Hyppää sisältöön

Digitaitoviikko 2022 kysyy: Huomioidaanko digipalvelujen kehittämisessä riittävästi arjen hyvinvointi?

Julkaisuajankohta 19.5.2022 17.19
Tiedote

Teknologia ja digipalvelut ovat olennainen osa arkeamme. Ne helpottavat ihmisten elämää, mutta tuovat elämäämme myös uudenlaisia haittoja.

”Ihmisen ei pitäisi joutua sopeutumaan teknologiaan, vaan teknologian tulisi tukea inhimillisiä tarpeita ja ominaisuuksia. Tällä hetkellä teknologian käyttö, pelit ja sosiaalisen median palvelut kilpailevat käyttäjiensä ajasta ja huomiosta ja saattavat syrjäyttää hyvinvointimme kannalta tärkeitä asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi riittävä lepo, liikunta ja ravinto sekä sosiaalisten taitojen kehittyminen. Meidän tulisikin miettiä, miten rakennamme maailmaa, jossa teknologia ei häiritse, vaan tukee arkea, osaamista ja oppimista. Pitäisi miettiä keinoja, miten toimisimme siten, että aivomme eivät kuormittuisi jatkuvista keskeytyksistä, kiireestä ja hälystä, vaan mahdollistaisimme itsellemme enemmän työrauhaa, hallinnan tunnetta ja mahdollisuuksia uuden oppimiseen.”

Näin toteaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta käynnissä olevalla Digitaitoviikolla.

Digitaitoviikon torstain 19.5.2022 webinaarissa keskusteltiin, kasvaako vai katoaako inhimillisyys digimaailmassa ja sopeudummeko me ihmisinä digimaailmaan. Päivän keskustelussa ja puheenvuoroissa pohdittiin, miten inhimillisyyttä voidaan digissä edistää ja miten digiosaaminen lisää digisivistystä ja vuorovaikutusta. 

Digitaitoviikon paneelikeskustelijat nyrkkeilijä Elina Gustafsson, Haagan seurakunnan kirkkoherra Mari Mattsson, sosiaalipsykologi Suvi Uski ja Aalto-yliopiston professori Janne Lindqvist korostavat, että sosiaalisessa mediassa toimimisessa tarvitaan aitoa ihmisen ja inhimillisen kokemuksen ymmärtämistä ja esiintuomista. Vain olemalla aito oma itsensä ja laittamalla itsensä likoon voi tavoittaa toisen ihmisen ja hänen kokemusmaailmansa. Samalla verkko on myös monelle täynnä vaaroja: kykymme suojata lapsia ja muita heikommassa asemassa olevia verkon vaaroilta on edelleen kovin heikko.

Inhimillisen digimaailman kehittäminen vaatii myös digipalvelujen kehittäjiltä uutta ajattelua. Palvelujen suunnittelussa pitää ymmärtää ihmistä ja ihmisen psykologiaa sekä sitä, miten ihminen ja teknologia toimivat parhaiten yhteen. Digi mahdollistaa palvelujen kehittämisen ihan uudelle tasolle, jos osaamme hyödyntää verkon ja tekoälyn mahdollisuuksia. Voisiko esimerkiksi tietokone suunnitella tulevaisuudessa digitaalisen palvelun käyttöliittymän siten, että se toimisi ihmiselle paremmin kuin ihmisen suunnittelema käyttöliittymä, kysyvät päivän keskustelijat.

Katso Digitaitoviikon torstain 19.5.2022 lähetyksen kooste (4 min 55 sek)

Päivän tallenne julkaistaan kokonaisuudessaan 20.5.2022.

Digitaitoviikko jatkuu perjantaina 20.5.2022 klo 9.00 jolloin webinaarin teemana on ”Digiosaaminen on kilpailukyvyn perusta”

Onko digiosaamisen kehittäminen johdon agendalla? Mihin asioihin johdon tulisi organisaatioissa panostaa, jotta digiosaaminen ylläpitäisi kilpailukykyä Suomessa nyt ja tulevaisuudessa? Entä mitä tämä vaatii organisaatioiden johdolta ja onko siihen nykyisellään resursseja ja osaamista?

Mukana keskustelemassa ovat mm. Sitran vanhempi neuvonantaja Tapio Huttula, muutosagentti Aku Varamäki, Helsingin yliopiston kognitiotutkija Anna-Mari Rusanen ja Chief Sales Marketing Officer Minna Ruusuvuori.

Tule mukaan kuulolle: https://www.mediaserver.fi/live/digitaitoviikko2022

 

digituki