Hyppää sisältöön

Marraskuun TAISTO19-harjoitus testasi julkisen hallinnon kyvyn toimia kyberhyökkäystilanteessa

Julkaisuajankohta 27.11.2019 16.03
Tiedote

Digitaalisessa maailmassa yleistyvät kyberhyökkäykset ja häiriöt voivat aiheuttaa merkittävää haittaa yhteiskunnalle, organisaatioille ja yksittäisille henkilöille. Toimiva digitalisaatio edellyttää siten myös häiriöihin ja hyökkäyksiin varautumista eli panostusta digitaaliseen turvallisuuteen.

Marraskuussa yli 230 organisaatiota harjoitteli kyberhyökkäyksen hoitamista TAISTO19-harjoituksessa. Testiin pääsi organisaatioiden kyky selvitä vakavasta häiriötilanteesta. Harjoituksen järjesti Väestörekisterikeskus. Osallistuminen oli maksutonta kaikille julkisen hallinnon organisaatioille ja niiden sidosryhmille.

– Ongelmatilanteessa pärjää parhaiten organisaatio, joka on harjoitellut ja kehittänyt ohjeita ja prosesseja erilaisia häiriötilanteita varten. Ilman ohjeiden ja prosessien testaamista ja käytännön harjoittelua on ongelmatilanteiden hoitaminen hitaampaa ja kalliimpaa, kertoo Väestörekisterikeskuksen johtava asiantuntija Kimmo Rousku.

Harjoituksen havaintojen myötä organisaatiot voivat kehittää toimintatapojaan paremmiksi. Niin organisaatiot voivat pienentää häiriöstä tai hyökkäyksestä syntyvän tilanteen kestoa ja vaikutusta, mikä myös samalla pienentää tilanteen aiheuttamaa kustannusta sekä mainehaittaa.

– Ensi vuoden puolella julkaisemme harjoituksen havainnot yleisellä tasolla ja jokainen osallistunut organisaatio saa myös yksityiskohtaisen palautteen toiminnastaan, kertoo Rousku.

TAISTO-harjoituksia järjestetään vuoden välein. TAISTO20-harjoituksen järjestää Digi- ja väestötietovirasto. Digi- ja väestötietovirasto aloittaa toimintansa 1.1.2020 Väestörekisterikeskuksen ja maistraattien yhdistyessä. 

Lisätiedot:
Johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku
[email protected]