Hyppää sisältöön

Katson käyttö päättyy yuoden 2020 lopussa – Muistilista hyödyntäjien asiointipalveluille

Julkaisuajankohta 26.10.2020 15.41
Tiedote

Katso-tunnistuksen käyttö päättyy 31.12.2020, jolloin kaikki Katso-tunnisteet ja Katso-valtuutukset poistuvat käytöstä. Myös Suomi.fi-valtuudet palvelussa käytössä ollut KaSu-toiminnallisuus päättyy, kun Katson käyttö päättyy vuoden lopussa.

Muistilista Katson lopettamiseen asiointipalvelussa

Kun asiointipalvelu on lopettamassa Katso-tunnistuksen ja Katsossa olevien roolien ja valtuuksien käytön:

 1. Varmista, että käyttäjät pääsevät kirjautumaan korvaavilla palveluilla asiointipalveluun (mm. Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet)
 2. Tiedota asiointipalvelun asiakkaille ja käyttäjille:
  • Asiointipalvelussa tapahtuvat muutokset ja aikataulu
  • Milloin Katson käyttö lopetetaan asiointipalvelussa
  • Mitä asiakkaan tai käyttäjän tulee tehdä ja milloin, jotta voivat asioida jatkossa Katson sijasta korvaavilla ratkaisuilla (esim. Suomi.fi-tunnistus, valtuuttaminen, valtuusasiat).
 3. Poista Katso-tunnistus käytöstä asiointipalvelussa.
  • Poista Katso rooli- ja valtuuskysely (KARVA-rajapinta) käytöstä asiointipalvelussa.
  • Ilmoita Katso-palvelulle [email protected]  vähintään kaksi viikkoa ennen:
  • Päivämäärä, jolloin poiskytkentä halutaan tehdä
  • Asiointipalvelun Katso-roolien nimet, joiden käyttö lopetetaan (sekä tekninen nimi että käyttäjälle näkyvä nimi).

Katso-palvelussa kytketään asiointipalvelu ja Katso-roolit pois päältä sovittuna ajankohtana.

Näiden muutosten jälkeen käyttäjät eivät voi enää tunnistautua tai asioida asiointipalvelussa Katsossa olevin roolein tai valtuuksin. Myöskään Suomi.fi-valtuuksien KaSu-roolitarkistus ei toimi enää tämän jälkeen.

Käyttäjä voi tarkistaa aiemmat roolinsa Katson käyttöliittymältä halutessaan 31.12.2020 asti, mutta niillä ei voi enää asioida yllä olevien muutosten jälkeen. Käyttäjät tulee ohjeistaa siirtymään korvaaviin ratkaisuihin kuten Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet.

Muutos Katso-palvelun käyttäjille pähkinänkuoressa

 • Asiointipalveluihin ei voi kirjautua Katso-tunnisteella 31.12.2020 jälkeen. Et tarvitse enää jatkossa erillisiä tunnuksia, vaan kirjaudut palveluihin henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla.
 • Katsossa annetuilla valtuuksilla ei voi enää asioida 31.12.2020 jälkeen. Katso-palvelussa nyt olevat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun automaattisesti, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin osoitteessa suomi.fi/valtuudet. Löydät Katso-roolit korvaavat Suomi.fi-valtuuksien valtuusasiat kunkin asiointipalvelun ohjeista sekä Katson etusivun virastokohtaisista ohjelinkeistä: yritys.tunnistus.fi/
 • Yritykset voivat valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Samoin Suomi.fi-valtuuksia omatoimisesti voivat hyödyntää yhdistykset, joiden jäsenellä on oikeus edustaa yksin (nimenkirjoitusoikeus),
 • Kunnat, elinkeinoyhtymät, oppilaitokset, seurakunnat, julkiset organisaatiot ja ulkomaiset yritykset ja muut yhteisöt, joiden edustamisoikeudet eivät löydy yritys- tai yhdistysrekistereistä, voivat luoda valtuuttamisoikeudet virkailijavaltuuttamispalvelussa. Tämän jälkeen valtuuttamisoikeuden saaneet henkilöt voivat luoda asiointivaltuuksia omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. 
 • Katso-tunnistusta hyödyntäneiden ulkomaalaisten, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja jotka eivät voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä, tulee korvata Katso-tunnistus Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa.

Lisätietoja käyttäjille:

Katson etusivu: Eri asiointipalvelun ohjeet

Suomi.fi-valtuudet

Suomi.fi-verkkopalvelun Tuki ja ohjeet 

Virkailijavaltuuttamispalvelu 

Ohjeet valtuuttamiseen virkailijavaltuuttamispalvelussa 

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu

Ohjeet ulkomaan kansalaisen tunnistuspalveluun 


Asiointipalveluiden neuvonta:

Organisaatioasiakkaiden asiakaspalvelu:  [email protected]

Tiedote - Organisaatioasiakkaat valtuudet