Kuinka tekoäly muuttaa asiantuntijatyötä? Uusi julkaisu kokoaa yhteen Digi- ja väestötietoviraston ja Kelan näkemyksiä ja kokemuksia tekoälykehityksestä

Julkaisuajankohta 15.4.2025 8.32
Tyyppi:Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston ja Kelan yhteisjulkaisu tarkastelee tekoälyn hyödyntämistä ja vaikutusta julkishallinnon asiantuntijatyössä.

Digi- ja väestötietoviraston ja Kelan asiantuntijat ovat pohtineet yhdessä, miten julkishallinnossa voidaan hyödyntää tekoälyä ihmislähtöisesti ja hyvän hallinnon periaatteita kunnioittaen. Julkaisu on kirjoitettu erityisesti niille, jotka miettivät tekoälyn roolia omassa työssään tai organisaatiossa. Julkaisussa ei käsitellä teknisiä yksityiskohtia, vaan julkaisuun on koottu aitoja kokemuksia ja näkemyksiä asiantuntijoilta ympäri julkishallintoa sekä esimerkkitapauksia. 

- Tekoäly kehittyy nyt valtavalla nopeudella ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia, jotka ovat niin toivottuja kuin epätoivottuja. Toisaalta kehityksen mukana täytyy pysyä, mutta kehityksen pitäisi perustua aidoille tarpeille ja toteutuksen pitää tapahtua vastuullisesti. Organisaatioiden vastuulla on selvittää, mitä tekoälytulevaisuudelta oikeasti halutaan, sanoo johtava asiantuntija Marko Latvanen Digi- ja väestötietovirastosta.

Julkaisussa korostetaan erityisesti yhteistyön merkitystä niin tekoälyyn liittyvien kokeiluiden kuin oppien ja kokemusten jakamisessa. Kaikkea ei kannata kokeilla ja tehdä yksin, vaan julkisten organisaatioiden olisi hyvä löytää yhteisiä tarpeita tekoälyn soveltamiseen.

- Yhteistyömme Kelan strategisten muotoilijoiden Veera Hyytiän ja Anni Ojajärven kanssa on ollut hieno osoitus organisaatiorajat ylittävän yhteistyön tärkeydestä, niin ilmiöiden tarkastelun kuin tekoälyn hyödyntämisen kannalta, sanoo Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija Joonas Aitonurmi.

Lue julkaisu: Asiantuntijatyön muutos tekoälyn aikana | Digi- ja väestötietovirasto