Hyppää sisältöön

Asiakastarina: Suomi.fi-palveluväylän kautta Siun soten tiedot liikkuvat valtakunnallisiin rekistereihin vaivatta ja viiveettä

Julkaisuajankohta 6.9.2021 15.15
Tiedote

Siun sotelle Suomi.fi-palveluväylän käyttö suoraviivaistaa valtakunnallisten rekistereiden kanssa tehtävää tiedonsiirtoa. Soteorganisaatiossa Palveluväylän viiveettömästä ja turvallisesta tiedonsiirrosta hyötyvät sekä järjestelmien käyttäjät että asiakkaat.

Siun sotessa Palveluväylän käyttöönotto on yksinkertaistanut esimerkiksi vastasyntyneiden tietojen kirjaamista ja vauhdittanut tietojen päivittymistä valtakunnallisiin rekistereihin.

– Kun lapsi syntyy Pohjois-Karjalassa, hän saa suoraan henkilötunnuksen. Tämä onnistuu, koska Siun soten rekisterit on yhdistetty Palveluväylän kautta väestötietojärjestelmään, Siun soten tiedonhallintapäällikkö Tiina Vatanen tiivistää.

Yksinkertaisempaa kirjaamista – ja entistä vahvempi tietoturva

Aiemmin vastasyntyneiden tiedot kerättiin Siun soten omista järjestelmistä päivän päätteeksi yhteen tiedostoon, minkä jälkeen tiedosto lähetettiin väestötietojärjestelmää ylläpitävälle Digi- ja väestötietovirastolle. Henkilötunnukset sisältävä siirtotiedosto oli haettavissa seuraavana aamuna.

– Siihen saakka pelattiin väliaikaisilla henkilötunnuksilla. Hoitohenkilökunnan näkökulmasta kirjaaminen on helpottunut, kun oikea henkilötunnus on heti käytössä. Se on terävöittänyt myös kirjaamista, kun tietojen tallentaja tietää, että kirjattu tieto lähtee heti eteenpäin, Vatanen kuvailee.

Tiedonkulkuun liittyneiden viiveiden ja virheiden riskin minimoimisen lisäksi Palveluväylä on vahvistanut Siun soten tietoturvaa entisestään, sillä se on vähentänyt tiedon siirtämiseen tarvittavien välikäsien ja järjestelmien määrää.

Toimiva malli on ollut helppo monistaa

Siun soten tiedot vastasyntyneistä ovat liikkuneet Palveluväylän kautta joulukuusta 2018 lähtien, ja ratkaisuun on oltu Pohjois-Karjalassa tyytyväisiä. Seuraava kehitysaskel otetaan lähiaikoina, kun myös kuolintietojen kirjaamisessa siirrytään Palveluväylään liitettyyn järjestelmään, mikä mahdollistaa myös niiden päivittymisen väestötietojärjestelmään ilman viivettä.

Käyttöönottoprosessi on edennyt sujuvasti molemmilla kerroilla. Käyttöönottoihin on saatu Digi- ja väestötietoviraston lisäksi tukea DigiFinlandilta ja muiden soteorganisaatioiden vastaavista käyttöönottoprosesseista.

– Ei ole tarvinnut samaa pyörää keksiä uudestaan, kun muiden kokemuksia on pystynyt prosessissa hyödyntämään. Sekä liityntäpalvelimen pystyttämiseen että ongelmatilanteisiin on löytynyt hyvin apua, kiteyttää Siun soten ensimmäisestä Palveluväylän käyttöönottoprojektista vastannut Jukka Pitkänen.

Soteorganisaatioille sopiva tiedonsiirtoratkaisu

Siun sotelle Suomi.fi-palveluväylään liittyminen on ollut kaiken kaikkiaan toimiva ratkaisu, ja Siun soten toimijat suosittelevat sitä myös muille soteorganisaatioille. Ennen kaikkea Palveluväylä helpottaa tiedon liikkumista eri järjestelmien ja eri viranomaisten välillä. Kun tarvittavat tiedot ovat heti toisen viranomaisen käytettävissä, myös asiakkaan asian käsittely nopeutuu.

– Kyllä tämän perusteella voin ehdottomasti suositella. Jos miettii jotain tiedonvälitysratkaisua, niin tässä on valmis valtakunnallinen palikka, jonka ansiosta ei tarvitse itse rakentaa tai ostaa palvelua yksityisiltä markkinoilta, Vatanen sanoo.

Lisätiedot

Tutustu Palveluväylään Suomi.fi-palveluhallinnassa

Palveluväylän käyttöönotto tehdään yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Tarjoamme neuvoa ja tukea käyttöönottoon kaikissa eri tilanteissa. Yhteystietomme löydät Palveluhallinnasta.

Tiedote - Organisaatioasiakkaat