihin henkilöihin, jotka ovat rekisteröitynä vakinaisiksi asukkaiksi sekä Suomeen että Viroon sen ratkaisemiseksi, kummassa maassa vakinainen asuinpaikka ja osoite on. Tämä tulee tapahtumaan alustavan arvion mukaan vuoden 2025 syksyllä.
“Suurimmalla osalla henkilöistä, joita väestötietojen vaihtamiseen liittyvä muutos koskee, on asuinpaikka rekisteröity vain yhteen maahan. On myös henkilöitä, joilla on vakinainen asuinpaikka rekisteröity sekä Suomessa että Virossa, ja nämä merkinnät tullaan tarkistamaan ja korjaamaan", kertoo Viron sisäministeriön väestötietoasioiden päällikkö Enel Pungas.
Sekä Virossa asuvien Suomen kansalaisten että Suomesta takaisin Viroon muuttaneiden Viron kansalaisten on hyvä varmistaa asuinpaikkatietojensa oikeellisuus ja ajantasaisuus Suomen väestötietojärjestelmässä jo ennen viranomaistoimia. Tarvittaessa niiden henkilöiden, joiden osoitetiedot eivät ole ajantasaisia, tulee tehdä maastamuuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle.
Ohjeet osoitetietojen tarkistamiseen ja päivittämiseen löytyvät Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelusta. Ohjeet on tarkoitettu Virossa asuville Suomen kansalaisille. Viron viranomaiset tulevat erikseen lähestymään Suomessa asuvia Viron kansalaisia osoitetietojen tarkistamista ja päivittämistä koskevalla ohjeistuksella.
Jos maastamuuttoilmoitusta ei ole tehty, tullaan henkilö myöhemmässä vaiheessa merkitsemään Suomesta pois muuttaneeksi Virosta saatavan tiedon mukaisesti.
Maasta toiseen muuttoon liittyvien tietojen lisäksi maiden välillä tullaan vaihtamaan myös kuolemaa koskevia tietoja. Kuolintietojen vaihdolla tarkoitetaan sitä, että Suomi saa Virolta tietoja Virossa kuolleista Suomen kansalaisista. Sopimuksen mukaan kuolintietojen jatkuva vaihto alkaa viimeistään 1.5.2025.
Viron kansalaisten tiedot ovat kulkeneet Suomesta Viroon jo vuodesta 2005
Viron ja Suomen yhteistyö väestörekisterin pidon alalla on alkanut jo 1990-luvun alussa. Säännöllinen tietojen vaihto alkoi vuonna 2005, jolloin Suomen väestötietojärjestelmästä alettiin luovuttamaan Suomessa asuvien Viron kansalaisten osoitteen, nimen ja siviilisäädyn muutosta koskevia tietoja Viron väestörekisterin ajan tasalla pitämiseksi. Uuden valtiosopimuksen tulevan täytäntöönpanon myötä tiedonkulku muuttuu vastavuoroiseksi. Samanlainen vastavuoroinen järjestely Suomella on ollut muiden Pohjoismaiden kanssa jo 1960-luvun lopulta alkaen.
”Tietojen vaihdon käynnistymisen ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2025 aikana tulemme saamaan Virosta tietoja sinne muuttaneista ja siellä asuvista Suomen kansalaisista. Tietojen vaihto kohdistuu aluksi maiden väliseen muuttoon ja toisessa maassa asuvien kansalaisten kuolemaan koskeviin tietoihin, mutta sitä on mahdollisuus ja tarkoitus laajentaa myöhemmin koskemaan myös muita tietoja. Tulevaisuudessa esimerkiksi nimen ja siviilisäädyn muutokset sekä lapsen syntymää koskevat tiedot voisivat siirtyä maiden välillä automaattisesti”, kertoo osastopäällikkö Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Ulkomaalaisen opiskelijan rekisteröinti
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö