Hyppää sisältöön

Digitaitoviikko 20.–26.5.2024: Ratkaisuja ikääntyvän ja monimuotoistuvan Suomen digiosallisuuden edistämiseen

Julkaisuajankohta 17.5.2024 12.24
Tiedote

Digitaaliset taidot ovat yhä tärkeämpiä arjen asioiden hoitamisessa ja yhteiskunnan toimintaan osallistumisessa. Suomalaiset ovat digiosaamisellaan Euroopan kärkeä, ja osaaminen on vuosien aikana parantunut kaikissa ikäluokissa. Digiosaaminen alkaa kuitenkin heikentyä jo 45-vuotiailla ja 65–74-vuotiaista suomalaisista enää puolella on vähintään digin perustaidot. Digituen tarvetta on kaikissa ikäryhmissä, mutta mitä iäkkäämmästä ryhmästä on kyse, sitä todennäköisemmin apua tarvitaan.

Kuvake, jossa kerrotaan, että Digitaitoviikko järjestetään 20.-26.5.2024 ja viikon teemana on "Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu - Digi tukee meitä kaikkia".

– Digitaitoviikko järjestetään, jotta löytäisimme yhdessä ratkaisuja digitalisoituneen arjen ja yhteiskunnan kysymyksiin. Haasteet digitaalisten palveluiden käytössä voivat liittyä paitsi digiosaamiseen, myös palveluiden laatuun ja käytettävyyteen. Esimerkiksi monilla maahanmuuttaneilla on täysi osaaminen digitaaliseen viranomaisasiointiin, mutta palveluiden käyttö muuttuu mahdottomaksi esimerkiksi monimutkaisten sisältöjen tai tunnistautumiseen liittyvien haasteiden vuoksi, toteaa erityisasiantuntija Henriikka Eloluoto Digi- ja väestötietovirastosta.

Digitaitoviikon ammattilaispäivä kokoaa yhteen digituen kehittäjät ja ratkaisut

Digitaitoviikon ammattilaispäivänä eri kohderyhmiä edustavat digituen kehittäjät kokoontuvat ratkomaan digitalisaatioon liittyviä haasteita, joita ikääntyvä ja monimuotoistuva Suomi kohtaa. Päivän aikana keskustellaan muun muassa ikääntymisen ja monimuotoistumisen megatrendeistä ja pohditaan tekoälyn vaikutuksia arkeen. Tapahtuman näyttelytorilla on mukana mm. ikäpuku, jonka avulla voi testata digipalvelujen käyttöä tyypillisen 80-vuotiaan kehossa.

Tapahtuman päätteeksi julkistamme Digitukiteko-tunnustuksen voittajan. Digitukiteko-tunnustus myönnetään toista kertaa ja sen teemana on "Ikääntyvä ja monimuotoistuva Suomi".

–  Digituen tarve ja sen sisällöt muuttuvat digitalisaatiokehityksen rinnalla. Samalla ikääntyvä ja monimuotoistuva Suomi tarvitsee ihmislähtöistä ja tarvetta vastaavaa digitukea, jotta kaikki halukkaat pysyisivät mukana digissä. Haluammekin kutsua Digitaitoviikolle mukaan monipuolisesti digipalveluja tuottavia organisaatiota, kuten kuntia, hyvinvointialueita, valtion viranomaisia ja yrityksiä, jakamaan tietoa tarjoamastaan tuesta ja siihen liittyvistä hyvistä käytänteistä, kannustaa johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta.

Mikä Digitaitoviikko?

Digitaitoviikko on Digi- ja väestötietoviraston vuosittainen digiosaamisen teemaviikko. Viikko järjestetään nyt viidettä kertaa. Digitaitoviikko on kaikille avoin, maksuton tapahtuma.

Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta koordinaatiosta, toimii digituen kehittäjänä ja digituen tuottajien tukiorganisaationa.

Digituen merkitys on nostettu esille myös Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa. Ohjelmassa on nähty tärkeäksi varmistaa digitaalisten palveluiden ja laitteiden lisääntyessä palveluiden saatavuus ja riittävä tuki myös heille, joille digitaalisten ratkaisujen käyttäminen on vaikeampaa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://dvv.fi/digitaitoviikko

Lisätietoja Digitaitoviikosta

Digi- ja väestötietovirasto, johtava asiantuntija Minna Piirainen, p. 0295 535 280, [email protected]

Digituen Pinnalla-nostot Digituen toimijoiden verkosto -etusivu